Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuba je staročeské postní jídlo našich předků, které se vařilo k obědu na Štědrý den. I dnes se připravuje z krup, sušených hub, cibule, česneku, majoránky a sádla. Zapéká se v troubě a podává jako symbol hojnosti.

Vánoční kuba není v současné době, plné různých dobrot a pochutin, příliš oblíbený kvůli kroupám, na jejichž konzumaci už nejsou lidé zvyklí. Šikovná kuchařka si však umí poradit a vyčarovat kubu i z jiných surovin, než jsou kroupy nebo lesní houby.

1/16

    1 z 16

    Houbový kuba z krup

    Houbový kuba z krup

    Kuba je klasické postní jídlo, které se vaří po celou dobu adventu - ale na Štědrý den má zvláštní kouzlo starých tradic. Propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě. Na sádle orestujeme cibuli a podusíme houby. Přidáme kroupy, česnek a majoránku a pokrm pečeme v troubě, dokud nemá na povrchu zlatou kůrku.

    2 z 16

    Kuba

    Kuba

    Tradičního vánočního kubu připravíme z ječných krup, které propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Uvaříme i předem namočené houby, které pokrájíme na menší kousky. Na orestovanou cibuli vsypeme kroupy a houby a směs dochutíme solí, lisovaným česnekem a majoránkou. Kroupy natlačíme do formy a upečeme.

    3 z 16

    Pohankový kuba

    Pohankový kuba

    Ječné kroupy můžeme nahradit oblíbenější pohankou, kterou propláchneme v horké vodě, uvaříme krátce v osolené vodě a necháme pod pokličkou dojít. Večer namočené houby podusíme na opečené cibuli, přidáme pohanku, pepř, rozetřený česnek a majoránku. Kubu zapečeme v troubě dočervena.

    4 z 16

    Falešný kuba z tarhoni

    Falešný kuba z tarhoni

    Tarhoňa je těstovina, ale mnoho lidí si kubu dopřeje právě kvůli ní. Na sádle opečeme cibuli a na ní pak tarhoňu, kterou necháme zezlátnout. Pak ji zalijeme vodou se sušenými houbami, osolíme, okořeníme a pečeme pod pokličkou, dokud se tekutina částečně nevsákne. Nakonec přidáme česnek a majoránku a odkryté dopečeme.

    5 z 16

    Vánoční kuba

    Vánoční kuba

    Kdo se nechce vzdát masa ani v postní době, připraví si na sádle a na cibuli orestované kostičky z vepřové plece, následně podušené s namočenými houbami a kořením. Do téměř hotové směsi vmícháme utřený česnek, majoránku a pepř. Pro ozvláštnění chuti můžeme kubu s přimhouřením oka pokapat sójovou omáčkou.

    6 z 16

    Houbový kuba jednoduše

    Houbový kuba jednoduše

    Nejlepší vánoční kuba je ten tradiční, z ječných krup a sušených lesních hub (hřiby, modráky, stročky). Houby je potřeba předem namočit a pak v té samé vodě uvařit. Po smíchání s uvařenými kroupami kubu osolíme, opepříme a dochutíme česnekem. Po zapečení posypeme povrch strouhaným sýrem.

    7 z 16

    Hlívový kuba

    Hlívový kuba

    Sušené houby jsou součástí téměř každé kuchyně. Kdo nemá vlastní houby, může si koupit v obchodě hlívu nebo žampiony. Na sádle orestujeme cibuli a na ní pak houby. Přidáme uvařené kroupy (nebo pohanku či jáhly), lisovaný česnek a majoránku. Smícháme a natlačíme do pekáčku, ve kterém kubu dočervena upečeme.

    8 z 16

    Jáhlový kuba

    Jáhlový kuba

    Jemnější variantu vánočního kuby připravíme i pro odpůrce krup - například z jáhel. Jáhly je potřeba důkladně spařit a propláchnout horkou vodou, aby se odstranila hořkost. Pak je krátce uvaříme a smícháme s podušenými houbami. Kdo se nemíní vzdát masa, přidá na malé kostičky pokrájenou anglickou slaninu.

    9 z 16

    Houbový kuba s krupkami

    Houbový kuba s krupkami

    Místo velkých krup použijeme k přípravě drobné krupky - vánoční kuba tak získá krémovitější strukturu. Uvařené krupky smícháme s předem namočenými a uvařenými houbami, přidáme na sádle opečenou cibulku, lisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Kubu natlačíme do formy a upečeme dočervena.

    10 z 16

    Houbový kuba z pohanky

    Houbový kuba z pohanky

    Pohankový kuba ještě jednou, a to z čerstvých hub (hlíva roste i o Vánocích a žampióny koupíme v obchodě) nebo z předem namočených sušených lesních hub. Na sádle orestujeme cibuli, na ní podusíme houby, které smícháme s pohankou, česnekem a kořením a zapečeme v pekáčku dočervena.

    11 z 16

    Falešný Kuba ("Kubík")

    Falešný Kuba  ("Kubík")

    Falešného kubu připravíme z uvařených krup, krupek, pohanky, jáhel, tarhoni nebo bulguru. Na sádle orestujeme cibuli a pokrájený gothajský salám nebo uzenou slaninu. Vše smícháme s namočenými houbami a po provaření přidáme zbytek ingrediencí, česnek a koření. Kubu nemusíme zapékat, pokud ho podáváme jako přílohu.

    12 z 16

    Čirokovo-rýžový kuba

    Čirokovo-rýžový kuba

    Přes noc namočený čirok ráno uvaříme doměkka. Uvaříme i rýži a předem namočené houby. Vše smícháme s orestovanou cibulí, utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Směs natlačíme do pekáčku a upečeme v troubě dočervena. Získáme postní pokrm, který může i během roku zachutnat jako vydatná večeře.

    13 z 16

    Kuba z hřibů - praváků

    Kuba z hřibů - praváků

    Už na podzim se můžeme připravit na vaření houbového kuby a to tak, že podusíme a zamrazíme čerstvé houby. Před přípravou kuby je necháme povolit a mezitím spaříme a uvaříme kroupy nebo pohanku. Na sádle orestujeme cibuli, přidáme houby, krátce je podusíme a smícháme s kroupami. Kubu dochutíme a zapečeme.

    14 z 16

    Kuba z pohankových lupínků

    Kuba z pohankových lupínků

    Z pohankových lupínků připravíme báječného kubu i pro odpůrce krup. Postupujeme stejně jako u jiných receptů, jen lupínky zalijeme vodou z namočených hub, rozšlehanou se žloutky. Přidáme podušené houby, česnek a koření a nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh. Směs narovnáme do pekáčku a dáme zapéct.

    15 z 16

    Houbový kuba LFR

    Houbový kuba LFR

    V některých krajích se slovem kuba nazývá pokrm, který známe jako hubník. Někteří lidé mu dávají přednost právě proto, že v něm nejsou kroupy. Místo nich pokrájíme na kostičky rohlíky, které zvlhčíme vodou z namočených a uvařených hub, mlékem a žloutky. Přidáme česnek, koření a sníh z bílků. Pokrm pečeme, dokud nezčervená.

    16 z 16

    Letní kuba

    Letní kuba

    O Vánocích si můžeme připravit i letního kubu, který je plný nejen hub, ale i restované cibule a zeleniny. Po opečení do zeleniny vmícháme uvařené kroupy nebo pohanku, dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Pokrm můžeme podávat zapečený jako samostatné jídlo nebo jako přílohu z pánve.

1/16

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky