Vepřové nudličky s Jidášovým uchem

arcichutne Kuchař: arcichutne

Doba přípravy: 60 minut + marinování 4 porce Vepřové maso 8 názorů

Suroviny

500-600 g vepřové plece
35-45 g sušeného Jidášova ucha
1 balíček Křehké maso (Kotany), na tuto dávku se spotřebuje cca čtvrtina až třetina balení
300 ml hrnek rýže Basmati
2 střední cibule
1 střední pórek
2 chilli papričky
1 lžička másla
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce mletého římského kmínu (tzv. kuminu)
1 lžíce směsi "Kari zn. J.C.Horn" (ano, přesně tohoto levného, k sehnání v Globus řetězcích)
1 lžíce sojové omáčky (zn. JonSen, Shoyu nebo případně nějakou bio)
sůl
olivový olej
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Den před vařením: očistěte 500-600 g vepřové plece od tuku a od chrupek a nakrájejte na tenké nudličky. Klademe do misky a každou vrstvu posypeme přípravkem Křehké maso (Kotany). Nakonec zakápněte olivovým olejem a opepřete, promíchjte, přikrejte a dejte marinovat přes noc do chladu. Také ten večer můžete 35-45 g sušeného Jidášova ucha dát do nádoby a zalít vodou několik centimetrů nad houbami a nechat přes noc namočené v lednici (alternativně jde namočit až druhý den 2 h předem).

  2. Druhý den začneme rýží. 300 ml hrnek rýže Basmati dáme do hrnce, nejlépe s dvojitým dnem, rýži několikrát propláchneme pod tekoucí studenou a vlažnou vodou (5x až 6x). Po omytí rýže přidáme k mokré rýži 1,5 hrnku vody (toho samého 300 ml hrnku, ve kterém byla rýže) a necháme odležet cca 0,5 hodiny. Z lednice vyndáme Jidášovo ucho. Vodu, která v nádobě zbyla, slijeme do hrnce a houby nakrájíme na půlcentimetrové nudličky. Vyřezejte drobné stopky, pokud u ucha jsou. Nudličky z Jidášova ucha vložíme zpět do nádoby s námáčecí vodou, přikryjeme pokličkou a dáme vařit na mírný plamen (cca 20 minut).

  3. Nakrájíme zeleninu: cibuli, pórek a 2 chilli papričky na půlkruhy. Rozpálíme olivový olej na hluboké panvi a dáme restovat nejprve cibuli, poté, co zesklovatí, dáme na chvilku pórek a chilli a po pár minutách sundáme ze sporáku a dáme stranou. Mezitím taky dáme vařit odleženou rýži na střední plamen a až se začně rýže vařit, plamen dáme na minimum, přidáme lžičku másla a lžičku soli, zakryjeme pokličkou a vaříme, dokud se nevyvaří voda (celý proces trvá asi 15 minut). Vypneme sporák a poté zabalíme do několika útěrek a necháme odležet.

  4. Vyndáme maso z lednice. Pánev vrátíme na plamen, rozpálíme ji na maximum a až poté přidáme vepřové nudličky. Zamícháme a restujeme. Nudličky budou vylučovat hodně vody, protože jsou natrávené enzymy. Štáva z nudliček se začne postupně sama zahušťovat kousky masa a odpařováním. Tento proces bude trvat podle pánve a intenzity sporáku 5-10 minut. Mezitím scedíme povařené Jidášovo ucho, ale vodu z hub opět uchovejte (např. do hrnku). Jidášovo ucho přidejte k nudličkám a restujte a míchejte společně 2-4 minuty. Poté přidejte i předsmaženou cibuli s pórkem a chilli a restujte společně další 2-3 minuty. Poté podlejeme vývarem z Jidášova ucha a dusíme cca 5 minut, okořeníme lžící mletého kmínu, lžící mletého římského kmínu (tzv. kuminu) a lžíci kari (zn. J.C.Horn; všechny lžíce budou zarovnané). Ještě podusíme cca 5 minut a na závěr dochutíme lžíci sojové omáčky (zn. Jon Sen, připadně nějaká bio) a dosolíme dle chuti (většinou není třeba kvůli marinovací směsi a sojovce) a podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Vepřové nudličky s Jidášovým uchem

  • Eja57 Eja57

    arcichutne: jsem zase o něco chytřejší:yes:

    Odpovědět

  • arcichutne arcichutne(autor receptu)

    Eja57: rýži basmati vařím podle ajurvédy a v postupu je kromě proplachování i následné namáčení, které má snížit lepivost, zkrátka věřím tomuto postupu při použití téhle suroviny. Ještě pro upřesnění, kmín i římský kmín miluji s houbami a obvzláště s jidášovo uchem, proto také je v případě toho receptu nedávám do marinády. Zkoušel jsem nahrazovat jidášovo ucho sušeným žampionem nebo hříbky a výsledek nebyl valný..... Pokud bych tento recept několikrát neopakoval a neopravoval rozhodně ho nebudu sdílet

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    arcichutne: já rýži proplachuji, ale zaujalo mne, že bych ji nechala půl hodiny ve vodě....

    Odpovědět

  • arcichutne arcichutne(autor receptu)

    Eja57: ještě k rýži pokud ji neproplachujete, prosím zkuste si zadat do googlu "proplachování rýže arsenik" a něco si o tom přečtěte

    Odpovědět

  • arcichutne arcichutne(autor receptu)

    Eja57: máte pravdu není to dobře napsaný recept, ale i při dodržení současného postupu výsledek není špatný!! a to ani po 1 lžici římského kmínu... zapomněl jsem dodat, že tou nádobou do které se namáčí Jdidášovo ucho jsem nemyslel pekáč nebo vanu ale např. pivní pullitr a v tom případě zbyde vody na podlití opravdu dost málo a je téměř okamžitě absorbována masem a houbami což dodá kýženou chuť, takže kmín a kari se pak přidává jen na lehce ovlhčenou směs. K tomu "křehkému masu" jde o to, že obsahuje papain a maso má poté požadovanou kozistenci a chuť..... nahradit to citroném podle mě musí radikálně změnit poměr chutí.... to už raději klasickou sůl nebo možná štávu z papay

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: výjimečně si dovolím s nimi nesouhlasit....v počtu kastrolů jsem se začal ztrácet už v polovině recepisu...."Křehké maso" určitě nahradí trocha citronové šťávy a oleje a odležet...máčení propláchnuté rýže před vařením je alchymie, které moc nerozumím....ale čemu si myslím rozumím, že sypké koření přidám do tuku aby se rozvonělo a ne do podlité směsi....poměry koření bez komentáře. Stejně tak maso z lednice nehážu rovnou do pánve, trocha vyrovnání teplot dle mne neškodí.
    Jako inspirace hezké. Ale nemyslím si, že je to pěkně napsaný recept.

    Odpovědět

  • casino casino

    Tož, pěkně je to napsané, pěkně:yes:
    No, je tu ale někdo, kdo si dokáže představit ten odér, když se na půl kila masa dá 1 lžíce mletého římského kmínu (tzv. kuminu), he? 8-(

    Odpovědět

  • arcichutne arcichutne(autor receptu)

    ještě jsem zapomněl dodat, že k tomuto jídlu mi přišla super kombinace korejské kimcchi!

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: recepty z jidášova ucha

Zapomněl/a jsem heslo