Nejlepší zelenina na hubnutí je růžičková kapusta! Zatočí s kily navíc a posílí imunitu
4. 1. 2021 Životní styl
Pro svou typickou chuť nemá zrovna nejlepší pověst, ale růžičková kapusta je z hlediska zdraví naprosto neocenitelná. Její konzumace je typická pro chladné měsíce, protože se jí daří i v zimě. Obsahuje mnoho draslíku, manganu, vitamínu B1 a hlavně vlákniny, takže je častou součástí dietních jídelníčků. Dokáže ale také posílit imunitu.
Zelený zázrak pro štíhlé i zdravé tělo
Růžičková kapusta je nenáviděnou potravou dětí, protože je zelená, zdravá, a když se rozvaří, tak je skoro až nepoživatelná. Jejímu trochu štiplavému šmaku se musí přijít na chuť, pak má ale člověk o jednoho velkého pomocníka se zdravím navíc. Nenápadná zelenina je totiž plná vitamínů a minerálů a z její konzumace náš organismus těží samé dobré věci.
Kapusta je typicky (pod)zimní zeleninou, protože je snadné ji pěstovat a daří se jí právě i v chladu. Její listy jsou bohaté na vitamín C, ve 100 gramech je ho 85 mg, což je dvakrát tolik, než obsahuje třeba takový pomeranč. Vitamín C je nezbytnou součástí kvalitní imunity a obzvlášť v zimě a uprostřed pandemie koronaviru jej potřebujeme mít opravdu dostatek.
Mohlo by vás zajímat
Růžičky kapusty pak obsahují výrazné množství vitamínu K, ten je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů, které stojí za srážlivostí krve. Dalšími významnými složkami kapusty jsou vitamín B1, draslík, mangan a vlákninu. Zároveň ale mají minium tuků i kalorií, ve 100 gramech pouhých 36. To znamená, že po běžné porci se budete cítit dlouho plní, ale výměnou za méně kalorií. Proto je růžičková kapusta součástí mnoha dietních jídelníčků. Rovněž se hodí říct, že růžičková kapusta je výtečný antioxidant, protože obsahuje hned po brokolici nejvíce vitamínu E.
Zapečené batáty s růžičkovou kapustou a kozím sýrem
Růžičková kapusta je rozhodně správnou volbou pro toho, kdo chce být štíhlý a zdravý. Jak si ji chutně připravit? Inspirujte se naším osvědčeným receptem a nebudete litovat!
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů růžičkové kapusty
- jeden velký batát (nebo dva střední)
- 2 lžíce olivového oleje
- snítky tymiánu
- sůl a pepř
- čerstvý kozí sýr, který se dá drolit nebo strouhat
Mohlo by vás zajímat
Postup: Kapustičky zbavíme tvrdého kořene a překrájíme je na půlky, větší na čtvrtky. Sladké brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Tip: Čím menší kostky, tím rychleji budou brambory měkké. Růžičkovou kapustu i batáty dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Poté směs přesypeme do pekáče, přidáme snítky tymiánu, opepříme a osolíme. Pečeme na 150°C asi 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Na talíři podáváme posypané čerstvým kozím sýrem. Barevné, dietní jídlo je dokonalou souhrou netradičních chutí. Určitě si jej zamilujete!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více