Jak vyčistit varnou konvici bez chemie? Pomůže obyčejný ocet, citron nebo jedlá soda!
1. 1. 2022 Domácnost
Nevábný povlak na dně a po stěnách varné konvice potrápí téměř každého. Není problém odstranit ho různými přípravky koupenými v drogerii. Ale o to víc pak musíme nádobu vyplachovat a pro změnu dokonale odstraňovat pozůstatky chemie. Jde to naštěstí i jinak!
Kde se bere?
Co to je, ten výše zmíněný povlak? Jde vlastně o usazeniny vápenatých a hořečnatých solí rozpuštěných ve vodě. Tvoří se tam, kde se voda zahřívá a odpařuje – ve varné konvici se proto objevuje poměrně často. Čím je voda tvrdší, tím víc a častěji se s vodním kamenem setkáváme. Jakmile se ho nahromadí větší množství, mohou se nám do čaje nebo do šálku kávy zatoulat neestetické hrudky.
Mohlo by vás zajímat
Zdraví škodlivý není, ale škodí jinak
Vodní kámen sám o sobě není pro člověka nebezpečný, ale jeho usazeniny zhoršují výkon konvice. Teplo z topných těles totiž musí nejprve proniknout vrstvami vodního kamene, aby mohlo vodu ohřát a k tomu je potřeba více elektřiny. I proto byste měli čas od času konvici odvápnit, aby mohla i nadále správně fungovat. A není potřeba hned kupovat drahé přípravky, jde to i bez nich a snadno.
- Ocet Běžným domácím prostředkem k odstranění vodního kamene z konvice je obyčejný ocet. Naplňte konvici studenou vodou (asi jedna sklenice) a přidejte stejné množství octa. Dobře promíchejte, zapněte konvici a přiveďte směs k varu. Odvápněná konvice bude opět zářivě čistá. Pokud je vodní kámen obzvláště odolný, postup opakujte nebo nechte směs vody a octa chvíli působit, abyste dosáhli lepšího účinku. Kyselina obsažená v octu se tak může účinněji vypořádat s vodním kamenem. Po skončení postupu vařič důkladně opláchněte, aby se na něm neudrželo octové aroma. Nejlepší je také jednou nebo dvakrát převařit vodu a před dalším použitím konvice ji vylít. Náš tip: Stejným způsobem se můžete zbavit nánosů vodního kamene i z kávovarů.
- Jedlá soda Pokud je konvice zanesená usazeninami, v odvápnění může pomoci jedlá soda. Vodní kámen se rozpustí, když se jedna až dvě čajové lžičky jedlé sody svaří s vodou. Poté důkladně vyčistěte a jako v předchozím případě několikrát vypláchněte. Náš tip: Mimochodem, jedná soda je v kuchyni skutečně všestranným pomocníkem, dokáže například vyčistit i troubu nebo sklokeramickou varnou desku.
- Kyselina citronová To je skvělý přírodní prostředkem k odstraňování vodního kamene, který navíc konvici také dodá svěží citrusovou vůni. Do konvice vymačkejte šťávu z citronu a nechte ji alespoň hodinu působit. Nádobu opět vyčistěte a několikrát vypláchněte. Náš tip: Jak upozorňuje kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, kyselina citronová působí za studena. Při zahřívání se totiž přeměňuje v obtížně odstranitelný citrát vápenatý.
- Čistič zubních protéz Kyselina citronová, kterou tablety většinou obsahují, jednoduše odstraňuje vodní kámen. Nechte konvici s vodou a tabletou stát přes noc – do rána je po usazeninách! Konvici vypláchněte čistou vodou a bude jako nová. Náš tip: Čtěte u tablet na zubní protézy složení a vybírejte jen ty s kyselinou citronovou.
Mohlo by vás zajímat
Prevence nade vše
Víte, že usazování vodního kamene můžete částečně nebo zcela zamezit? Stačí po každém vaření zbylou vodu z konvice vylít a nádobu vytřít. A abyste zbytečně neplýtvali vodou, dávejte tam jen takové množství, které opravdu na zalití oblíbeného nápoje potřebujete.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více