7 letních ovocných salátů pro inspiraci. K oslazení stačí plátky banánu nebo sladké hrušky
Letní saláty mohou být opravdu rozmanité, máme totiž dostatek čerstvého ovoce, které se dá různě kombinovat. Záleží jen na nás a na tom, co zrovna máme k dispozici. Doslazování často není vůbec potřeba, případně stačí salát doplnit plátky banánu, který mívá během léta příznivější cenu.
Ovoce nejprve dobře opláchneme pod tekoucí vodou, ale zbytečně dlouho ho nemáčíme. V závislosti na druhu vše nakrájíme a připravíme tak, aby se nám salát dobře jedl. Můžeme míchat sladké a nakyslé druhy. Saláty výborně doplní nejen banány, ale i dobře vyzrálé letní hrušky, maliny, borůvky nebo nakrájená jablka. Ukázka salátů v našem přehledu poslouží pro malou inspiraci.
1. místo
Podle tohoto receptu připravíme vlastně malé umělecké dílko. Vytvoříme si totiž efektní ledovou mísu, kterou ozdobíme jedlými květy, případně drobným ovocem. Přesný návod, jak na to, je popsán v receptu. Do ledové mísy naplníme salát podle vlastního výběru, může to být nakrájený meloun nebo doma připravená zmrzlina.
2. místo
Tento salát je opravdu neobvyklý. Meloun nakrájíme na trojúhelníčky, stejně tak sýr feta. Červenou cibuli nakrájíme a necháme marinovat ve šťávě z limetky. Vše smícháme a pokapeme olivovým olejem. Můžeme doplnit olivami a nasekanou petrželovou natí. Podáváme s bagetou nebo jiným pečivem.
3. místo
Ovoce do tohoto salátu nakrájíme na větší kousky a smícháme se skořicí. Přidáme hrubě nakrájené mandle. Salát necháme vychladit v lednici a podáváme během horkých letních dnů pro osvěžení. Místo mandlí můžeme použít i jiné druhy ořechů. Pokud je necháme alespoň hodinu předem namočené, změknou a budou chutnější.
4. místo
Salát je krásně do oranžova zbarvený, a to díky použitým surovinám. Využijeme svěží čerstvou mrkev ze zahrady, kterou nastrouháme najemno. Doplníme ji ovocem v podobných barvách. Může to být pomeranč, mandarinky a meruňky. Vše okyselíme citronem a dosladíme podle chuti.
5. místo
Očistíme ovoce, které můžeme obměnit podle toho, co máme k dispozici. Volíme ovoce různých barev, které vzájemně pěkně vyniknou. Salát je osvěžující díky hroznům, melounu, banánu, mandarinkám, kiwi a dalším druhům ovoce. Osladíme medem, rozpuštěným v teplé vodě, a okyselíme citronem.
6. místo
Jednoduchou kombinaci chutného ovoce (pomeranč, banány, jablka a další druhy podle možnosti) ochutíme skořicí, citronovou šťávou a medem. Nakonec přimícháme jogurt a při podávání doplníme lístkem meduňky. Jednoduchý salát nás příjemně zasytí.
7. místo
Meloun vyřízneme do tvaru košíku. Vydlabeme z něj dužinu a nakrájíme ji. Smícháme ji s dalšími druhy ovoce (hroznové víno, ananas, meruňky, jahody) a necháme vychladit. Poté vrátíme do melounové slupky a podáváme.
Jak připravit ovocný salát
Léto je obdobím, kdy si ovoce můžeme po libosti dopřát, zvlášť pokud ho sklízíme na vlastní zahradě. Využijeme co nejvíce tuto možnost - ovocné saláty jsou jeden z oblíbených způsobů, jak konzumovat dostatek čerstvého ovoce a pochutnat si.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Med je výborné sladidlo a lze ho využít v mnohých moučnících i jiných pokrmech
9 skvělých tipů, jak využít meloun: Dáte si melounový cheesecake, lahodné carpaccio nebo křupavou melounovou pizzu?
Melounů je mnoho druhů, v létě nás příjemně osvěží. Nabízíme přehled oblíbených melounových receptů
Komentáře