Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko, to je kromě vaření a soutěžení také spousta surovin. Určitě mnohá domácí kuchařka či kuchař závidí tak dokonale zásobenou spižírnu a dokonale vybavenou kuchyni. Přemýšleli jste někdy, kolik surovin za celou dobu natáčení soutěže bylo spotřebováno? Máme tu pár čísel.  Připomeňte si jak minulý ročník probíhal.

Půl tuny cibule

Cibule tvoří základ spousty poctivých omáček. Není proto divu, že během 26 epizod ji soutěžící zpracovali téměř půl tuny. To byste určitě nechtěli loupat a krájet najednou.  

Stovky litrů vývaru 

Kvalitní vývar dodá jídlu pořádnou chuť. A třeba takový slepičí dokáže člověka sám o sobě postavit na nohy. Během minulé řady MasterChef Česko se uvařilo přes 480 litrů vývaru. Sílu vývaru dodává správná délka táhnutí na plotně, kdy jen jemně probublává. Všechny vývary na to potřebovaly dohromady 160 hodin.

S vývary souvisí i polévky. Babičky říkají, že polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Dobré polévka se bez kvalitního vývaru neobejde, to je to, co určuje její chuť. Množství vývarů uvařených v MasterChefovi by vystačilo asi na 3200 porcí polévky. Soutěžící však kromě polévek vývary používali jako základ pro omáčky či k podlévání jídel.

Máslo za 30 tisíc 

Bez kvalitního másla se neobejde téměř žádné pečení, ale i u vaření ho potřebujete. Kuchyní MasterChefa prošlo 187 kg másla, tedy 748 kostek másla v hodnotě cca 32 538 korun.

Výzvy, které umožnily soutěžícím vyrůst

Soutěž MasterChef Česko není jen boj o to, kdo uvaří lepší jídlo. Soutěžící překonávají spoustu výzev. V loňské řadě jich bylo celkem devět. První čtyři sloužily k výběru finální šestnáctky. Z každé výzvy vzešlo 5 soutěžících. Každý z porotců zadával jednu výzvu. Tu poslední si pro soutěžící připravil předchozí vítěz – věčně vysmátý Roman Staša.

Další čtyři výzvy probíhaly v exteriéru a soutěžící si při nich vyzkoušeli týmovou spolupráci – připravovali menu na dožínkovou slavnost, svatební menu a vyzkoušeli si i vaření v profi kuchyních oblíbených restaurací. První byl Čestr a do druhé kuchyně – v michelinském Fieldu Radka Kašpárka, se dostala už jen šestice nejlepších.

Během soutěže se také naučili soutěžící přemýšlet kreativně, ale i úsporně a využívat vhodně i kuchyňský odpad. Jedním z úkolů jednoho soutěžního kola bylo totiž vařit podle principů Zero Waste, tedy pokud možno žádný odpad. A letošní ročník se na neplýtvání soustředí ještě více. "Například potraviny, u nichž to lze, protože jsou uzavřené a nepodléhají zkáze, putují v případě, že se při natáčení nevyužijí, do potravinových bank. Naší snahou je chovat se co nejvíc ekologicky,“ vysvětlil hlavní režisér pořadu Radovan Síbrt, s tím že zbytky ze spižírny se letos pravidelně odvážely ukrajinským rodinám a do azylových domů.  

Ve speciálních masterclass, to jsou díly, kdy soutěžící koukají nějakému profesionálnímu kuchaři pod ruce a následně se pokusí při vaření aplikovat nově získané zkušenosti, se naučili spoustu užitečných věcí, které využijí ve své další praxi. Loní Soutěžící viděli fígle italského a japonského šéfkuchaře, ale i porotců Přemka Forejta a Honzy Punčocháře a šéfkuchařů Mirka Kaliny a Zdeňka Pohlreicha.

I v letošním roce nebude nouze o spoustu výzev, které prověří připravenost soutěžících a jejich schopnost učit se od těch nejlepších. Režisér Síbrt prozradil, že tentokrát se bude hodně natáčet mimo studio. Soutěžící poznají různé krajové speciality, ale i exotické prvky, které českou kuchyni ovlivnily.

Soutěž MasterChef Česko 2022 sledujte každé úterý a středu ve 20:20 na Nově. Každé úterý se pak těšte na vzájemné špičkování tří jejích porotců během cest po Česku a jejich oblíbených podniků – Souboj na talíři.

Připomeňte si minulý ročník soutěže ve fotografiích: 

Fotogalerie - MasterChef Česko 2022 - výběr fotografií

Ukázat 9 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více