Veky na chlebíčky originál
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 16 779 kJ / 4 010 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,00 g |
Tuky | 50,40 g |
Vláknina | 33,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,08 g |
Sůl | 15,15 g |
Sacharidy | 751,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50. letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky nejen klasické, ale i zeleninové, sýrové i z mořských plodů.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2022 17:48
Dotaz na autora. Není tento recept podle ČSN, tedy tak, jak se dříve veky vyráběly v době, kdy se neprodávali na chlebíčky nakrájené směšné krajíčky, ale veky v celku a takové, kde se jeden při mazání neproškrábl až na stůl?
22. 10. 2020 10:55
cathleen: No musím sa priznať, že ja by som tam tiež dala masť . Ale v tomto recepte je voda uvedená tak, že aj tak bude cesto treba ohmatkať rukami a podľa konzistencie si to prispôsobiť. Keď robím nejaký Váš recept, a ak mám dobrú múku tak tam vôbec nič prispôsobovať nemusím.
22. 10. 2020 10:28
SilviaD, Eja57: přídavkem oleje může být těsto řidší, asi bude třeba při zadělávání těsta ubrat vodu. Spíš bych volila změklé sádlo, to má neutrální chuť a pečivo s ním je výborné, měkké tak akorát.
22. 10. 2020 10:22
Ak dáte slnečnicový olej, ktorý je chuťovo neutrálny určite nič nepokazíte.
22. 10. 2020 09:31
Enrale: Autor byl na webu koukám ještě v září, tak třeba odpoví. Ono tady není ani příprava těsta....pro začátečníky....Nebo možná odpoví Cat, nejlepší pekařka..
( Já osobně bych použila změklé máslo, všechny suroviny v pokojové teplotě ( resp. polovinu) bych dala do mísy robota, hnětací háky, nízkou rychlost a šla bych třeba vyžehlit...až se mi těsto přestane lepit na mísu a bude na pohmat akorát, tak vyndat háky, přikrýt utěrkou a nechat trochu vykynout - moc bych to nepřeháněla, nechceme peří....- ale já nejsem úplně reprezentativní vzorek, víc štěstí než rozumu
)
22. 10. 2020 08:46
Nemáte uvedený jaký tuk.
11. 3. 2017 23:43
Dobrý den ,omlouvám se že jsem se neozval dříve. Pečení vek, rohlíků, atd dnes je individuální. víte každá trouba peče jinak navíc jsou horkovzdušné konvektomaty. Já peču na 200°C 20 min a pak vidím jak to vypadá, zapnu hořejšek nebo spodek přidám teplotu atd. Na chalupě mám troubu malou a tam na 200°C peču max. 10_15 min. a zas dopékám individuálně. (Nemám troubu horkovzdušnou) Hezké pečení.
8. 3. 2017 13:37
Taky se prosím připojuji k dotazu jak dlouho péct a na kolik stupňů. Potřebovala bych je dneska udělat k večeři k vajíčkové pomazánce.
9. 4. 2014 10:07
Dobrý den pane Brusáku mohl by jste zde dopsat alespoň teplotu a čas pečení děkuji
9. 4. 2014 10:05
ina:
Je možné že byly málo stočené toto dělá obvykle vzduch ve vece a překynutí nebo okorání pečiva při kynutí nesmutněte příště se to povede
26. 2. 2013 18:35
Mohl by mi někdo poradit proč mi veky při pečení v polovině popraskaly? Díky Inahttp://www.toprecepty.cz/recept/23738-veky-na-chle...
26. 11. 2011 07:47
Bibinka: Máš je moc hezké a povedené
25. 11. 2011 22:25
Díky jsem rád že se daří a že se budete k mím receptům vracet.Moc děkuji dělá mi to radost.
25. 11. 2011 14:30
Františku, těsto je bezvadný a dobře se s ním pracuje-nemusela jsem ani podsypávat Dávám ti fotky a 3.bod
30. 10. 2011 22:19
martinahayek: Při předehřívání trouby dej dospod plechový hrnek nebo kastrůlek s vodou a pečivo vkládej až po vytvoření páry.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno před 4 hodinami

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno před 15 hodinami

Kuřecí soté se zeleninou a vlašskými ořechy
Přidáno před 15 hodinami

Panenka v paprikové omáčce
Přidáno před 16 hodinami

Grilovaný rumpsteak v marinádě
Přidáno před 17 hodinami

Jednoduchý čokoládový dort s višněmi
Přidáno 1. 7. 2022 12:17
Právě bylo uvařeno:

Vláčný perník z kefíru
uvařil/a Adris
před 2 hodinami

Banánové lívance II.
uvařil/a Jan Nemec
před 2 hodinami

Mrkvové kostky-trochu zdravější
uvařil/a Jan Nemec
před 2 hodinami

Brusinky z rybízu
uvařil/a Tomybarvaa
před 3 hodinami

Buchta Rafaelo
uvařil/a icecube58
před 4 hodinami

Himaláje buchta
uvařil/a Thums
před 4 hodinami

Pečené kuře
uvařil/a Manelka
před 5 hodinami

Zapečené rolky z mletého masa s mozzarellou
uvařil/a Bohunka123
před 8 hodinami

Peřinková buchta s pudinkem
uvařil/a ZatracenaJesterice
před 8 hodinami

Camping salát
uvařil/a Ivana64
před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pečení veky recept na veky veky na chlebíčky chlebíčková veka recept recept na peceni veky pečeme veku veka na chlebíčky pečení veka domácí veka na chlebíčky pečeme veky veka na chlebíčky recept levna veka jak se peče veka recepty na veky kolik váží veka veka peceni chlebíčky s kaviárem chlebíčková veka jak upéci veku tmavá veka
Suroviny: mouka pšeničná, cukr, sůl, tuk, droždí, voda,
Veky na chlebíčky originál
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4YGn
19 názorů