Připravte si hermelín v různých podobách: V nevšední pomazánce se zelím, zapečený s bramborami nebo plněný chutná božsky
18. 1. 2023 Vaření
Hermelín patří mezi naše nejoblíbenější sýry a byla by škoda využívat ho jen jako plátek na pečivo. Dá se využívat do různých směsí s různými potravinami, plnit. Inspirujte se našimi tipy plnými různých chutí.
Co je hermelín
Hermelín je český sýr, který má na povrchu bílou ušlechtilou plíseň. Mezi ušlechtilé plísně patří takové, které se využívají při výrobě sýrů. Je tedy přirozená a žádoucí. Kvalitní sýr typu camembert (typ sýru, který inspiroval právě český hermelín) by měl mít tuto plíseň na celém povrchu. A jaký je rozdíl mezi naším hermelínem a jeho slavnějším kolegou? Hermelín se vyrábí z pasterovaného mléka, zatímco camembert z mléka čerstvého.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznáte zkažený hermelín
I hermelín může být zkažený. Jak to vypadá? Sýr začne hořknout, kysele páchnout, a je z něj cítit čpavek. Zkaženost se může projevit i na povrchu sýru, když se začnou objevovat barevné skvrny cizích plísní.
Hermelín se zelím
Hermelín se zelím je poměrně oblíbenou kombinací a nejčastěji se připravuje buď v nakládané variantě, nebo se ze sýru a zelí chystá výborná pomazánka. Nakládaný hermelín se zelím je variantou klasického nakládaného hermelínu. Do této obměny se zelím patří také uzená klobáska, plnotučná hořčice, cibule, beraní rohy, křen, a koření.
V hermelínové pomazánce hezky ladí jogurt nebo tvaroh. Kromě zelí a sýru se do ní může přidat šunka, cibule, sůl a pepř. Hermelín v zelí je šťavnatá dobrota s nevšední chutí. Aby pomazánka vypadala vesele, můžete na ni dát kousky červené papriky, půlku olivy a posypat pažitkou, nebo petrželkou.
Hermelínové brambory
Hermelínové brambory bývají většinou zapečené a i v tomto případě máte různé možnosti. Vizuálně velmi krásnou a chuťově lahodnou podobou je hermelín uprostřed směsi brambor, slaniny a koření. Jinou variantou je kombinace syrových brambor, hermelínu, cibulí a taveného sýru. Když se při zapékání chutě propojí, vznikne výborná směs, o kterou se strávníci možná i poperou.
Plněný hermelín
Vzhled hermelínu vyloženě vybízí k tomu, aby byl vydlabán a naplněn. Protože se tento sýr hodí k množství potravin, můžete se chuťově vyřádit. Jednou z možností náplně je máslo, vlašské ořechy a česnek, díky kterému bude chuťovka mírně pikantní. Další z variant kombinuje lískové ořechy a sušené brusinky, které dodají šťavnatost a zajímavou chuť. Po rozřezání na trojhránky můžete na každý dát brusinku. Chuťovka tak bude vypadat velmi dekorativně.
Plněné hermelíny vždy lépe chutnají, když je necháte alespoň hodinu rozležet. Ať už zvolíte kteroukoliv variantu náplně, využijete plněný hermelín nejen při oslavách, a když vám přijde návštěva, ale třeba i večernímu uzobávání k televizi.
Zdroje informací:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/
https://www.potravinarska-skola.cz
https://www.svscr.cz/neni_plisen_jako_plisen/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více