Smrže plněné sýrovou nádivkou

Houby Doba přípravy: cca 1 hod. 20 min. celý pokrm 8 názorů

Houby Doba přípravy: cca 1 hod. 20 min. celý pokrm 8 názorů

Suroviny 4 porce

16-20 smržů větších (hlavičky)
brambory podle potřeby
bylinky na ozdobení
Náplň:
10 dkg Nivy
10 dkg Goudy nebo jiného tučného sýru
10 dkg taveného sýru
2 dl mléka
0,5 kostky zeleninového vývaru
1 menší cibule
všechny nožičky ze smržů
strouhanka podle potřeby na zahuštění
olivový olej
pepř
sůl
houbové koření
mletý kmín
1-1,5 dl smetany

Postup přípravy receptu

  1. Smrže očistíme (většinou jsou čisté), oddělíme duté nožičky, které nasekáme na drobno, právě tak cibulku. Tu dáme do kastrůlku restovat na olej, až zesklovatí, přidáme nasekané nožičky smržů. Asi po třech minutách přilijeme vodu,(trošičku) a necháme dusit společně se zeleninovým vývarem z kostky. Pokud jsou nožičky dostatečně drobně nasekané, pak se nemusí dusit dlouho.

  2. Do druhého kastrůlku nalijeme mléko, přidáme rozdrolenou Nivu a nastrouhaný tvrdý sýr. Tavený sýr dáme celý. Pomalu rozpouštíme na nejmenším plameni, aby se nevařilo, jen rozpouštělo. Můžeme sundat z plamene a pořádně rozmíchat, pokud jsou tam kousky, necháme dál rozpouštět, ale častěji mícháme a hlídáme, aby se nevařilo.

  3. Mezitím máme měkké nožičky. Pokud je v nich ještě voda, použijeme ji do pečení smržů. Směs nožiček smícháme se sýrovou směsí. Opepříme. Pokud se vám zdá náplň příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Pak hned naplníme hlavičky a naskládáme do kastrůlku s olejem a zbytkem vody z nožiček. Není-li zbytek, zakápneme vodu. Celé posypeme lehce houbovým kořením a mletým kmínem. Přikryjeme a šup s tím do trouby, jen lehce předehřáté. (140°C), asi za dvacet minut teplotu zvýšíme na 180°C, ještě neodkrýváme, jen zkontrolujeme vodu. Po 10 minutách můžeme odkrýt, obrátit a nechat v troubě dodělat, 10-15 min. Před úplným koncem můžeme přidat několik lžic smetany.

  4. Zatím co se peče, uvaříme brambory, nasekáme bylinky, které máme rádi a můžeme servírovat.

Poznámka od kuchařky

Smrže sbíráme asi 10 let, předtím jsme je také neznali, jen z obrázků. Od té doby vymýšlím pokrmy, do kterých se hodí. Hodí se téměř ke všemu (nemyslím tím sladká jídla). I do rýžových nudlí, do zeleninových směsí. Pozor na záměnu, smrž je celý dutý, nemá uvnitř přepážku. Mladší houby jsou lehce našedlé, dospělé hnědé. Hlavičky mají na povrchu komůrky. Nožičky jsou smetanovo-béžové, hladké. Rostou kolem osik. V dubnu. Plnila jsem je i mletým masem a pekla na slanině a česneku. Také bašta.

Komentáře k receptu Smrže plněné sýrovou nádivkou

  • Vladena Vladena (neregistrovaný)

    janky3: moj muz je fanatijk,ja tiez,ale teraz viem,ze nabuduce varim ja....dakujem

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Vladena Gottwaldova: Jsem ráda, že se Vám můj recept líbil, už jsem za smržů vymyslila spoustu jídel, ale ne vždy se mi je podaří vyfotit. Sníme to rychleji, než dojdu pro foťák. Zdravím. Laďka:-K

    Odpovědět

  • Vladena Gottwaldova Vladena Gottwaldova(neregistrovaná)

    magdalenka: to je pravda...ja zijem vo Francuzsku a je to delikatesa...beviem presne.kolko stoja.ale my sme tento rok nazbierali okolo 11kg....moj muz ich zapeka naslano s palacinkami...ja ich susim...dakujem za skvelu inspiraciu...

    Odpovědět

  • casino casino

    janky3:
    No i když mě příroda, zaplaťpámbů, nepotrestala závistí, tak ty smrže vám závidím :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    janky3: máš pravdu, hľuzovky sú lanýže...:-8

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    magdalenka: Co jsou hl´ůzovky? Lanýže nebo něco jiného? Slovenština mi nedělá potíže, vyrostla jsem na slovenských pondělkách. Ale některá slova, jako hlůzovky, v inscenacích nezazněla. Zkoušela jsem ho rozpitvat, ale nic. Díky za popis houby.:-:-8

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    magdalenka: Smrže nemají výraznou chuť, ale jsou to první houby, tak přinášejí radost. Je dobře, že jsou takové neutrální, proto se hodí na všechny možné pokrmy, neboť se přizpůsobí. Jako krůtí prsa, stanou se tím, čím je chceme mít, díky koření a bylinkám. Smrže jsme měli letos dvakrát , je to lán cesty, ale ty špičaté vykukující hlavičky nám bolavé nohy a záda vynahradí v té radosti. Nejvíce hub rostlo po Černobylu, jak nám strana a vláda tvrdila, že se skoro nic nestalo ,a že nic není radioaktivní, a přiváželi vesele radioaktivní jahody, prodávali radioaktivní zeleninu a sami si nechali všechno dovážet ze zámoří. A my se tenkrát radovali, co roste hub a jedli jsme je a sušili. Co krok, to houba, a my vůbec netušili, čím si likvidujeme organismus. Nyní už to sice není tak zlé, ale stejně jsou mírně radioaktivní dodnes, tak se nesmějí jíst ve velkém množství a denně, ale dělat pauzy. Proto půjdeme zítra naposledy na smrže. Nic se nemá přehánět. Ale my jsme našli skupinku osik v létě, když jsme byli na houbách a od té doby tam v dubnu zajdeme, jestli už rostou. Zkuste se v létě v okolí či na výletě poohlídnout po skupince osik a v dubnu tam vyražte pro smrže.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Práve som čítala o tejto hube článok...rastie krátko, cca 2 týždne. A je to delikatesa, niektorí ich radia hneď za hľuzovkami. Sušené vraj stoja vo Francúzsku 3 až 5.000 euro - jeden kg. Takže máš šťastie, ak si objavila miesto, kde rastú. Závidím.

    Odpovědět

Tématické fráze: smrž recepty recepty ze smržů smrž pokrmy ze smržů smrž recept pokrm ze smržů recepty na smrže smrže recepty recept na smrže smrž obecný recepty pokrmy ze smrže náplň do smržů smrž na recepty sušeny smrž recepty smrž špičatý - recept plnenny smrz jidla ze smrže jidlo ze smrzu recept ze smržů smrže pečené