Tom Yum voní exotikou: Připravte si známou thajskou polévku, která vás spolehlivě zahřeje
21. 1. 2022 Vaření
Patří k nejslavnějším asijským polévkám a jsou v ní obsaženy snad všechny chutě thajské kuchyně. Tom Yum má příjemnou lehce nakyslou chuť po limetkách a citronové trávě a díky chilli papričkám pálí jako čert. Nejlepší je s krevetami, vaří se ale i s kuřetem nebo s prasečí nožičkou.
Všechny chutě Thajska
Thajská kuchyně u nás patří ze všech asijských k nejoblíbenějším, i když ji v posledních letech trochu předbíhá vietnamská. Není divu, je lehká, svěží, plná bylinek a aromatického koření a také hodně pestrá. A rozhodně není určená lidem, kterým vadí jen lehký náznak pikantnosti. V Thajsku chilli papričky milují a dávají je snad do všech pokrmů s výjimkou těch sladkých. Samozřejmě si můžete thajská jídla připravit i bez chilli, ale ochudíte se o jednu z důležitých chutí. Asi vás nepřekvapí, že bez chilli papriček se neobejde i Tom Yum.
Mohlo by vás zajímat
Jemnější díky kokosovému mléku
Polévka Tom Yum nebo také Tom Yam patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Její název je odvozen od dvou thajských slov – tom (vařit) a yam (smíchaný). Často je zaměňována s další slavnou thajskou polévkou Tom Kha. Tom Yum a Tom Kha si jsou hodně podobné, připravují se z podobných ingrediencí a hlavní rozdíl je v tom, že do Tom Kha se přidává poměrně velké množství kokosového mléka, což jí dodává na krémovosti a trochu tlumí pikantnost chilli papriček. Také v ní více dominuje chuť kořene galangal. Základní Tom Yum je vlastně jen čirý vývar, i do něj se ale v některých verzích přidává na zjemnění kokosové mléko. Oběma polévkám se také podobá i Tom Khlong, které ovšem nedodávají kyselost limetky ale tamarindová pasta.
Mohlo by vás zajímat
S krevetami nebo s kuřetem?
Polévce Tom Yum dodává chuť speciální směs koření a bylinek. Nesmí v ní chybět citronová tráva, listy kafrové limetky, galangal, limetková šťáva, rybí omáčka a drcené červené chilli papričky. Většinu z nich seženete dnes již běžně v supermarketech, případně v obchodech s asijskými potravinami. Nejexotičtější jsou v ní listy kafrové limety, jež vynikají velice silnou citrusovou vůní a chutí, která se dá připodobnit ke kombinaci citronu, mandarinky a limety. Tyto listy jsou k dostání v sušené formě ve specializovaných asijských obchodech. Již trochu známější u nás začíná být galangal. Tento kořen připomíná zázvor či kurkumu. Se zázvorem je i příbuzný a dá se jím případně v polévce i nahradit. Galangal má ovšem ostřejší a výraznější chuť, je pikantnější a i on má citrusové aroma.
Pokud by vám přišlo složité shánět jednotlivé ingredience, je nejjednodušší sáhnout po speciální pastě Tom Yum, která polévce dodá všechny potřebné chutě najednou. Tato pasta se připravuje rozdrcením všech přísad a jejich osmažením na oleji. Pak se prodává buď v sáčcích nebo ve skleničkách. Polévka připravená z této pasty však může mít lehce jinou chuť než ta z čerstvých surovin. Koření či pasta se pak zalévají vodou, pro lepší chuť je možné použít kuřecí vývar, případně i vývar z krevet. Do Tom Yum se nejčastěji dávají krevety - v Thajsku jsou oblíbené říční krevety, polévka se pak nazývá Tom Yum Goong. Pokud je v polévce kokosové mléko, jde o Tom Yum Nam Khon. Když je v ní kuřecí maso, nazývá se Tom Yam Gai a s vepřovým se jmenuje Tom Yam Kha Mu. Občas se dělá i s rybou – pak se polévce říká Tom Yam Pla. Používají se do ní spíš ryby s pevným masem, které se nerozpadávají. V modernějších verzích se do tom yum přidávají i různé druhy hub. Sáhnout můžete po žampionech, hlívě ústřičné nebo typických asijských houbách jako je černé jidášovo ucho nebo malé bílé houbičky enoki. A samozřejmě nesmí chybět na ozdobu nejoblíbenější z asijských bylinek – čerstvý koriandr.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více