Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veky na chlebíčky originál

Chlebíčky se staly oblíbeným pohoštěním snad na všech oslavách a večírcích či při rodinných setkáních. S tímto receptem můžete připravit i domácí veku, která oslní nejednoho milovníka chlebíčků. Co na ni? To už je jen na vás.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

30. 10. 2011 12:47

Suroviny pro 3 kusy

3 kusy

Z 1 kg mouky vyrobíme 5 ks po 300 g nebo 3 ks po 400 g.

Nutriční hodnoty

Energie16 779 kJ / 4 010 kcal
Bílkoviny121,00 g
Tuky50,40 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,08 g
Sůl15,15 g
Sacharidy751,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50. letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky nejen klasické, ale i zeleninové, sýrové i z mořských plodů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

oring

22. 2. 2022 17:48

Dotaz na autora. Není tento recept podle ČSN, tedy tak, jak se dříve veky vyráběly v době, kdy se neprodávali na chlebíčky nakrájené směšné krajíčky, ale veky v celku a takové, kde se jeden při mazání neproškrábl až na stůl? :-Q

SilviaD SilviaD

22. 10. 2020 10:55

cathleen: No musím sa priznať, že ja by som tam tiež dala masť :-). Ale v tomto recepte je voda uvedená tak, že aj tak bude cesto treba ohmatkať rukami a podľa konzistencie si to prispôsobiť. Keď robím nejaký Váš recept, a ak mám dobrú múku tak tam vôbec nič prispôsobovať nemusím.

cathleen cathleen (moderátorka)

22. 10. 2020 10:28

SilviaD, Eja57: přídavkem oleje může být těsto řidší, asi bude třeba při zadělávání těsta ubrat vodu. Spíš bych volila změklé sádlo, to má neutrální chuť a pečivo s ním je výborné, měkké tak akorát.

SilviaD SilviaD

22. 10. 2020 10:22

Ak dáte slnečnicový olej, ktorý je chuťovo neutrálny určite nič nepokazíte.

Eja57 Eja57

22. 10. 2020 09:31

Enrale: Autor byl na webu koukám ještě v září, tak třeba odpoví. Ono tady není ani příprava těsta....pro začátečníky....Nebo možná odpoví Cat, nejlepší pekařka..
( Já osobně bych použila změklé máslo, všechny suroviny v pokojové teplotě ( resp. polovinu) bych dala do mísy robota, hnětací háky, nízkou rychlost a šla bych třeba vyžehlit:-8...až se mi těsto přestane lepit na mísu a bude na pohmat akorát, tak vyndat háky, přikrýt utěrkou a nechat trochu vykynout - moc bych to nepřeháněla, nechceme peří....- ale já nejsem úplně reprezentativní vzorek, víc štěstí než rozumu :-D)

Enrale

22. 10. 2020 08:46

Nemáte uvedený jaký tuk.

fb.lib fb.lib

11. 3. 2017 23:43

Dobrý den ,omlouvám se že jsem se neozval dříve. Pečení vek, rohlíků, atd dnes je individuální. víte každá trouba peče jinak navíc jsou horkovzdušné konvektomaty. Já peču na 200°C 20 min a pak vidím jak to vypadá, zapnu hořejšek nebo spodek přidám teplotu atd. Na chalupě mám troubu malou a tam na 200°C peču max. 10_15 min. a zas dopékám individuálně. (Nemám troubu horkovzdušnou) :-K Hezké pečení.

gabrusa

8. 3. 2017 13:37

Taky se prosím připojuji k dotazu jak dlouho péct a na kolik stupňů. Potřebovala bych je dneska udělat k večeři k vajíčkové pomazánce. ;-)

friskinek

9. 4. 2014 10:07

Dobrý den pane Brusáku mohl by jste zde dopsat alespoň teplotu a čas pečení děkuji :-8

friskinek

9. 4. 2014 10:05

ina:
Je možné že byly málo stočené toto dělá obvykle vzduch ve vece a překynutí nebo okorání pečiva při kynutí nesmutněte příště se to povede :-)

ina

26. 2. 2013 18:35

Mohl by mi někdo poradit proč mi veky při pečení v polovině popraskaly? Díky Inahttp://www.toprecepty.cz/recept/23738-veky-na-chle...;-(

cathleen cathleen (moderátorka)

26. 11. 2011 07:47

Bibinka: Máš je moc hezké a povedené;-):yes:

fb.lib fb.lib

25. 11. 2011 22:25

Díky jsem rád že se daří a že se budete k mím receptům vracet.Moc děkuji dělá mi to radost.:yes::yes::yes:

Bibinka Bibinka

25. 11. 2011 14:30

Františku, těsto je bezvadný a dobře se s ním pracuje-nemusela jsem ani podsypávat;-) Dávám ti fotky a 3.bod:yes:

zizala zizala (moderátorka)

30. 10. 2011 22:19

martinahayek: Při předehřívání trouby dej dospod plechový hrnek nebo kastrůlek s vodou a pečivo vkládej až po vytvoření páry.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pečení veky recept na veky veky na chlebíčky chlebíčková veka recept recept na peceni veky pečeme veku veka na chlebíčky pečení veka domácí veka na chlebíčky pečeme veky veka na chlebíčky recept levna veka jak se peče veka recepty na veky kolik váží veka veka peceni chlebíčky s kaviárem chlebíčková veka jak upéci veku tmavá veka

Suroviny: mouka hladká pšeničná, cukr, sůl, tuk, droždí, voda

TopRecepty.cz

Veky na chlebíčky originál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4YGn