"Lehká jako peříčko" Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem

Moučníky Dezerty, zákusky, poháryNepečené a mražené Doba přípravy: Příprava – 12 minutí, Tuhnutí – 3 hodiny 12 názorů

Moučníky Dezerty, zákusky, poháryNepečené a mražené Doba přípravy: Příprava – 12 minutí, Tuhnutí – 3 hodiny 12 názorů

Suroviny 9 malých báboviček

1 zralé mango (viz tipy a triky)
600 g smetany ke šlehání (40%)
7 lžiček třtinového cukru
šťáva z 1/2 citronu a z
velké mandarinky (klementinky)
6 plátků želatiny
1,5 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 citronu
1 klementinka (nebo větší mandarinka)

Postup přípravy receptu

  1. Želatinové plátky namočte do mísy se studenou vodou a nechte je nabobtnat. Do hrnce s těžkým dnem vlijte všechnu smetanu a oslaďte 5 lžičkami třtinového cukru. Okořeňte jednou a půl lžičkou kardamomu i půl lžičkou skořice a vařte na velmi mírném plameni za občasného míchání asi tak 4 minuty, aby smetana pořádně nasála vůni koření.

  2. Plátky želatiny pořádně vyždímejte a přidejte do horké kořeněné smetany – okamžitě se rozpustí. Odstavte z ohně a přeceďte přes velmi jemné síto (klidně i nadvakrát).

  3. Silikonové formičky na muffiny vymažte pomocí mašlovačky olejem jen tak, aby se omastilo dno i stěny (ale nevytvořila se loužička). Přebytečný olej případně odsajte ubrouskem.

  4. Smetanový základ pomocí lžíce přesuňte do vymaštěných formiček, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.

  5. Mezitím si připravte mangovou omáčku. Mango rozkrojte na půl a zbavte ho slupky (u zralého ovoce jde slupka dolů prakticky sama). Dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte ji na malé kostky. Vložte do hrnce, oslaďte dvěma lžičkami třtinového cukru a vařte na mírném plameni asi 3 minuty, až se mango rozvaří.

  6. Poté jej ponorným mixérem rozmixujte na hladké pyré, které propasírujte jemným sítem, abyste se zbavily případných vláken. Vymačkejte šťávu z poloviny citronu i z celé klementinky a rozřeďte jí mangové pyré.

  7. Nechte vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice vychladit. Jakmile je panna cotta pěkně ztuhlá, opatrně ji oddělte od stěn silikonové formičky tak, aby se celá bábovička uvolnila a pak ji pomalu vyklopte na talíř.

  8. Dozdobte vychlazenou mangovou omáčkou, případně snítkou máty a podávejte.

Poznámka od kuchařky

Tipy a triky, stejně jako podrobný potopostup najdete na http://www.foodstyle.cz/products/panna-cotta-ochuc...

Komentáře k receptu "Lehká jako peříčko" Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem

  • Elle Guinea Elle Guinea

    Nikdy jsem nerekla, ze musi byt v mistickach. Prave proto je pak videt, ze se lehce trese... Ale nebudu se dohadovat, at si kazdy dela jak pevnou chce.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Elle Guinea: No, v Italii pana cotta neni zadna "tresouci se" hmota a ne vzdy se pripravuji jednotlive porce do misticek ci sklenicek, ale delaji se treba cihlicky https://www.cucchiaio.it/ricetta/ricetta-panna-cot..., ktere se, jak muzes videt, pak krajeji na jednotlive porce nozem. Tak toto je asi ona spravna italska konzistence.
    V surovinach je pouzito 500 ml smetany, 1 dcl mleka + 10 g platkove zelatiny. Ty 2 g navic proto, aby mleko, ktere je jinak huste nez smetana, konzistenci celkoveho vysledku "nenaredilo"
    Autorka pouzila 600 ml smetany, tkz. podle meho celkem

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jen bych možná pro přehlednost - v diskuzi se střídají plátky a gramy - ;-) dodala, že 1 plátek želatiny ( Oetker - 6 plátků celkem 10 g) je 1,66 gramu.

    Odpovědět

  • Elle Guinea Elle Guinea

    bofinka: Ano, uvadet se ma v gramech, ale myslela jsem platky, ktere jsou dostupne u nas. Kazdopadne nevim, jaky recept mate, ale v italskych receptech (a logicky a dle chuti take, pokud jste nekdy pravou panna cottu ochutnala) je pomer podobny tomu, jak jsem psala. Jinak z toho mate cesky zelatinovy dort a ne panna cottu. Ta se ma trast a zelatina jen lehce pomaha drzet tvar. Ale samozrejme at si kazdy uzpusobi pak dle chuti.:yes:

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Elle Guinea: Zakladni recept pravi, ze na 500 ml smetany patri 8 gramu platkove zelatiny. Pak jsou ruzne varianty, treba pridat k 500 ml smetany 100 ml mleka, nebo 400 ml smetany + 100 ml silne kavy, ale v tom pripade se o neco malo zvysuje i gramaz zelatiny. Zelatina by se mela u takovychto receptu uvadet v gramecch.
    Pochopitelne nic nebrani tomu, aby si kazdy upravil konzistenci podle osobniho gusta.

    Odpovědět

  • Elle Guinea Elle Guinea

    Nápad s kořením a mangem super.:yes: Jen na panna cottu se nedává poměr tekutiny a želatiny tak vysoký... správně se má hodně třást po vyklopení. Máte v receptu v podstatě 100ml tekutiny = 1 plátek želatiny. To je strašně moc, dezert by pak byl jak brok. U tohoto typu dezertu stačí tak 1 plátek na 200-250ml.:-)

    Odpovědět

  • Aralka Aralka

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    aadulka: Vždy jsem si myslela, že jsou možné obě varianty, ale teď jsem si to ověřila ve slovníku cizích slov a máte pravdu, děkuji. Opraveno :-K

    Odpovědět

  • aadulka aadulka

    Název koření je správně kardamoM :-)

    Odpovědět

  • IvanaLK IvanaLK

  • anubis anubis

    vypadá to skvělé, určitě vyzkouším :-p:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca

Tématické fráze: panacota video kardamom recepty mango kuchyňské recepty mangové pyré formičky na panna cotta mangova panacota recept na pannacotu panacota recept video dezert mango pannacota panacota s mangovym pire panna cotta ostrava jak dlouho tuhne panacota panacota recept korenena panna cota recepty na pannacotu jak dlouho tuhne panna cotta panna cotta recept panacota mango skvělá panna cota formičky na pannacotu