Veky mají své místo v naší kuchyni především při různých oslavách. Není nic jednoduššího, než si několik vek koupit a důležitá je především pomazánka, kterou je namažeme. Nebo je tomu jinak? Zkuste s námi tentokrát veku "povýšit" a upéct ji přesně podle svého gusta.
Upéct domácí veku před plánovanou oslavou je přece jen trochu pracnější než použít koupenou. Musíme mít připravené suroviny a věnovat tomu trochu času. Jenže potřeba surovin na veku je minimální, dokonce je většinou máme doma po ruce. Odměnou nám bude skvělá vůně čerstvého pečiva a chuť chlebíčků bude tentokrát úplně jiná. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty na veky z našeho receptáře. Vám už zbývá jen vybrat některou z pomazánek a můžete chystat pohoštění.
Vláčné kynuté těsto zvládne podle tohoto receptu i začátečník. Pokud chcete ještě lepší chuť pečiva, nahraďte olej máslem. K zadělání mouky budete potřebovat mléko. Těsto kyne asi hodinu. Z kila mouky upečete 3–4 veky.
Na zadělání další veky vám stačí voda, to ale nic neubere na její chuti. Kromě obyčejné hladké mouky použijete i trochu pšeničné celozrnné a žitné chlebové. Výsledné veky jsou krásně nadýchané a dlouho vydrží. Krásně se krájí. Těsto se hodí i na bagetky nebo rohlíky, ideální na jednohubky.
Vyzkoušet můžete i jednoduchý hrnkový recept na špaldové veky. Těsto zaděláte vodou a použijete pouze špaldovou mouku. Hodit se bude sušené droždí a pokud máte domácí pekárnu, s přípravou těsta vám pomůže. Po vykynutí veky vytvarujete na vále a upečete v troubě.
Klasický recept na klasickou veku, přesně to by se dalo říct o následujícím postupu. Potřebujete pšeničnou hladkou mouku, droždí a tuk. K zadělání stačí voda. S těstem opět pomůže domácí pekárna, vykynuté těsto zformujete do tvaru vek a upečete v troubě.
Někdy náhodou objevíme nový postup, který nám pak vyhovuje více než původní verze receptu. Přesně to se stalo tentokrát, autorka vynechala tuk a pak zjistila, že veky jsou dokonce nadýchanější a vlastně levnější. Můžete se také nechat inspirovat.
Pokud rádi používáte celozrnnou mouku a přejete si upéct něco "výživnějšího", můžete použít přesně tento recept. Jedná se opět o jednoduchý recept, na který vám stačí jen několik surovin. Doporučujeme rovnou upéct z dvojnásobné dávky.
Poslední recept už je trochu náročnější na suroviny a můžete s ním "vykouzlit" opravdu lepší večky. Kromě hladké pšeničné mouky potřebujete ještě tmavou žitnou. Do těsta přijdou slunečnicová a sezamová semínka, kmín a malé množství tuku. K zadělání tentokrát použijete kefír a žloutek.
Jako vždy pro vás máme navíc jeden videorecept. Je připraven přesně pro vašeho pomocníka - domácí pekárnu. Z půl kila mouky upečete dvě krásné a nadýchané veky, skoro bez práce.
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Komentáře