Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo specialisté, což dokládá nejen slavnější minestrone, ale třeba i toskánská polévka zuppa di farro. Je plná zeleniny, luštěnin a navíc ji ještě místo těstovin zahušťují zrnka pšenice špaldy, díky nimž vám polévka bez problému nahradí hlavní jídlo.

Toskánská polévka plná vlákniny

Ona speciální ingredience, která polévku zuppa di farro zahušťuje, je právě farro nebo také farro perlato. Tak se označují zrna pšenice špaldy perlové, která koupíte v prodejnách s italskými potravinami. Ta jsou v italské kuchyni hodně oblíbená, připravují se často jako rizoto a používají se rovněž do polévek či salátů. U nás si můžete v prodejnách zdravé výživy koupit špaldové kroupy neboli kernotto, případně i ječné kroupy. Výhoda špaldových krup je, že se nemusí předem namáčet, stačí je jen rychle uvařit ve dvojnásobném množství osolené vody. Navíc obsahují spoustu vlákniny a bílkovin.

Zuppa di farro zahřeje i zasytí

Zuppa di farro je klasickou prostou polévkou italského venkova, která zahřeje nejen v zimních měsících, ale i za chladných jarních či letních večerů, a skládá se jen z pár obyčejných ingrediencí. Kromě špaldy do ní patří mrkev, řapíkatý celer, cibule, cherry rajčátka a samozřejmě aromatické bylinky – nejčastěji rozmarýn. Na vydatnosti polévky se podílí i luštěniny, především fazole borlotti, případně cannellini. Vše se pomalu vaří ve vodě nebo ve vývaru, čímž se dokonale prostoupí všechny chutě.

Vylepšete zuppa di farro slaninou

Polévku ovšem můžete vylepšit o různé druhy sezónní zeleniny. Výborné jsou v ní třeba listy mladého špenátu, mangoldu, pórek nebo třeba čekanka. Ještě sytější bude, když v ní navíc uvaříte brambory nebo ji posypete opečenými chlebovými krutonky. A pokud by vám v ní chybělo maso, klidně si ji posypejte osmaženou pancettou (italskou slaninou). Zuppa di farro je vynikající zakápnutá olivovým olejem, který zvýrazní chuť fazolí.

Originální toskánský recept na polévku s fazolemi

Pokud máte rádi zeleninové polévky, zuppa di farro vám určitě zachutná. Navíc je velmi snadná na přípravu, jen je potřeba si na ni vyhradit trochu víc času. Zkuste ji třeba podle originálního toskánského receptu.

Budete potřebovat: 200 g suchých fazolí borlotti, 200 g perlové špaldy, 150 g extra panenského olivového oleje, 50 g sádla, 2 zralá rajčata, 1 stonek celeru, 1 malou cibuli, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 snítku šalvěje, 1 větvičku rozmarýnu, sůl a pepř.

Postup: Sušené fazole namočte na dvanáct hodin do vody. Poté je zalijte novou studenou vodou a vařte asi tři hodiny doměkka. Vodu slijte a vývar z vaření si uchovejte na později. Zeleninu omyjte a očistěte a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte olej společně se sádlem, přidejte nakrájená rajčata, řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek, a nasekaný šalvěj a rozmarýn. Vše osmahněte a opékejte asi 30 minut. Nakonec směs osolte a opepřete. Poté přidejte uvařené fazole, promíchejte a rozmixujte.

Špaldu propláchněte pod tekoucí vodou. Vývar z fazolí nalijte do hrnce, nasypejte do něj špaldu a vařte ji na mírném ohni alespoň hodinu. Pokud použijete kernotto, doba vaření se zkrátí. Uvařenou špaldu přendejte do hrnce s rozmixovanou fazolovou směsí a promíchejte. Ještě krátce povařte. Hotovou polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem a ozdobenou opečenými plátky chleba.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více