Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasně matjesy z cukety chutnají skoro jako ty pravé. Podle našeho receptu je připravíte snadno a za pár minut
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Přemýšlíte, jak ještě zpracovat cuketu? A máte rádi matjesy? Tato nakládaná specialita patří mezi oblíbené rybí chuťovky. Pokud ale zrovna ryby nemusíte, snadno si tuto delikatesu můžete připravit i v zeleninové variantě. Přímo ideální jsou na ně právě zmiňované cukety. Navíc jde o výbornou možnost, jak tuto oblíbenou letní zeleninu neobvykle zpracovat.

Jak zpracovat cuketu?

Když nastane sezona cuket, mnozí jásají, ti úspěšnější pěstitelé, jejichž cukety dosahují úctyhodných rozměrů, ale propadají panice a přemýšlejí, jak cukety ještě zpracovat. Naštěstí mají cukety jednu výhodu – můžete je použít do mnoha pokrmů. Hodí se do zeleninových směsí, omáček, můžete z nich udělat dietní špagety i odlehčené bramboráky. Přímo ideální jsou cukety i k nakládaní. Jednou z možností, jak si je uchovat na později, jsou i tyto cuketové matjesy.

Matjesy nemusí být jen z ryb

Při zmínce o matjesech si většinou představíme ty rybí. Ve skutečnosti se tak označuje pochoutka z marinovaných sledů. Tato tučnější ryba označována někdy jako herynek se nakládá na mnoho způsobů - do oleje, nakyselo, do nálevu s koprem či s jinými bylinkami nebo kořením a do různých ochucených omáček. Matjesy se pak přímo říká tučným a chutným sleďům, které jsou ještě pohlavně nevyvinutí, nemají tedy ještě jikry ani mlíčí. Loví se od poloviny května do konce června a pak se nakládají do soli, následně pak i do oleje, vinného octa, vína nebo bylinek. Jako matjesy se ovšem označují i jiné druhy ryb nebo dalších surovin podobně naložené. Matjesy se tak mohou udělat i ze sladkovodních ryb nebo klidně i z hub nebo zeleniny, třeba právě z cuket nebo dokonce melounů.

Naložte cuketu do oleje

Cuketové matjesy jsou vlastně v oleji nakládané cukety, které se připravují s cibulí a se stejným kořením jako již zmiňované ryby. Jako koření se používá obvykle pepř, nové koření a bobkový list, samozřejmě nesmí chybět sůl. Výhodou cuketových matjesů je, že v této forma zachutná cuketa i jejím zapřisáhlým odpůrcům.

Jak vybrat tu správnou cuketu?

Na cuketové matjesy se nejvíc hodí mladé cukety, ty menší, které jsou krásně šťavnaté a křehké a navíc jsou bez semen a vyvinutého jádřince. Předtím, než cukety začnete zpracovávat, také ochutnejte, zda nejsou hořké. Ty by vám mohly způsobit závažné zdravotní problémy. Mladé cukety navíc nemusíte ani loupat, stačí je jen nakrájet na plátky nebo škrabkou na tenké proužky. ¨

Cuketové matjesy za pár minut

A jak tedy cuketové matjesy připravíte? Je to jednoduché. Nakrájené cukety dejte do mísy a smíchejte s na plátky nakrájenou cibulí. Pak už stačí vše jen posolit, nechat chvíli odležet a nakonec zalít směsí oleje a koření. Olej můžete předem s kořením navíc svařit, aby se uvolnilo aroma z koření. Olej však nezahřívejte příliš, stačí jen na teplotu kolem 50 °C. Kořeněný olej je pak nutné nechat vychladit a teprve pak nalít na cukety. Hotovou cuketovou směs přendejte do dobře vymytých sklenic, zavíčkujte a uložte do chladu. Cuketové matjesy budou ideálně odleželé tak za 5-7 dnů. Pokud to ale nebudete moci vydržet, můžete je zkusit ochutnat již druhý den. V chladu vám pak vydrží několik týdnů.

Podrobný recept najdete v následujícím videu:

 

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více