Pečená husa se dvěma druhy zelí
Pečínka z husy je lahodné sváteční jídlo. Důležité je husu nasolit předem, získá tak při pečení skvělou chuť i křupavou kůžičku. Přestože je pečení dlouhé, na tuto pochoutku se vyplatí počkat. Podáváme ji se dvěma druhy zelí a bramborovým knedlíkem.
Postup přípravy
Krok 1: Husu večer před přípravou omyjeme, osušíme a ze všech stran i zevnitř ji nasolíme.
Krok 2: Ráno předehřejeme troubu na 180 °C. Husu znovu osušíme, pokmínujeme a zevnitř potřeme majoránkou. Dovnitř husy vložíme jednu housku.
Krok 3: Poté ji položíme do pekáče prsy dolů a podlijeme ji 200 ml vody. Pečeme ji 30 minut, poté troubu stáhneme na 160 °C a necháme husu péct další asi 3 hodiny dorůžova (po 1,5 hodině ji ovšem otočíme prsy nahoru). Během pečení husu přeléváme výpekem.
Krok 4: Mezitím připravíme červené zelí. Na sádle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrouhané zelí, kmín, vinný ocet, cukr, rozinky, sůl a víno. Vše restujeme 2 minuty a poté zelí zalijeme vývarem. Chvíli před tím, než zelí změkne, k němu přidáme nastrouhanou bramboru a necháme vše chvíli povařit. Dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme nastrouhaná jablka.
Krok 5: Dále připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny očistíme a nakrájíme je na tenké nudličky. Na másle orestujeme oloupanou a nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme kedlubny, cukr, sůl, pepř, ocet a římský kmín. Chvíli vše restujeme, potom zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, vývar se musí zcela vyvařit.
Krok 6: Z upečené husy vyjmeme housku a husu naporcujeme. Husu podáváme s oběma druhy zelí a s bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 10. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Moje poznámka
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xkKV
Nejnovější recepty
Portobello plněné bulgurem s balkánským sýrem a ořechy
Přidáno před 6 hodinami
Losos na čokoládové omáčce
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí paličky pečené na cibuli, koření a slanině
Přidáno před 7 hodinami
Arašídové cukroví
Přidáno před 12 hodinami
TIP
Karkulčina bábovka
Přidáno před 15 hodinami
Polomáčené pomeranče s lyo malinami
Přidáno 9. 12. 2024 22:42
Přečtěte si
Nejnovější články
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Recepty z českých pohádek: Vláčná hrníčková bábovka od Karkulky voní vanilkou a kakaem a potěší nejen babičku
Spočítali jsme za vás: Kilogram domácích vanilkových rohlíčků vyjde na 160 Kč, v obchodě dáte i šestkrát tolik
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí v ananasové omáčce
Milana2 před 25 minutami
Ovesné kuličky se sušeným ovocem
kucharka-snu před 3 hodinami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Tweetula před 4 hodinami
Bramboráky
stencenko92 před 5 hodinami
Krůtí na paprice
Kdyzjehlad před 6 hodinami
Čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem
habis před 6 hodinami
Pórková polévka s česnekem
KatkaCechova před 6 hodinami
Pečené kuře na česneku
Jirka6363 před 7 hodinami
Pařížský salát
Ajkad před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Jajci před 7 hodinami
Suroviny:
sůl,
kmín celý,
majoránka,
houska,
husa,
sádlo,
cibule,
ocet vinný červený,
cukr krupice,
zelí červené,
rozinky,
víno červené,
vývar drůbeží,
jablko,
brambory,
máslo,
kedlubna,
cukr krupice,
cibule,
ocet vinný bílý,
vývar drůbeží,
římský kmín mletý
Komentáře (1)