16 receptů na vánočního kubu: Kroupy můžeme nahradit, ale bez hub to není ono
Kuba je staročeské postní jídlo našich předků, které se vařilo k obědu na Štědrý den. I dnes se připravuje z krup, sušených hub, cibule, česneku, majoránky a sádla. Zapéká se v troubě a podává jako symbol hojnosti.
Vánoční kuba není v současné době, plné různých dobrot a pochutin, příliš oblíbený kvůli kroupám, na jejichž konzumaci už nejsou lidé zvyklí. Šikovná kuchařka si však umí poradit a vyčarovat kubu i z jiných surovin, než jsou kroupy nebo lesní houby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recepty ve výběru
1/16
1/16
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře