Znáte křupavé placky cibuláčky? Netradiční obměnu bramboráčků si zamilujete!
9. 9. 2021 Vaření
I když počasí slibuje ještě pár hezkých dní, stejně už většinou dostáváme chuť na něco, co nás trochu zahřeje. Mezi oblíbená podzimní jídla odjakživa patřily bramboráky ze syrových nastrouhaných brambor. Zná je a miluje většina z nás. Už jste ale zkusili cibuláčky?
Poklady ze země
Podobně jako se o bramborách říká, že jsou to poklady ze země vykopané, totéž by patřilo cibuli, která se podle webu Onions-usa.org pěstuje ve světě již nejméně 5000 let. Předpokládá se, že naši předchůdci objevili a začali jíst divokou cibuli velmi brzy, dávno předtím, než bylo vynalezeno zemědělství nebo písmo. Je pravděpodobné, že tato skromná zelenina byla základem prehistorického jídelníčku. Měla totiž spousty nesporných výhod. Podléhala menší zkáze než jiné tehdejší potraviny, byla přenosná, snadno se pěstovala a bylo možné ji pěstovat v různých půdách a klimatických podmínkách. Kromě toho cibule zabraňovala žízni a dala se sušit a uchovávat pro pozdější spotřebu.
Mohlo by vás zajímat
Pálivé zdraví
Stejné výhody má cibule pochopitelně i dnes, plus se k nim přidává, že dnes už víme, že cibule je také velmi zdravá. Podle portálu Healthline.com má cibule obzvláště vysoký obsah vitaminu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního systému, tvorbě kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Cibule je ale bohatá též na vitaminy skupiny B, které hrají klíčovou roli v metabolismu, tvorbě červených krvinek a funkci nervů. A konečně je tahle neobyčejná zelenina dobrým zdrojem draslíku, minerálu, důležitého pro činnost srdce a nervů. Tohle všechno možná naši předkové nevěděli, ale třeba tušili. Cibule se totiž v lidovém léčitelství používá celá staletí. Obsahuje totiž ještě jednu látku, již nesmíme opomenout, a tou je allicin, který dle webu Vím, co jím působí jako účinné antivirotikum a antibiotikum.
Cibuláčky se sýrem
Ze všeho výše uvedeného je jasné, že cibulí v kuchyni rozhodně nemusíme šetřit. Pokud už máte zmáknutou přípravu cibulové polévky, případně smažených cibulových kroužků a cibuli také dáváte do polévek a pod maso, zkuste ještě méně známý, ale vynikající pokrm. Tím jsou placky cibuláčky. Jak už asi tušíte, používá se do nich míst syrových nastrouhaných brambor syrová nadrobno nakrájená cibule. K té přidáte mouku, vejce, na kostičky nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, mléko, česnek, sůl, pepř a bylinky. Po smíchání všech surovin vznikne poměrně husté těsto, které pak po částech smažíte v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, podobně jako bramboráčky. Přesný postup krok za krokem uvidíte v našem videu:
Placky cibuláčky můžete podávat jako chuťovku k pivu, rychlou večeři, malou svačinku, nebo se salátem jako zdravý oběd. Zkrátka, je už jen na vás, jak si je vychutnáte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát s bramborami Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý
Vůně perníkového koření, perníčků, ořechů a sušeného ovoce dovede příjemně navodit vánoční atmosféru. Navíc perníčky patří mezi druhy, které… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
16 receptů na sladké rolády s ovocem: Jednoduché moučníky dobře vypadají i chutnají
Určitě si už každá z nás vyzkoušela upéct roládu ze světlého, kakaového nebo ořechového těsta. Příprava rolády totiž od pohledu vypadá jednoduše a… Číst více
16 receptů na placky a placičky, které nás nestojí příliš práce, času ani peněz
Placky jsou jedním z nejstarších pokrmů lidstva. Roztlučené zrno se smíchalo s vodou a placky se pekly na rozpálených kamenech. Tato doba je dávno za… Číst více