Veky na chlebíčky originál

fb.lib Kuchař: fb.lib

Slané pečivo 13 názorů

Suroviny

1 kg pšeničné mouky hladké
2 dkg cukru
1,5 dkg soli
5 dkg tuku
4 dkg droždí
4,5 dcl vody
( Hmotnost 300g , 500g)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z připraveného těsta si odvážíme kousky podle toho, jak mají mít veky hmotnost po upečení. Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které necháme chvíli nakynout. Pak vezmeme bochánek, obrátíme spodní stranou a údery pravé ruky jej uprostřed prohloubíme.

  2. Přehneme zadní stranu dovnitř zase nárazy prohloubíme. Nyní zadní stranu přehneme ještě jednou. Tím z bochánků vznikne váleček těsta, který rozválíme mezi rukama a upravíme na potřebnou délku.

  3. Dáme na plechy podélně nebo příčně. Necháme nakynout nejlépe ve vlhkém prostředí, aby vytvarované kusy neměly na sobě kůru.

  4. Před pečením ovlažíme vodou, příčně 3x nařízneme. Pečeme v páře. Z 1 kg mouky vyrobíme 5 ks 300 g nebo 3 ks 400 g.

Poznámka

Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50 letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky né jen klasické ale i zeleninové, sýrové i mořských plodů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Veky na chlebíčky originál

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Dobrý den ,omlouvám se že jsem se neozval dříve. Pečení vek, rohlíků, atd dnes je individuální. víte každá trouba peče jinak navíc jsou horkovzdušné konvektomaty. Já peču na 200°C 20 min a pak vidím jak to vypadá, zapnu hořejšek nebo spodek přidám teplotu atd. Na chalupě mám troubu malou a tam na 200°C peču max. 10_15 min. a zas dopékám individuálně. (Nemám troubu horkovzdušnou) :-K Hezké pečení.

    Odpovědět

  • gabrusa gabrusa

    Taky se prosím připojuji k dotazu jak dlouho péct a na kolik stupňů. Potřebovala bych je dneska udělat k večeři k vajíčkové pomazánce. ;-)

    Odpovědět

  • friskinek friskinek

    Dobrý den pane Brusáku mohl by jste zde dopsat alespoň teplotu a čas pečení děkuji :-8

    Odpovědět

  • friskinek friskinek

    ina:
    Je možné že byly málo stočené toto dělá obvykle vzduch ve vece a překynutí nebo okorání pečiva při kynutí nesmutněte příště se to povede :-)

    Odpovědět

  • ina ina(neregistrovaná)

    Mohl by mi někdo poradit proč mi veky při pečení v polovině popraskaly? Díky Inahttp://www.toprecepty.cz/recept/23738-veky-na-chle...;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Bibinka: Máš je moc hezké a povedené;-):yes:

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Díky jsem rád že se daří a že se budete k mím receptům vracet.Moc děkuji dělá mi to radost.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Františku, těsto je bezvadný a dobře se s ním pracuje-nemusela jsem ani podsypávat;-) Dávám ti fotky a 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    martinahayek: Při předehřívání trouby dej dospod plechový hrnek nebo kastrůlek s vodou a pečivo vkládej až po vytvoření páry.

    Odpovědět

  • martinahayek martinahayek

    přiznám se,že nevím jak se peče v páře.......:-S

    Odpovědět

  • mangiochemipiace mangiochemipiace

    :-O:-p:yes: a bod

    Odpovědět

  • Věrka R. Věrka R.(neregistrovaný)

    Moc pěkné povídání a zajímavě popsaný návod na vytvarování.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Týý jo, to je skvělý recept. Bezva :yes:. Zkusim to na vánoce nebo na silvestra. :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pečení veky recept na veky chlebíčková veka recept veka na chlebíčky domácí veka na chlebíčky veky na chlebíčky veka na chlebíčky recept levna veka kolik váží veka pečení veka chlebíčky s kaviárem veka peceni tmavá veka veka hmotnost chlebíčková veka jak upéci veku recepty na veky domácí veka veky na chlebíčky recept obkladane chlebíčky

Zapomněl/a jsem heslo