Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
18. 11. 2021 Vaření
Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty zavařené v podobě marmelády, která se podává se svíčkovou jako brusinkový terč. Ty americké jsou trochu jiné a ve skutečnosti se ani nejmenují brusinky, ale klikvy velkoplodé. Právě nyní je období, kdy je seženete čerstvé.
Malé nebo o trochu větší?
Známe je většinou jako americké brusinky, oficiální název rostliny ale zní klikva velkoplodá. Jsou trochu jiné než ostatní druhy podobných plodů, jimž také říkáme brusinky. U nás je nejznámější brusnice brusinka, kterou tak důvěrně známe z již zmiňované svíčkové. Plody tohoto malého keříku jsou velké asi jen jako hrášek, mají málo dužiny a hodně zrníček. Právě proto se dají jíst jen v podobě zavařeniny. Dřív u nás v mokřadech rostla i klikva bahenní, na ni už ovšem narazíte jen vzácně. Typická je spíš pro východní Evropu, třeba v Rusku se z ní dělá pálenka, oblíbená je i v skandinávské kuchyni. Bahenní klikvy vypadají podobně jako klikvy velkoplodé, mají 5-15 mm, jsou kulaté nebo oválné a červené, občas s hnědými tečkami. Jsou hodně kyselé a konzumovat se dají až poté, co přejdou první mrazíky. To klikvy velkoplodé jsou jasně červené, velké, mají dostatek bílé dužiny a jsou poměrně šťavnaté, což umožňuje je používat i celé do různých dezertů a koláčů jako jakékoliv jiné ovoce. Jen se musejí dost osladit, protože kyselé jsou poměrně hodně. Tvarem se podobají olivám. Jejich sklizeň začíná na podzim a čerstvé se pak dají sehnat až do ledna. Sklízejí se zajímavým způsobem - plochy, kde rostou, se nejprve zatopí vodou a teprve vyplavené plody se pak navezou na jednu hromadu a sesbírají. Pokud zrovna čerstvé neseženete, bez problémů je koupíte sušené, případně i mražené. Díky své pevné slupce se dají brusinky dobře zmrazit a při teplotě -18 °C vydrží klidně i rok.
Mohlo by vás zajímat
Jsou si podobné s ptákem jeřábem?
Americké brusinky rostou nejen severu a severovýchodu Spojených státu, ale také na území Kanady. Právě tyto brusinky jsou známé pod americkým názvem cranberries. Dali jim ho první osadníci, kteří přistáli u amerických břehů ke konci 17. století. Svou červenou barvou a tvarem květu jim prý, jak uvádí na webu Etymonline.com, připomínaly hlavu a krk ptáka jeřába, který se anglicky řekne „crane“. Šlo tak vlastně o crane berries, neboli jeřábí bobule. Říkalo se jim ovšem i medvědí bobule, protože je měli rádi medvědi. Na brusinkách si pochutnávali i původní obyvatelé Ameriky Indiáni, kteří si již tehdy byli vědomi jejich léčebných účinků. Výrazně červené plody se používaly i k barvení látek. V roce 1663 se v kuchařce The Pilgrim poprvé objevuje recept na brusinkovou omáčku.
Hlavně na záněty
Brusinky jsou přímo dokonalým zimním ovocem, které poskytuje dostatek vitaminů v době, kdy nic jiného neroste. I kdybyste o brusinkách nic jiného nevěděli, určitě si vybavíte, že se často používají do čajů a potravinových doplňků užívaných k léčbě zánětů močových cest a ledvin. V případě žen, které jsou náchylné na opakované záněty se doporučuje je užívat i preventivně. Lepší jsou v tomto případě ovšem tablety, v nichž je vyšší koncentrace extraktu z brusinek. Podle webu Medicalnewstoday.com jsou brusinky považovány téměř za super potravinu. Jsou totiž přímo nabité živinami – vitaminy, minerály a antioxidanty. Díky brusinkám tak můžete snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, pomáhají snižovat krevní tlak a dokonce i díky nimi snáze zhubnete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Brusinky a krocan – ověřená kombinace
Omáčka z brusinek je neoddělitelnou součástí oslav jednoho z nejvýznamnějších amerických svátků – Dne díkuvzdání, který se slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. Den díkuvzdání připomíná oslavu první úrody, o kterou se dělili Poutníci (první američtí osadníci) a původní obyvatelé Ameriky. Tradičním jídlem je obří pečený krocan, který se podává právě s brusinkovou omáčkou. Výhodou brusinek je, že obsahují hodně pektinu, a když se povaří s trochou vody, začnou želírovat. Díky tomu má omáčka náležitě hustou konzistenci. Obvykle se vylepšuje pekanovými ořechy, pomerančovou kůrou, rozinkami, skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Nejlepší je připravit ji den předem, aby se stihla odležet a vychladit. Taková omáčka je vynikající třeba i k sýrům. Čerstvé brusinky lze přidat i do koláče, kde je ovšem bez obav můžete nahradit sušenými. Ty se používají stejně jako rozinky, takže je můžete přidat i do různých müsli směsí, do jogurtů nebo pohárů. Díky své nakyslejší chuti ovšem vnesou do pokrmu trochu svěžesti. Z brusinek se připravuje také vynikající džus, který se přidává do mnoha koktejlů, třeba do slavného drinku Cosmopolitan, který proslavil oblíbený americký seriál Sex ve městě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Po neděli Pučálné (pučálka je smažený naklíčený hrách), Pražné (pražmo je pražené naklíčené obilí), Kýchavné (kdo kýchne 3x, bude celý rok zdráv),… Číst více
15 receptů na slané záviny: Vyměňte jablečný štrúdl za nevšední slanou variantu
Slaným závinům přicházíme na chuť stejně jako těm sladkým - pomalu, ale jistě. Vybrali jsme pro vás 15 receptů na ty nejzajímavější verze slaného… Číst více
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili… Číst více
Slaný závin jako z Prostřeno: Jak ho pečeme u nás v redakci a co dáváme do náplně, aby byla šťavnatá?
V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
Vytvarovat jidáše podle našeho videa pro vás a vaše případné pomocníky bude příjemnou zábavou. Základem je chutné kynuté těsto podle spolehlivého… Číst více
Jak zkrášlit parapety na Velikonoce? Využijte skořápky vajíček, bylinky i hrníček na kávu!
O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla… Číst více
Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci,… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více