Valašské podlesníky

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Bramborová jídla 38 názorů

Suroviny

brambory
hladká mouka
mléko
vejce
sůl
zelné listy (nebo kapustové)
Recept si zatím oblíbilo 77 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nastrouháme, scedíme škrobovou vodu, přidáme vejce, hladkou mouku, mléko a sůl.

  2. Vymícháme řidší těsto, které tence namažeme na pomaštěné zelné(kapustové) listy a upečeme v předehřáté troubě.

  3. Při pečení podlesníky neobracíme.

  4. Po vytažení z trouby sloupneme zelný (kapustový) list.

  5. Na podlesníku zůstane vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni.

  6. Podlesníky z obou stran mastíme máslem nebo sádlem.

  7. Připíjíme mléko, smetanu nebo bílou kávu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 600 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašské podlesníky

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Nazdar lidičky, chtěl jsem dětem přiblížit naše dětství a udělal jsem jim podlesníky. Nu, zprvu na to hleděli nevěřícně, ale po prvním soustu bylo v jejich očích vidět stejné jiskření jako nám, když jsme u pece stáli a čekali až ji babička otevře... jojo to byly časy. Co si jen vzpomínám tak dělaly se buďto s máslem a cukrem krystalem aby to hezky křupalo, nebo se sbíranou hustou smetanou a pokapané medem a zapíjeli jsme je čerstvě nadojeným mlékem. Takhle si je pamatuju. Avšak vynalézavost nezná mezí tak já ty podlesníky dělám na sladko i slano. Na sladko s různými marmeládami a povidly, medem, kyselou smetanou s borůvkami a na slano jsou výborné s čerstvými škvarky nebo pečené se slaninou či ještě horké pomáslované a sypané strouhaným sýrem. Ke slané kombinaci už však nedoporučuju k zapíjení mléko...
    A ještě pro upřesnění - podlesník byl vždy na zelném listě. Co se peklo ze stejného těsta, ale na vymazaném plechu či pekáči, byla "latěna" a ta se dělala po celý rok a nejlépe s máslem a cukrem nebo povidly. jo, a musela křupat:-p
    Tož sa mivajte a aby sa Vám aj dařilo tých starých dobrých recepisů kopec vnésť zpátky do moderního života:-))

    Odpovědět

  • Simona Simona(neregistrovaná)

    Tak jsem si vzpoměla na strejdu jak jsem jezdívala na prázdniny do Valašské Bystřice, jak nám je tam dělal, byly suprovní,tak jako on :-):yes:simona.sg@seznam.cz

    Odpovědět

  • Jaruna Jaruna(neregistrovaná)

    Podlesníky dělám, tedy peču : pomleté /strouhané/ vařené brambory osolené, , celé vajíčko , acidofilní mléko, polohrubá mouka - těsto musí být více husté, ztěžka plcne ze lžíce na plech , dobře vymaštěný - udělám 4 obdélníčky /aby bylo hodně křupavých rožků/ o tlouštce ca půl centimetru, peču z obou stran, pak každý obdélník roztrhnu na půlky a do misky skládám - půl podlesníku, dobře poastit máslem, dobře pocukrovat až spotřebuju všecky podlesníky, hodím mezi vlky, pardon, děti a vnuky, musí dostat i pes protože mu tečou sliny, maso u něho tuto reakci nevyvolá.Celkové množství ingrediencí je nutno přidat úměrně množství brambor, po 1 až 2 vyzkoušeních do jde.

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Jenda1:
    Vaše podlesníky jsou obzvláště vypečené... :yes:
    Zkoušel jsem na tom listoví cosi podobného a nedopadlo to:-((
    http://www.labuznik.cz/recept/bramboraky-zdraveji/
    Na podlesnících jsem vyrostl...
    No, přežil jsem je:-!:-((
    U nás se pekly jen tak na plechu, pak se, ještě horké potíraly (neboli "matlaly" jak je tu psáno) máslem a sypaly cukrem - obojího bohatě:yes: Když to šlo, tak jsem je jenom olízal:-//:-))

    Zajímavé:
    V 11 komentářích tu píšou že vyzkoušejí...
    Buď jenom tmolili:-(( nebo zjistili, že podlesníky sice jedlé jsou, ale nestojí ani za komentář...

    Odpovědět

  • 170963 170963

  • Zuzka Zuzka

    Jitka: Tak to je vzpomínka na dětství strávené v Lužné u Vsetína. Tetička je matlala máslem a zkyslou šlehačkou, mastnota z toho tekla, ale pro nás to bylo nebe na zemi. Dobrých 35 let jsem je nejedla. Pamatuji si je, že vypadaly trochu jinak.

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Pravé valašské podlesníky byly bez mléka a vejce, Valaši byli chudí. A mouka byla celozrnná. Samozřejmě tyto vylepšené chutnají o fous líp.

    Odpovědět

  • ferko ferko(neregistrovaný)

    idem sa do toho pustiť.manželka nie je doma a já verím že ju prekvapím.dám vedieť...:-)

    Odpovědět

  • jarkave jarkave

    :yes::yes:no tak to bude dobrota určitě vyzkouším a :-K:-K+60

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    V rodisku môjho otca (nie je to ďaleko od Valašska) sa im hovorí "polesníky" a robia sa bez vajca a mlieka, iba zemiaky a málo múky. Spomínam na postávanie pri veľkej stavanej peci a čakanie na čerstvo upečené...Vďaka za tento recept :yes: i spomienky na detstvo.

    Odpovědět

  • senky senky

    :-O:-O valaská nádhera;-)

    Odpovědět

  • nada nada(neregistrovaná)

    zrovinka je dělám a nemaj chybu:-p:yes:

    Odpovědět

  • hedvika hedvika(neregistrovaná)

    podlesníky jóóó..to je naše:-)jsem z valašska a máme tradici že na podzim když se sklizi zeli tak je delavame primo na šporáku .vzdycky se nas sejde nejmin 20lidi-rodina a dela se cely skopek testa.vsem doporucuju...VYZKOUŠEJTE:-)

    Odpovědět

  • Janca Janca(neregistrovaná)

    My je delame trochu jinak - na plechu bez zelnych slupek, neni to zrovna jednoduche, daji se lehce spalit a hodne zalezi i na vasi troube :-) podavame se zakysanou smetanou, cukrem a maslem :-))

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Jeno - smekám :-O Parádní recepis a supeeer fotky :yes: + 45

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: valašské recepty polesníky podlesnáky valašská jídla recepty z valašska podlisniky podlisniky valasske jidla valašské jídlo bila kava recept polesníky recept podlesniky na plechu jídlo podlesníky podlišník valašská kuchařka bramborové podlesníky valašské podlistníky vareni podlesniky podlesnáky recept podlesníci

Zapomněl/a jsem heslo