Jak vyčistit varnou konvici bez chemie? Pomůže obyčejný ocet, citron nebo jedlá soda!
1. 1. 2022 Domácnost
Nevábný povlak na dně a po stěnách varné konvice potrápí téměř každého. Není problém odstranit ho různými přípravky koupenými v drogerii. Ale o to víc pak musíme nádobu vyplachovat a pro změnu dokonale odstraňovat pozůstatky chemie. Jde to naštěstí i jinak!
Kde se bere?
Co to je, ten výše zmíněný povlak? Jde vlastně o usazeniny vápenatých a hořečnatých solí rozpuštěných ve vodě. Tvoří se tam, kde se voda zahřívá a odpařuje – ve varné konvici se proto objevuje poměrně často. Čím je voda tvrdší, tím víc a častěji se s vodním kamenem setkáváme. Jakmile se ho nahromadí větší množství, mohou se nám do čaje nebo do šálku kávy zatoulat neestetické hrudky.
Mohlo by vás zajímat
Zdraví škodlivý není, ale škodí jinak
Vodní kámen sám o sobě není pro člověka nebezpečný, ale jeho usazeniny zhoršují výkon konvice. Teplo z topných těles totiž musí nejprve proniknout vrstvami vodního kamene, aby mohlo vodu ohřát a k tomu je potřeba více elektřiny. I proto byste měli čas od času konvici odvápnit, aby mohla i nadále správně fungovat. A není potřeba hned kupovat drahé přípravky, jde to i bez nich a snadno.
- Ocet Běžným domácím prostředkem k odstranění vodního kamene z konvice je obyčejný ocet. Naplňte konvici studenou vodou (asi jedna sklenice) a přidejte stejné množství octa. Dobře promíchejte, zapněte konvici a přiveďte směs k varu. Odvápněná konvice bude opět zářivě čistá. Pokud je vodní kámen obzvláště odolný, postup opakujte nebo nechte směs vody a octa chvíli působit, abyste dosáhli lepšího účinku. Kyselina obsažená v octu se tak může účinněji vypořádat s vodním kamenem. Po skončení postupu vařič důkladně opláchněte, aby se na něm neudrželo octové aroma. Nejlepší je také jednou nebo dvakrát převařit vodu a před dalším použitím konvice ji vylít. Náš tip: Stejným způsobem se můžete zbavit nánosů vodního kamene i z kávovarů.
- Jedlá soda Pokud je konvice zanesená usazeninami, v odvápnění může pomoci jedlá soda. Vodní kámen se rozpustí, když se jedna až dvě čajové lžičky jedlé sody svaří s vodou. Poté důkladně vyčistěte a jako v předchozím případě několikrát vypláchněte. Náš tip: Mimochodem, jedná soda je v kuchyni skutečně všestranným pomocníkem, dokáže například vyčistit i troubu nebo sklokeramickou varnou desku.
- Kyselina citronová To je skvělý přírodní prostředkem k odstraňování vodního kamene, který navíc konvici také dodá svěží citrusovou vůni. Do konvice vymačkejte šťávu z citronu a nechte ji alespoň hodinu působit. Nádobu opět vyčistěte a několikrát vypláchněte. Náš tip: Jak upozorňuje kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, kyselina citronová působí za studena. Při zahřívání se totiž přeměňuje v obtížně odstranitelný citrát vápenatý.
- Čistič zubních protéz Kyselina citronová, kterou tablety většinou obsahují, jednoduše odstraňuje vodní kámen. Nechte konvici s vodou a tabletou stát přes noc – do rána je po usazeninách! Konvici vypláchněte čistou vodou a bude jako nová. Náš tip: Čtěte u tablet na zubní protézy složení a vybírejte jen ty s kyselinou citronovou.
Mohlo by vás zajímat
Prevence nade vše
Víte, že usazování vodního kamene můžete částečně nebo zcela zamezit? Stačí po každém vaření zbylou vodu z konvice vylít a nádobu vytřít. A abyste zbytečně neplýtvali vodou, dávejte tam jen takové množství, které opravdu na zalití oblíbeného nápoje potřebujete.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více