Veky na chlebíčky originál

Suroviny

1 kg pšeničné mouky hladké
2 dkg cukru
1,5 dkg soli
5 dkg tuku
4 dkg droždí
4,5 dl vody
( hmotnost 300 g , 500 g)

Postup přípravy receptu

  1. Z připraveného těsta odvážíme kousky podle toho, jakou mají mít veky hmotnost po upečení. Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které necháme chvíli nakynout. Pak vezmeme bochánek, obrátíme spodní stranou a údery pravé ruky jej uprostřed prohloubíme.

  2. Přehneme zadní stranu dovnitř zase nárazy prohloubíme. Nyní zadní stranu přehneme ještě jednou. Tím z bochánků vznikne váleček těsta, který rozválíme mezi rukama a upravíme na potřebnou délku.

  3. Dáme na plechy podélně nebo příčně. Necháme nakynout nejlépe ve vlhkém prostředí, aby vytvarované kusy neměly na sobě kůru.

  4. Před pečením ovlažíme vodou, příčně 3x nařízneme. Pečeme v páře. Z 1 kg mouky vyrobíme 5 ks 300 g nebo 3 ks 400 g.

Poznámka od kuchařky

Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50. letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky nejen klasické, ale i zeleninové, sýrové i z mořských plodů.

Komentáře k receptu Veky na chlebíčky originál

  • SilviaD SilviaD

    cathleen: No musím sa priznať, že ja by som tam tiež dala masť :-). Ale v tomto recepte je voda uvedená tak, že aj tak bude cesto treba ohmatkať rukami a podľa konzistencie si to prispôsobiť. Keď robím nejaký Váš recept, a ak mám dobrú múku tak tam vôbec nič prispôsobovať nemusím.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    SilviaD, Eja57: přídavkem oleje může být těsto řidší, asi bude třeba při zadělávání těsta ubrat vodu. Spíš bych volila změklé sádlo, to má neutrální chuť a pečivo s ním je výborné, měkké tak akorát.

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Ak dáte slnečnicový olej, ktorý je chuťovo neutrálny určite nič nepokazíte.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Enrale: Autor byl na webu koukám ještě v září, tak třeba odpoví. Ono tady není ani příprava těsta....pro začátečníky....Nebo možná odpoví Cat, nejlepší pekařka..
    ( Já osobně bych použila změklé máslo, všechny suroviny v pokojové teplotě ( resp. polovinu) bych dala do mísy robota, hnětací háky, nízkou rychlost a šla bych třeba vyžehlit:-8...až se mi těsto přestane lepit na mísu a bude na pohmat akorát, tak vyndat háky, přikrýt utěrkou a nechat trochu vykynout - moc bych to nepřeháněla, nechceme peří....- ale já nejsem úplně reprezentativní vzorek, víc štěstí než rozumu :-D)

    Odpovědět

  • Enrale Enrale

    Nemáte uvedený jaký tuk.

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Dobrý den ,omlouvám se že jsem se neozval dříve. Pečení vek, rohlíků, atd dnes je individuální. víte každá trouba peče jinak navíc jsou horkovzdušné konvektomaty. Já peču na 200°C 20 min a pak vidím jak to vypadá, zapnu hořejšek nebo spodek přidám teplotu atd. Na chalupě mám troubu malou a tam na 200°C peču max. 10_15 min. a zas dopékám individuálně. (Nemám troubu horkovzdušnou) :-K Hezké pečení.

    Odpovědět

  • gabrusa gabrusa

    Taky se prosím připojuji k dotazu jak dlouho péct a na kolik stupňů. Potřebovala bych je dneska udělat k večeři k vajíčkové pomazánce. ;-)

    Odpovědět

  • friskinek friskinek

    Dobrý den pane Brusáku mohl by jste zde dopsat alespoň teplotu a čas pečení děkuji :-8

    Odpovědět

  • friskinek friskinek

    ina:
    Je možné že byly málo stočené toto dělá obvykle vzduch ve vece a překynutí nebo okorání pečiva při kynutí nesmutněte příště se to povede :-)

    Odpovědět

  • ina ina(neregistrovaná)

    Mohl by mi někdo poradit proč mi veky při pečení v polovině popraskaly? Díky Inahttp://www.toprecepty.cz/recept/23738-veky-na-chle...;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Bibinka: Máš je moc hezké a povedené;-):yes:

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Díky jsem rád že se daří a že se budete k mím receptům vracet.Moc děkuji dělá mi to radost.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Františku, těsto je bezvadný a dobře se s ním pracuje-nemusela jsem ani podsypávat;-) Dávám ti fotky a 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    martinahayek: Při předehřívání trouby dej dospod plechový hrnek nebo kastrůlek s vodou a pečivo vkládej až po vytvoření páry.

    Odpovědět

  • martinahayek martinahayek

    přiznám se,že nevím jak se peče v páře.......:-S

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pečení veky recept na veky veky na chlebíčky chlebíčková veka recept recept na peceni veky pečeme veku veka na chlebíčky pečení veka domácí veka na chlebíčky pečeme veky veka na chlebíčky recept levna veka jak se peče veka recepty na veky kolik váží veka veka peceni chlebíčky s kaviárem chlebíčková veka jak upéci veku tmavá veka