Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prosinec byl v kuchyni vždy náročný, peklo a vařilo se o sto šest. Mnoho dobrot od babičky si pamatujeme právě díky svátkům, kdy se sejde příbuzenstvo a hoduje se, chválí a povídá. Na takové chvíle pak všichni rádi vzpomínají.

Sváteční návštěvy u babičky s celou širší rodinou patří k nezapomenutelným chvílím dodnes. Svátečně prostřený stůl přetékal dobrotami a rozhovory dospělých budily dětskou zvědavost. Často nás dospělí raději posílali ven, nebo nás vzali alespoň na procházku. Společné hodování obvykle startovalo Štědrým dnem a končilo Novoročním obědem

Sváteční polévky

Obědy i teplé večeře začínají polévkou. Kromě rybí, někde také hrachové nebo houbové polévky jsme u babičky milovali zelňačku nebo poctivou vývarovou s některou sváteční zavářkou v podobě nudlí, knedlíčků nebo svítku. 

Štědrovečerní večeře

Tradici si drží každá rodina jinou. Kromě obalovaného kapra s bramborovým salátem mnohde dají přednost jiné rybě, kuřecímu nebo i vepřovému řízku, také vinné klobáse s bramborovou kaší. K tradičním pokrmům od babičky neodmyslitelně patří houbový kuba nebo hubník.

Sváteční drůbež

Pečená kachna, husa nebo krůta jsou zlatým hřebem svátečního oběda u babičky. K nim často patří mísa knedlíků a dva druhy zelí. Česká tradiční kuchyně je kaloricky velmi vydatná. Odlehčit ji můžeme jinými přílohami, jako jsou gratinované brambory místo knedlíků, a zeleninový salát místo zelí.

Jiné sváteční obědy

Svátečních vánočních dnů je několik, a tak i možností svátečního jídla je víc. Ke slovu se často dostávají omáčky jako majstrštyk většiny babiček. Asi nejoblíbenější je hovězí nebo jiné maso na smetaně, také různé znojemské, štěpánské i jiné pečeně. A co španělské ptáčky, které babičky umí tak skvěle! 

Sváteční moučníky

Po dobrém obědě obvykle následuje káva nebo čaj a něco sladkého k nim. Babičky excelují se svými vánočkami, štolami, drobným cukrovím, bábovkami i záviny. To je příležitost pro mladé vyžádat si recepty, postupy i vychytávky, aby to mohli také zkusit.

Silvestrovské pohoštění

Babičky hostí rády a jako silvestrovské pohoštění nedají dopustit na studené obložené mísy, tradiční chlebíčky a jednohubky. K půlnoční večeři chystaly ovar s křenem nebo dobrou polévku. 

Novoroční oběd

Na Nový rok se nejí podle pověry nic z drůbeže (aby neulétlo štěstí), naopak jsou žádané luštěniny, které prý přinášejí peníze. Takže tradičním obědem často bývá uzené maso s čočkou nebo s hrachovou kaší.

Inspirace na našich stránkách najdete dost, i těch od babiček.
Začátečníci mohou podle našeho videoreceptu uplést a upéct tradiční vánočku z 9 pramenů. Prvním krokem k úspěchu bývá odvaha. Tak s chutí do toho.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky