Časté otázky na zajímavé téma: Čím a jak můžeme zahušťovat polévky a omáčky
Zahušťování je úprava tekuté polévky či omáčky za účelem zvýšení jejich hustoty a konzistence. K úpravě hustoty používáme mnoho ingrediencí - od mouky po rozmixovanou zeleninu, luštěniny a různé obiloviny.
Hustá polévka je vydatnější a sytější než její letní varianta. Jejím úkolem je nasytit, zahřát a dodat energii. Omáčka, která je dostatečně hustá, je vhodná například ke knedlíkům, do kterých se tak rychle nevsákne. Poradíme, jak u omáčky dosáhnout potřebné konzistence.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak zahustit pokrm moukou
Zahušťování moukou je nejběžnějším a nejjednodušším způsobem - ale někdy hrozí, že pokrm bude mít moučnatou chuť nebo kašovitou konzistenci. Hladkou mouku rozšleháme metličkou v misce se studenou vodou nebo mlékem a nalijeme ji do polévky. Aby nebyly žmolky, přelijeme záklechtku přes cedník.
2
Jak zahustit pokrm jíškou
Jíška je hladká mouka, osmažená na másle či na sádle, zalitá vodou nebo vývarem, rozmíchaná metličkou a nakonec nalitá do polévky, kde se pomalu provaří. Pro větší jistotu přelijeme řídkou směs přes cedník. Polévku nebo omáčku stále mícháme, aby se nevytvořily nepěkné žmolky.
3
Jak zahustit pokrm zeleninou
Zeleninové polévky můžeme zahustit zeleninou a bramborami, které nastrouháme na jemném struhadle a zavaříme do polévky. Zeleninu, kterou nelze nastrouhat, můžeme po uvaření rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat ponorným mixérem - záleží na požadované konzistenci pokrmu.
4
Jak zahustit pokrm luštěninami
Oblíbeným zahušťovadlem je červená čočka, která se do pár minut rozvaří a má pak neutrální chuť i barvu. Stejně dobře poslouží předem uvařené fazole. Malé přidáme v celku, velké rozmačkáme nebo rozmixujeme. Oblíbenou se v poslední době stala Hraška, jejíž hlavní složkou je hrách a která se skvěle hodí pro bezlepkovou dietu.
5
Jak zahustit pokrm obilovinami
Obiloviny po rozvaření zajistí příjemnou hustotu polévky. Používáme ovesné vločky, pohanku, rýži, jáhly, quinou, kroupy i krupky, kukuřičnou mouku. Obiloviny jsou důležitou součástí svačinových a zimních zahřívacích polévek. Vaříme je spolu se zeleninou i masem, aby se všechny chutě příjemně propojily.
6
Jak zahustit pokrm smetanou
Kromě mléka s moukou lze polévku nebo omáčku zahustit smetanou s následným provařením. Pokud pokrm okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, smetana ještě trochu zhoustne. Redukováním pak získáme hustou omáčku, kterou už pouze dochutíme - například sýrem či rozšlehaným vejcem.
7
Jak zahustit pokrm těstovinami
Řídkou polévku velmi dobře zahustí drobné těstoviny - polévkové nudle a fleky, těstovinová rýže, mušličky a písmenka. Těstoviny zavařujeme přímo do zeleninových a masových polévek. Z nudlového těsta připravíme drobení, které nahradí nudle i noky a můžeme je mít v zásobě i několik dnů.
8
Jak zahustit pokrm škrobem
K zahuštění převážně asijských omáček a masových šťáv využijeme bramborový škrob Solamyl a kukuřičný škrob (například Amylon). Omáčky díky nim získají hustou konzistenci se skleněným efektem. Po provaření jsou naprosto neutrální, takže neovlivní chuť ani vůni pokrmu.
9
Jak zahustit pokrm pomocí vajec
Rozšlehanými vejci zahustíme jakoukoliv polévku - zeleninovou i masovou. Lijeme je do vařící, ale odstavené polévky a pramínek mícháme, aby se sražená vejce natrhala na kousky. Vařenými vejci zahustíme snadno nejen polévky, ale i smetanové omáčky. Vajíčka jednoduše nasekáme nebo rozmačkáme vidličkou a vmícháme do jídla.
10
Jak zahustit pokrm redukcí tekutiny
Řídkou polévku, omáčku či masový vývar můžeme zredukovat tak, že necháme vyvařit přebytečnou tekutinu. Jde to pouze v případě, že jsme pokrm nepřesolili - redukováním se slanost a chuť jednotlivých ingrediencí a koření znásobuje. Redukci využijeme například při vaření guláše.
Víte, čím se zahušťuje babiččina rajská omáčka? Tvrdým strouhaným perníkem. Kromě potřebné hustoty totiž omáčce dodá sladce kořeněnou chuť skořice, badyánu a hřebíčku. Zkuste si s námi rajskou omáčku připravit podle videa a zahustit ji perníkem - nebudete litovat:
Komentáře