Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapsičky pro děti
Zdroj: Freepik, Mariaprovector

Ovoce nebo zelenina v praktickém balení stále připraveném k okamžitému použití - to jsou oblíbené kapsičky pro děti, které si můžete naplnit zdravějšími a levnějšími domácími přesnídávkami. Máme pro vás spoustu inspirace!

​U kupovaných kapsiček sledujte složení

Kapsičky pro děti jsou zcela jistě pohodlnou variantou svačinek na cesty, které dodají energii a zasytí, neznamená to ale, že jsou vhodné pro každodenní použití. Ovocné, zeleninové či tvarohové kapsičky zpravidla obsahují hodně cukru a některé i pesticidy, které jsou samozřejmě pro malé děti škodlivé. Když už potřebujete kapsičku koupit, pečlivě sledujte složení, a vybírejte vždy takové, ve kterých je co největší podíl ovocné či zeleninové složky.

​O kvalitě stravy rozhodujte sami

Preferujete domácí stravu a chcete svému potomkovi dopřát to nejlepší pro jeho zdraví? Pořiďte si plnitelné kapsičky, které jsou snadno omyvatelné a děti je přijímají stejně dobře, jako ty kupované. Složení budete mít pod kontrolou a vyhnete se potravinám, které u vašeho dítěte mohou způsobit alergickou reakci. Přinášíme vám několik tipů, čím můžete kapičky naplnit.

​Ovocné náplně

Univerzální recept na ovocnou přesnídávku: Použít můžete jakékoli ovoce, které je vhodné k tepelné úpravě. Oblíbená jsou jablka, hrušky, meruňky, švestky, jahody, maliny, borůvky,… Ovoce očistěte, nakrájejte na menší kousky, zalijte menším množstvím vody (jen tak, aby bylo ovoce ponořené) a vařte tak dlouho, až bude měkké. Následně rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout.

Chcete-li ovocnou směs osladit, vmíchejte k vychladlé přesnídávce kousek rozmačkaného banánu. Nebojte se experimentovat s kombinacemi ovocných chutí. Docílíte tak daleko pestřejší nabídky, než najdete v regálu supermarketu.

​Zeleninové náplně

Zeleninové náplně do kapsiček se připravují stejně, jako ty z ovoce. Vhodnou zeleninou pro rozmixování do pyré jsou dýně, batáty, mrkev, hrášek, brokolice, cuketa, špenát, pastiňák nebo červená řepa.

​Tvarohové náplně

Jednou z nejoblíbenějších tvarohových náplní u dětí je bezesporu pribináček. Vyzkoušejte jej v různých obměnách:

​Jogurtové náplně

Chcete-li mít dokonalý přehled o složení jogurtové náplně do plnitelné kapsičky, vyrobte si domácí jogurt podle našeho návodu:

Ochutit jogurt můžete libovolným oblíbeným ovocem povařeným doměkka a rozmixovaným.

​Masové náplně

Každá maminka zná situace, kdy se hodí mít po ruce plnohodnotný oběd mimo pohodlí domova. Příprava masového příkrmu do kapsičky je velmi jednoduchá. Suroviny se jednoduše uvaří doměkka, rozmixují, přidá se trochu kvalitního olivového oleje a směsí se naplní kapsičky. Máte-li před sebou celé dopoledne, po které chcete připravený oběd uchovat teplý, vložte kapsičku do termoobalu. Vyzkoušet můžete naše tipy na kombinace maso-zeleninových náplní:

  • telecí maso, mrkev, hrášek, brambory
  • kuřecí maso, brokolice, rýže
  • krůtí maso, kořenová zelenina, kuskus
  • králík, červená řepa, rýže
  • mleté hovězí maso, rajčata, těstoviny
  • jehněčí maso, dýně, rýže
  • tuňák, cuketa, brambory
  • losos, špenát, kuskus

​Jak vybrat a udržovat plnitelné kapsičky

Opakovaně plnitelné kapsičky musí být vyrobeny ze zdravotně nezávadných materiálů. Informujte se předem u výrobce, zda kapsičky neobsahují BPA, PVC a ftaláty a vyžádejte si certifikát o testování v laboratořích zdravotního ústavu.

Údržba kapsiček je jednoduchá. Použít můžete kartáček na lahve, který si poradí i se zbytky jídla v oblasti závitu. Aby bylo čištění co nejsnadnější, vyberte si plnitelné kapsičky, které lze mýt v myčce a dají se obrátit naruby. Po vymytí musí kapsička dokonale vyschnout, aby se v ní netvořily plísně.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více