Jana Boušková dnes slaví narozeniny a nám prozradila recept na netradiční slepici na paprice! Takovou jste zřejmě ještě neochutnali
8. 5. 2023 Ostatní
Jeden z nejpopulárnějších uměleckých párů Jana Boušková a Václav Vydra mohou diváci Primy slyšet každý den v komentářích soutěžního pořadu Prostřeno. Inspirovala se však někdy známá herečka a připravila doma některých z televizních receptů, nebo raději vaří podle ozkoušených receptů? V rozhovoru pro server TopRecepty.cz Boušková také prozradila, která zahraniční kuchyně je jí nejbližší, zda letošní narozeniny oslaví s dortem v ruce, nebo kdo je v herecké rodině „šéfem“ v kuchyni.
Paní Boušková, právě dnes slavíte narozeniny, tak přejeme všechno nejlepší. A musíme se zeptat, bude tento den pro vás slavnostní i třeba jídlem, které si s panem Vydrou dáte?
Ještě nevím, co budeme jíst, ale večer hraju ve Stavovském divadle Nebezpečné známosti. Před několika dny jsme měli premiéru, Vašek nemohl přijít, protože hrál, tak se na mě půjde podívat na moje narozeniny.
Jaké pokrmy vlastně volíte, když chcete vytvořit něco pro zvláštní příležitost?
Většinou to je slepice v červeném oleji.
To zní tak napůl česky, napůl exoticky. Je vám bližší zahraniční nebo česká kuchyně?
Asi zahraniční. Pokud pomineme Thajsko nebo Čínu a zůstaneme v Schengenu, tak asi nejvíc španělská.
Zajímavé. Byť třeba španělské ptáčky jsou doma i u nás. Kdo je ale u vás doma „pánem“ kuchyně?
U snídaně Vašek, jinak já.
Takže asi tradiční rozdělení. Prozraďte nám ještě, léta namlouváte komentáře k pořadu Prostřeno, viděli jste tedy tisíce receptů. Inspirují vás někdy natolik, že si je vyzkoušíte i doma?
Myslím, že k tomu ještě nedošlo.
Mohlo by vás zajímat
Slepice v červeném oleji aneb Netradiční slepice na paprice
Na nejpopulárnější pokrm v rodině herců Jany Bouškové a Václava Vydry budete potřebovat tyto suroviny:
- 1 ks slepice
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 dcl suchého bílého vína
- 2 lžíce oleje
- mletou papriku (dle chuti pálivá či sladká)
Jak na to?
- Slepici vaříme až do momentu, kdy se její maso začne rozpadat. Část vývaru uschováme pro možné pozdější použití.
- Následně maso natrháme na malé kousky. Smícháme se sójovou omáčkou (nepoužíváme tu sladkou), hořčicí a suchým vínem.
- Nyní si připravíme „červený olej“. Do rozpáleného oleje vsypeme mletou papriku (pro ostřejší chuť můžeme použít feferonku). V momentě, kdy olej začne pěnit, odstraníme ho z plotny a postupně jím přelijeme maso. Pozor, paprika se rychle může připálit, proto pracujeme svižně.
- Pokud se nám zdá, že je směs moc hutná, můžeme použít vývar, který nám zbyl při vaření slepice. Vše důkladně promícháme.
- Pokrm necháme dobře vychladit v lednici. Pro dobré spojení chutí je lepší s konzumací počkat zhruba 12 hodin. Výbornou slepici jíme studenou, jako přílohu nejčastěji volíme pečivo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Tajemství poctivého domácího masového vývaru: Kosti i zeleninu předpečte v troubě a vývar „táhněte“ aspoň 5 hodin
Přečtěte si Zobrazit více
Snadný chléb z droždí podle Josefa Maršálka: Výbornou chuť zajistí koření a pečivo skvěle doplní i petrželková pomazánka
Rebarborový crumble je snadný a rychlý. Stačí vylepšit drobenku o pár ingrediencí a šťavnatá sladkokyselá chuť moučníku vás dostane
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Čínská slepice s červeným olejem
1974andrea
Hodnocení receptu je 5,0 (22×)