Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte jabkance? Tyhle sladké placky nemají s jablky nic společného, jedna ingredience v nich ale nesmí chybět!
Zdroj: Toprecepty, zizala

Jabkance jsou jednou z mnoha českých regionálních specialit. Pocházejí z České Třebové, a přestože možná nejsou všeobecně tak známé, tam je milují natolik, že na jejich počest každoročně pořádají pouť, na které se tyto placky prodávají. Koná se v prosinci, ale jabkance se v Třebové pečou celý rok.

Zemská jablka, erteple nebo zemáky?

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o nějakou speciální pochutinu z jablek, po jablkách ale v jabkancích není ani památky, hlavní surovinou na jejich výrobu jsou překvapivě brambory. Název jabkance totiž vychází z pojmenování zemská (někdy také zemní) jablka, jak se dřív bramborám jako nové a neznámé plodině v Čechách a na Moravě říkalo, pro jejich podobnost s jablky ze stromu. Pokud byste pátrali po původu tohoto sousloví, zjistíte, že je podle článku v časopise Naše řeč odvozeno od německého slova Erdäpfel, jímž se na některých místech Německa, v Rakousku nebo Švýcarsku označují brambory. V určitých částech naší vlasti se pak používal doslovný překlad do češtiny, tedy zemská jablka, v okolí Prahy se bramborám říkalo zkomoleninou erteple. A kde se vzalo moravské pojmenování zemák, si už asi domyslíte. Zemská jablka se bramborám neříkalo jen u nás nebo v německy mluvících zemích, ale i ve Francii, jak dokládá spojení pomme de terre.

Specialita České Třebové

V každém případě názvu zemské jablko vděčí pokrm z České Třebové za své jméno. A proč se vlastně jabkance dělají v České Třebové? Bramborové placky se tu tradičně pekly pro poutníky mířící k místní románské rotundě sv. Kateřiny a zajímavé je, že se nikde jinde už úplně stejné nepečou. Kdo přesně místní jabkance vymyslel, se neví, v každém případě se připravují dodnes. Pokud byste vzhledem k předpokládané souvislosti s jablky očekávali u jabkanců sladkou chuť, aspoň v tomto ohledu nebudete zklamání. Jabkance jsou totiž sladké placky z vařených brambor, které se plní tvarohem, pak se pečou na kamnech nebo na suché pánvi a podávají posypané cukrem. Za starých časů se vařené brambory nejprve daly do necek a tloukly se velkou dřevěnou palicí, dokud nevznikla trochu gumová hmota. V současnosti stačí, když je dvakrát protlačíte strojkem, případně ještě hmotu utlučete na vále válečkem pod dobu asi jedné minuty. Můžete je také ještě horké nastrouhat na jemném struhadle a pak utlouct. Na jabkancích je specifické i to, že se do nich nepřidává mouka jako do jiných bramborových placek, hladká mouka se používá pouze na vyválení těsta.

Upečte si plněné jabkance doma

Jabkance se mohou plnit jakoukoliv náplní, klidně i jablky, tradiční je ale ta tvarohová skoro jako do buchet. Pokud jste na jabkance dostali chuť, můžete si je připravit podle následujícího receptu: Asi 3 kg brambor uvařte ve slupce doměkka, oloupejte je a namelte na strojku, mírně osolte. Poté je tlučte válečkem neb dřevěnou palicí tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto. Z něho pak vytvarujte kuličky. Ty vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku a naplňte ji tvarohovou náplní. Na ni smíchejte 400 g tvarohu se 130 g cukru a jedním žloutkem. Kolečka přehněte, okraje těsta k sobě pevně přimáčkněte, aby náplň nevytekla a dejte péct. Jabkance je nejlepší péct na kamnech, na litinové plotýnce sporáku jako za starých časů nebo nasucho na pánvi. Svědčí jim totiž rychlá příprava. V troubě se pečou déle a náplň může vytéct. Upečené placky se ještě potřou máslem a vydatně posypou moučkovým cukrem.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

9. 3. 2022 12:13

<3

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více