Křupavé chřestové hranolky: Výborný způsob, jak netradičně využít chřest, hlavně ten zelený
6. 6. 2022 Vaření
Chřestová sezona je v plném proudu a vám už dochází inspirace, jak ještě si chřest připravit? A co třeba zkusit chřestové hranolky? Jsou pečené v troubě, takže veskrze dietní, krásně křupou a když zmíníte slovo hranolky, určitě na ně nalákáte i děti. S dipem jsou i vynikajícím pohoštěním.
Netradiční úprava chřestu
Chřestové hranolky sice nejsou hranolky v pravém slova smyslu. Svým podlouhlým tvarem však oblíbenou fastfoodovou specialitu připomínají, nejlepší jsou servírované s kečupem nebo s majonézou a také jsou tak úžasně křupavé. Jde zkrátka o ideální pochutinu na párty a výbornou alternativou, jak trochu neobvykle připravit chřest, když už jste dalšími chřestovými pochutinami přejedeni. Navíc jej v této formě ochotněji ochutnají děti nebo další nedůvěřivci, kteří se dosud chřestu vyhýbali. Chřestové hranolky jsou i vynikající přílohou ke steaku nebo k pečené rybě.
Mohlo by vás zajímat
Chřest jako delikatesa
Chřest je oblíbenou jarní zeleninou, vzhledem k jeho výjimečné chuti by se dal považovat přímo za jakousi zeleninovou delikatesu. Nejčastěji je k dostání jeho zelená verze, která má výraznou a mírně nahořklou chuť, jemnější je bílý chřest, nejméně obvyklý je chřest fialový. Všechny druhy chřestu mají široké možnosti využití, z bílého se nejčastěji dělají jemné polévky, všechny druhy jsou vynikající vařené a podávané s holandskou omáčkou. Vařený chřest se hodí do rizota i těstovinových jídel, můžete jej použít jako náplň do slaného koláče quiche a vynikající je rovněž grilovaný nebo pečený právě ve formě hranolek.
Pečený chřest se strouhankou
Pečené chřestové hranolky jsou zdravější alternativou běžných hranolků. Ve skutečnosti jde o chřest obalený ve strouhance smíchané se strouhaným parmazánem, který se v troubě upeče dokřupava. Místo klasické strouhanky je lepší použít panko strouhanku, která vytvoří na chřestu krásně křupavou krustičku. Vynikající alternativou je rovněž kukuřičná strouhanka, kterou ocení i ti, kteří nemohou lepek. Strouhanku výborně ochutí již samotný sýr, můžete do ní přidat i mletou papriku nebo pepř.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak chřest připravit?
Na chřestové hranolky se výborně hodí všechny druhy chřestu, nejlepší jsou však z toho zeleného. Pokud máte mladé výhonky, nemusíte je ani loupat, stačí jen odříznout případné trochu dřevnaté konce. Vzrostlejší stonky se vyplatí nejen oloupat, ale také předem krátce povařit. Stačí jen 5 minut, pak chřest zchlaďte a osušte. Malé výhonky můžete péct rovnou bez předvaření. Důležité je péct chřest na plechu jen v jedné vrstvě a tak, aby se výhonky nedotýkaly. Jen tak budou hranolky krásně křupavé a strouhanka se na nich nerozmočí.
Recept na křupavé chřestové hranolky
Pokud jste se pro chřestové hranolky nadchli, zkuste je připravit podle následujícího receptu. Připravte si: 1 svazek zeleného chřestu (cca 15 stonků), ¼ hrnku panko strouhanky, ¼ hrnku nastrouhaného parmazánu, 1 vejce, sůl, případně pepř a mletou papriku, olej ve spreji.
Postup: Stonky chřestu omyjte, případně oloupejte a odřízněte dřevnaté konce. V míse rozšlehejte vejce. Panko strouhanku nasypejte na plech, postříkejte trochou olivového oleje a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Krátce ji zapečte dozlatova, vyjměte a nechte vychladnout. Pak ji smíchejte se strouhaným parmazánem. Jednotlivé stonky chřestu namáčejte do rozšlehaného vajíčka a pak obalte ze všech stran ve směsi strouhanky a parmazánu. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, opět poprašte olejem a vložte do trouby, v níž zvýšíte teplotu na 220 °C. Chřest pečte asi 10 minut pěkně dokřupava. Plech vyjměte z trouby a nechte krátce vychladnout. Podávejte jej s kečupem nebo s ochuceným dipem z majonézy či kysané smetany.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Pět nejlepších způsobů, jak si užít chřest: Zkuste netradiční závin nebo krémovou polévku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 13 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39