Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sekaná z hub
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Máte rádi sekanou? Nemusí být vždy pouze z masa. Zajděte si do lesa a nasbírejte houby. Těchto pokladů je letos dostatek. Sekaná z hub je šťavnatá, plná chuti a vůně lesa.

Jaké houby se hodí do sekané

Sekanou si můžete připravit pouze z masa, oblíbené jsou ale také varianty s kadeřávkem. Se zásobami hub stojí za vyzkoušení také houbová sekaná. Sice by se do ní hodily i žampiony, ale směs pevných hub (kozáci, suchohřiby, hřiby hnědé, nebo třeba pravé hřiby) a „mazlavých hub“ jako jsou babky či klouzek, naznačuje vynikající výsledek. Později v zimních měsících pak můžete sáhnout i po houbách sušených. Nezapomeňte je namočit alespoň na půl hodiny, pak je duste s kmínem a solí zhruba půl hodiny. Dále se sekaná se sušenými houbami dělá jako ta s čerstvými.

Co budete potřebovat na sekanou z hub

Sekané sluší i česnek a majoránka, ale nepřežeňte to s nimi, abyste nepřehlušili houbové aroma. Byla by to škoda. Vždy dávejte do jídla pouze ty houby, které bezpečně poznáte. Na sekanou z hub můžete použít čistě houby, pak se bude jednat o vegetariánskou variantu. Můžete se ale pustit i do sekané v hlavních rolích s masem a houbami. Pokud se rozhodnete pro tu bez masa, budete potřebovat 500 g čerstvých hub, 1 větší cibuli, 3 housky, 200 ml mléka, 2 vejce, 2 střední stroužky česneku, lžičku drceného kmínu, mletý pepř, sůl, petrželku, můžete přidat i lžičku majoránky, dále strouhanku podle potřeby a olej na pečení.

Jak připravit houbovou sekanou

Předehřejte troubu na 200 °C. Očistěte houby a pokrájejte je na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte ji na menší kostičky. Na pánvičce rozehřejte lžíci oleje a nechte na něm zpěnit cibulku. Pak přidejte houby a duste zhruba dvacet minut. Připravte si housky, pokrájejte je na větší kousky a namočte je na pár minut do misky s mlékem. Z housek vymačkejte mléko, dejte je do mísy, přidejte část vajec. Zbytek nechte v misce vedle na potření před pečením. K houskám přidejte dušené houby, prolisujte česnek, vložte kmín, pepř, sůl a posekanou petrželku a zasypte strouhankou tak, aby šla ze směsi vytvarovat šiška. Do pekáčku dejte lžíci oleje a nechte ho rozehřát. Pak do něj vložte šišku sekané, potřete ji prošlehaným vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě za občasného přelévání tukem a šťávou dozlatova.

Milovníci masa mohou zvolit variantu s mletým masem. Extra luxusní záležitostí je pak krůtí sekaná s houbami.

K sekané se hodí zeleninový salát, ale i obyčejné brambory, případně bramborová kaše.

Náš tip: Zkuste si uvařit klasiku, houbovou omáčku: 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více