Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vzpomínky na dětství: Jak uvařit skvělou krupicovou kaši nebo rajskou s knedlíkem?
Zdroj: Toprecepty, Lenka

Zdánlivě obyčejné pokrmy bývají často mezi těmi nejoblíbenějšími a kolikrát si na dobroty z dětství s nostalgií vzpomeneme i v dospělosti. A proč si vlastně neuvařit to, co nám chutnalo, když jsme byli malí? Pojďte se s námi vrátit do časů pohody!

Krupicová kaše

Nejlépe ji určitě připravovala maminka nebo babička. Hustá kaše bez žmolků a připálenin, posypaná kakaem, skořicí a cukrem a zakápnutá trochou másla, to je delikatesa, za niž by se nemusela stydět ta nejlepší restaurace. Však se taky tahle kaše na menu mnoha restauraci opět vrací! A jak tuhle dětskou dobrotu připravit co nejlépe? Záludnosti vás vlastně čekají dvě. Kaše se může připálit a můžou v ní být žmolky. Ani jedno nechcete. Dá se tomu naštěstí předejít. Proti připálení existuje jedna malá finta. Vymažte před vařením hrnec máslem a až pak do něj vlijte mléko. Trochu másla můžete vmíchta také do vařicí se kaše. Žmolkům a různým hrudkám zase pro změnu zabrání, když se budete kaši věnovat. Chce to opravdu poctivě stát u sporáku a míchat, míchat, míchat. Případné tvořící se hrudky lze ještě zavčasu ŕozmíchat metličkou. Některé hospodyňky také nedají dopustit na „namáčení“. To znamená, že si krupici předem vsypete do mléka a necháte nejméně půl hodinky odpočinout. Kaše by se pak měla uvařit rychleji a bude i lépe stravitelná. Základní video recept na skvělou kaši najdete na našem webu. Tady vám nabízíme ještě tipy navíc.
Jak ji vylepšit: Kaši můžete vařit ve smetaně, nebo alespoň smetanu do mléka přidat. Kaše bude jemnější a lahodnější. Na dokončení na talíři použijte čokoládu místo kakaa, případně i rozdrobené sušenky, třeba lotusky. A extra tajný tip: Kaši servírujte na mělkém talíři, bude rychleji chladnout.

Rajská omáčka

Patří k nejoblíbenějším omáčkám české kuchyně. Kvalitní rajský protlak, skořice, cukr a správné provaření udělají ze zdánlivé obyčejnosti delikatesu. Jak udělat rajskou jako od babičky, o tom jsme psali už dříve, v dnešním článku si řekneme, co k ní. Ačkoliv typicky se k rajské podává plátek hovězího masa, dětem i dospělým zachutnají kuličky z mletého masa. Můžete do nich přidat špetku skořice, pak budou s rajskou ladit ještě lépe. Domácím knedlíkem se taky nikdy nic nepokazí.
Jak ji vylepšit: U rajské je důležité správně vybalancovat slanou, sladkou a kyselou chuť. Patří tam totiž všechny tři, ale žádná by neměla příliš převažovat. Chuti pomůže taky skořice, ale pozor, sama o sobě je nasládlá.

Špagety s kečupem

Tohle nejjednodušší jídlo na světě asi milují všechny děti. Tedy české děti. Ty italské tuhle kombinaci neznají. Italské děti jsou zvyklé konzumovat těstoviny s boloňským ragú. A to je také to, jak můžete tuhle dobrotu vylepšit vy. Bude to sice trochu pracnější, ale celá rodina si víc pochutná a všichni strávníci navíc získají v jídle i potřebné bílkoviny z mletého masa. Zkuste udělat skvělou boloňskou omáčku podle našeho video receptu.
Jak je vylepšit: Jistě, nejsnazší verze jsou vařené těstoviny, kečup a sýr. Pokud děti trvají na této variantě, zvolte alespoň kvalitní chuťově výrazný sýr, třeba goudu a kvalitní kečup s vysokým obsahem rajčat. Těstoviny uvařte správně, tedy v dostatečném množství osolené vody a na skus. Přesný návod, jak správně vařit těstoviny, najdete zde. My vám už můžeme popřát jen dobrou chuť! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více