Asijská kuchyně: Jak správně smažit ve woku? Tyhle rady z vás udělají profíka!
21. 5. 2022 Vaření
Asijská kuchyně je oblíbená pro svou jednoduchost a barevnost. Často se využívá prudkého smažení, a to je ideální na hluboké pánvi wok. Prozradíme, co byste měli o této přípravě vědět.
Wok je základ pro asijskou kuchyni
Asijská kuchyně se prakticky bez hluboké pánve wok neobejde. Wok je velmi tradičním nádobím, které vzniklo už před staletími v důsledku nedostatku paliva. Výhodou je právě jeho zaoblený tvar a velká hloubka. Vzniká tak velmi široká varná plocha, ke které při zahřátí na velmi vysoké teploty není potřeba tuk, nebo stačí velmi malé množství.
Když si wok pořídíte, zjistíte, jak je praktický. Dá se v něm nejen fritovat, tedy smažit ve vysoké vrstvě oleje, ale i upravovat v malé míře tuku – smažit, ale i pražit, vařit v páře a dokonce i udit. U woku je důležité ploché dno, aby pánev dobře držela na plotýnce. Než začnete poprvé wok používat, využijte olej, zázvor a jarní cibulku. Podle klasické čínské metody dvě ingredience čistí wok, olej zase pokryje pórovitý kov a vytváří patinu. Potom, co wok omyjete pod teplou vodou saponátem a houbičkou, dejte vysušenou pánev na plotnu a prudce ji rozehřejte. Na pánev nalijte asi dvě lžíce oleje a opatrně ho rozetřete po celém woku. Rozpálený olej se začne vypalovat. Nalijte další olej a nasypte tolik zázvoru a jarní cibulky, aby bylo dno zaplněné. Olej roztírejte po woku a smažte do černa. Spálenou zeleninu vyhoďte, pánev nechte vystydnout, a nakonec ji vytřete papírovým ubrouskem.
Mohlo by vás zajímat
Před smažením ve woku je hlavní příprava
Co je ale při vaření ve woku zásadní, je příprava na smažení. Protože se jídlo připravuje velmi zprudka, trvá to pár minut. Proto je důležité, aby byly u sporáku všechny ingredience a všechno potřebné náčiní. Nebudete mít čas kamkoliv chodit. Očistěte a nasekejte česnek, zázvor a bylinky. Odměřte a smíchejte přísady na omáčky. Také maso, ryby a zeleninu nakrájejte na zhruba stejné kusy, jídlo se pak bude vařit rovnoměrněji.
Druh sporáku a výběr oleje
Důležitá je také regulace tepla, z tohoto důvodu je také výhodnější plynový sporák, kde se dá míra tepla změnit okamžitě. U elektrického sporáku trvají změny déle, proto budete muset být ostražitější. Od pánve nesmíte odcházet, aby se jídlo nespálilo. I doba uvedená v receptu je pouze orientační. Důležitý je také výběr oleje, vhodný je takový, který lze zahřát na vysokou teplotu. Nepřipaluje se řepkový olej, ale také třeba arašídový olej (kukuřičný, sójový olej).
Příprava namažení ve woku
Práci s wokem začínejte rozehřátím prázdné pánve. Trvá to asi minutu. Olej přidejte až potom, co se při kápnutí kapky vody ihned tekutina vypaří. Nalijte do woku olej a zahřívejte asi 30 sekund. Správně rozehřátý wok umožní, aby se suroviny dobře připravily, a aby se nepřichytávaly. Pozor ale také na přehřátí. Z pánve může vycházet mírný kouř, jakmile ale začne být intenzivnější, nastává problém s přehřátím. Myslete také na množství surovin, které do pánve vložíte. Do woku byste neměli dávat nadměrné množství ingrediencí, pak by klesla teplota v pánvi a příprava na ní by nefungovala správně.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…

Smažení a fritování ve woku
Fritování neboli hluboké smažení je v tomto typu pánve ideální, protože vzhledem k jeho tvaru potřebujete méně oleje, než v běžném hrnci. Kromě toho usmažíte více potravin, aniž by to způsobovalo problém s jejich propečením.
Důležité je ale vědět několik zásad. Sice na fritování potřebujete nalít dostatek oleje, ale nikdy by to nemělo být víc než do poloviny. Ideální je sledovat teplotu kuchyňským teploměrem. Pro správné měření se při používání nesmí teploměr dotýkat dna nebo okraje woku. Mělo by tam být zhruba 190 °C.
Věnujte pozor i potravinám. Dávejte pozor na to, aby suroviny nebyly dávané do oleje mokré. Voda a olej se v lásce nemají. Když budete dávat větší kousek masa do woku, dejte ho do oleje kleštěmi a pár sekund ho tak nechte ponořený. Pak přidejte další kus. Takto se neslepí dohromady. Když budete smažit na malém množství oleje, prohazujte vařečkou suroviny, aby byly rovnoměrně osmažené. Sledujte dění ve woku a buďte připraveni rychle reagovat. Připravte si takto třeba kuřecí prsa se zelím
Zdroje informací:
https://www.finecooking.com/article/four-ways-to-cook-in-your-wok
https://recipes.howstuffworks.com/tools-and-techniques/wok-cooking.htm
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Jak dlouho vydrží naložené maso? Záleží na druhu masa a na teplotě v lednici
Je známo, že naložení masa v olejové marinádě prodlužuje jeho trvanlivost, proto při nakládání olejem, solí a česnekem rozhodně nešetříme, maso bude… Číst více
Jak ochutit marinádu na grilování? Je báječná s čerstvým česnekem i s bylinkami
Marinádu na maso můžeme připravit jednoduše doma, postačí nám k tomu základní surovina, kterou je olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový a sypké… Číst více
Chyby při marinování masa: Příliš mnoho oleje i opakované použití marinády
Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je… Číst více
Časté chyby při nakládání masa: Nevěřte tvrzení, že čím více koření, tím lépe
Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
15 receptů na cupcakes: Inspirujte se originálními recepty a překvapte rodinu
Cupcakes se často podávají při slavnostních příležitostech, jako jsou dětské oslavy, svatby i firemní akce. Pečou se v nižších rovných košíčcích s… Číst více
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty… Číst více
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt v naší kuchyni Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více