Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saláty k létu bezpochyby patří. V tomto období chcete svěžest a hodí se využít i čerstvou zeleninu, často z vlastních výpěstků. Máme pro vás ty nejlepší, které jsou přímo stvořené pro horké dny. Ovšem, aby to nebylo jen "hladové jídlo", je třeba přidat k salátu taky nějakou tu bílkovinu. Proto všechny naše následující recepty můžete směle využít jako dobrý letní oběd.

Letní saláty

Kdy jindy vsadit na čerstvou zeleninu než právě teď, kdy je v nejlepší kondici. Pokud navíc nakoupíte v akci, nebo máte vlastní zahrádku, je to přímo ideální. Saláty se k létu zkrátka hodí. Můžete si je dát jako přílohu, ale skvěle často poslouží jako hlavní jídlo nebo večeře. Právě proto je ale potřeba dodat do nich kvalitní bílkovinu. Tak se sníží glykemický index celého pokrmu a vy po jídle nedostanete brzy hlad. Zkrátka, takový salát vás zasytí dobře a na dlouho. 

Salát se šunkou

Není šunka jako šunka. Abyste pro své zdraví i štíhlou linii udělali dost, sáhněte po šunce s vysokým obsahem masa. Taková šunka je označena jako šunka nejvyšší jakosti. Skvěle ji v salátu doplní třeba ořechy, které korunují třeba právě tento úžasný salát. Kromě šunky v něm najdete směs sýrů, zmíněné ořechy, sezamová semínka, to vše zalité jogurtem a zakysanou smetanou. Z uvedeného výčtu je jasné, že tento salát se naprosto hodí jako oběd, protože báječně zasytí.

Salát s lučinou

Lučina je osvěžujícím sýrem, který využijete v řadě salátů. Výborná je například v zeleninovém salátu s čínským zelím, paprikou, rajčaty a olivami. Nebo zkuste novinku, sýr Lučina Trio light. V chuti připomíná mozzarellu, dobře se krájí a do salátu se skvěle hodí. Navíc má snížený obsah tuku, takže je vhodný i pro letní redukční jídleníček. Zkuste jej třeba v salátu s melounem.

Potřebovat budete 140 g Lučiny Trio Light, 140 g rukoly, ½ žlutého melounu, 80 g prosciutta (příp. jamónu), 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce balzamikového krému, sůl a oregano. Jak na to? Rukolu opláchněte, osušte a rozložte na velký talíř. Přidejte meloun nakrájený na kostky, plátky prosciutta a nakrájený sýr Lučina Trio Light. V misce smíchejte olivový olej, balzamikový krém a sůl. Hotovým dresinkem zalijte salát a dozdobte oreganem.

Salát s pečeným masem

V případě salátů s pečeným masem můžete využít zbytky pečeného masa, třeba z kuřete. Také si ho ale můžete připravit čerstvé podle tohoto receptu, který spojuje úžasné chutě pečeného masa, svěžích salátů, kyselého ovoce a slaďounkého medu.

Salát s grilovanou zeleninou

Grilovaná zelenina je chuťově skvělá a většinou nepotřebuje žádné extra dochucení, protože je aromatická sama o sobě. Můžete ogrilovat třeba papriku, cuketu, lilek a jarní cibulku, zrovna tak, jak je to uvedeno v receptu. Pro milovníky pikantního můžete přidat ajvar, ale když ho posypete slanou fetou nebo balkánským sýrem, bude salát s grilovanou zeleninou ochucen dostatečně.

Pokud chcete pokrm s masem, výborně se hodí třeba kuřecí, které je hned hotové. Připravit si můžete třeba tento recept. Sice je v něm uvedena čerstvá paprika, když ji ale dáte na gril spolu s masem, bude jídlo také naprosto báječné. Za vyzkoušení stojí také salát s grilovaným masem a zeleninou zalitý majonézou a zakysanou smetanou.

Salát s ředkvičkami

Ředkvičky jsou skvělou a snadno dostupnou zeleninou, kterou snadno vypěstujete od jara do podzimu i na balkoně. Do salátů jsou ideální. Nejen chuťově, ale i vzhledem. Dají se použít syrové i orestované (nakrájené na plátky je orestujte na trošce řepkového oleje), případně můžete oba způsoby zkombinovat. Ředkvičkový salát si můžete připravit podle tohoto receptu se šunkou a řeckým jogurtem. To už bude přímo dvojitá nálož bílkovin. 

Salát s lososem

Ryby byste si také měli dopřávat pravidelně, alespoň dvakrát týdně. Losos je skvělá volba a hodí se i do salátů. Uzeného lososa můžete zkombinovat s ledovým salátem a křepelčími vejci, jak je uvedeno v tomto receptu. Sáhnout můžete ale i po čerstvém lososu a ogrilovat si ho.

Lososa osolte, opepřete a potřete řepkovým olejem. Položte na naplno rozpálený gril na stranu bez kůže, aby získal hezké stopy po grilování, po minutě až třech ho obraťte. Takto si můžete zase připravit například salát s lososem a ricottou. Hotový losos vydrží při správném skladování v ledničce dva dny.

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Salát s balkánským sýrem

Šopský salát se u nás tak zdomácněl, že mu říkáme „šopák“. Jedná se ale o tradiční bulharský pokrm, kde se většinou podává jako předkrm. Základ tvoří salátová okurka, rajčata, paprika, červená cibule nechybí slaný sýr, v našem případě většinou balkánský sýr, nebo podobná feta. V Bulharsku ovšem nesmí chybět měkký sýr sirene. Šopský salát si můžete dát ke svačině, ale třeba i jako přílohu k obědu. Skvěle se hodí ke grilovanému masu. Pokud chcete „šopák“ připravit na oběd, dopřejte si větší porci a doplňte ji pečivem. 

Náš tip: Podívejte se v úvodu článku na galerii, jak připravují skvělé letní saláty naši čtenáři

Recepty k tomuto článku