Prosincové vaření a pečení uměly naše babičky na jedničku. Nahlédneme do jejich kuchyně
Prosinec byl v kuchyni vždy náročný, peklo a vařilo se o sto šest. Mnoho dobrot od babičky si pamatujeme právě díky svátkům, kdy se sejde příbuzenstvo a hoduje se, chválí a povídá. Na takové chvíle pak všichni rádi vzpomínají.
Sváteční návštěvy u babičky s celou širší rodinou patří k nezapomenutelným chvílím dodnes. Svátečně prostřený stůl přetékal dobrotami a rozhovory dospělých budily dětskou zvědavost. Často nás dospělí raději posílali ven, nebo nás vzali alespoň na procházku. Společné hodování obvykle startovalo Štědrým dnem a končilo Novoročním obědem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sváteční polévky
Obědy i teplé večeře začínají polévkou. Kromě rybí, někde také hrachové nebo houbové polévky jsme u babičky milovali zelňačku nebo poctivou vývarovou s některou sváteční zavářkou v podobě nudlí, knedlíčků nebo svítku.
Štědrovečerní večeře
Tradici si drží každá rodina jinou. Kromě obalovaného kapra s bramborovým salátem mnohde dají přednost jiné rybě, kuřecímu nebo i vepřovému řízku, také vinné klobáse s bramborovou kaší. K tradičním pokrmům od babičky neodmyslitelně patří houbový kuba nebo hubník.
Sváteční drůbež
Pečená kachna, husa nebo krůta jsou zlatým hřebem svátečního oběda u babičky. K nim často patří mísa knedlíků a dva druhy zelí. Česká tradiční kuchyně je kaloricky velmi vydatná. Odlehčit ji můžeme jinými přílohami, jako jsou gratinované brambory místo knedlíků, a zeleninový salát místo zelí.
Jiné sváteční obědy
Svátečních vánočních dnů je několik, a tak i možností svátečního jídla je víc. Ke slovu se často dostávají omáčky jako majstrštyk většiny babiček. Asi nejoblíbenější je hovězí nebo jiné maso na smetaně, také různé znojemské, štěpánské i jiné pečeně. A co španělské ptáčky, které babičky umí tak skvěle!
Sváteční moučníky
Po dobrém obědě obvykle následuje káva nebo čaj a něco sladkého k nim. Babičky excelují se svými vánočkami, štolami, drobným cukrovím, bábovkami i záviny. To je příležitost pro mladé vyžádat si recepty, postupy i vychytávky, aby to mohli také zkusit.
Silvestrovské pohoštění
Babičky hostí rády a jako silvestrovské pohoštění nedají dopustit na studené obložené mísy, tradiční chlebíčky a jednohubky. K půlnoční večeři chystaly ovar s křenem nebo dobrou polévku.
Novoroční oběd
Na Nový rok se nejí podle pověry nic z drůbeže (aby neulétlo štěstí), naopak jsou žádané luštěniny, které prý přinášejí peníze. Takže tradičním obědem často bývá uzené maso s čočkou nebo s hrachovou kaší.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře