Vánoční kuba
Snad žádné jídlo nebylo s šumavskými Vánocemi spjato tak, jako kuba. Tradičně se připravuje z krupek a hřibů modráků, které pokrmu dávají charakteristickou tmavou barvu. Zde je pro vylepšení chuti přidáno i vepřové maso.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 632 kJ / 1 585 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 122,58 g |
| Tuky | 26,31 g |
| Vláknina | 26,60 g |
| Cholesterol | 325 mg |
| Sodík | 268 mg |
| Sůl | 0,50 g |
| Sacharidy | 204,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předem namočíme ve vodě krupky a do jiné vody dáme namáčet sušené houby.
Krok 2: Maso pokrájíme na větší kostky a vaříme v osolené vodě s rozkrojenou cibulí. Zhruba po 20 minutách vaření přidáme k masu houby a vše uvaříme doměkka dalších asi 30 minut.
Krok 3: Pak přecedíme a ve zbylé vodě uvaříme krupky doměkka (asi 15-25 minut).
Krok 4: Rozehřejeme troubu na 200 °C. Připravíme pekáček, který vymažeme sádlem.
Krok 5: Umeleme uvařené maso s houbami a česnekem. Přidáme uvařené krupky, majoránku a dle chuti přisolíme a opepříme.
Krok 6: Směs do pekáčku urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut, až se udělá opečená kůrčička.
Zveřejněno 26. 12. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční kuba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xjV
Moje poznámka
Vánoční kuba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xjV
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 12 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 12 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 12 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 14 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 15 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 15 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 16 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Tématické fráze:
recept na vánočního kubu,
jídlo kuba,
kuba jídlo,
kuba recept,
kuba z krup původ jídlo,
vanocnikuba,
vánoční jídlo,
recept na vánočního kubu s houbami,
kroupový kuba s houbami,
vánoční jídla,
recept kuba,
recepty kuba,
top recepty kuba,
kroupový kuba,
recept na kubu,
recept na kubu podle polreicha,
recept na jídlo kuba,
recepty na vanocního kubu,
kuba s houbami,
kuba recepty
Suroviny:
plec vepřová,
krupky,
houby sušené,
cibule,
majoránka,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (20)
Hezké Vánoce přeji všem :)
O diabetu a dalších nemocech vím stoprocentně daleko víc, než co ty vyčteš na guglu, praxe je jiná než poučky v příručkách. Hezký den
Jinak miluji "kubu" s houbami a napr. uzenym masem, velika dobrota, zvlaste pak, kdyz se kroupy uvari v uzenem vyvaru
Kromě toho, maso se už večer jedlo, proč ne tedy v hubníku na štědrovečerní večeři?
osmažené cibule, česneku a hub potom vliju na uvařené vychladlé krupky a rukou promíchám, dosolím, přidám kmín a dám do trouby zapéct až se tvoří kůrčička. Mňam je to dobrota. Uzené, nebo takhle
farmářské uzené se nevylučuje, jíme to teplé, studené a jde to rychle na odbyt.
dělám pravidelně kubu ale místo masa dejte na kostičky uzené maso,okurku .TO NEMÁ CHYBU