

Čabraka s krutony
Suroviny
- 700 g uzeného masa
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- 1 cibule
- 3 lžičky červené papriky
- hrst sušených hub nebo mražených hub
- 4 brambory
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 plechovka velkých červených fazolí ve slaném nálevu
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- 1 lžíce sádla
- nasekaná petrželka
- 2 krajíčky chleba
Postup přípravy receptu
Uzené maso uvaříme s kořením do měkka. Slijeme vývar, maso necháme vychladnou a pokrájíme na kostičky. Na kousku sádla podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku, pozvolna opečeme zalijeme vývarem z uzeného masa.
Přidáme nakrájené brambory, kořenovou zeleninu a houby. Jakmile je zelenina měkká přidáme do polévky fazole, maso a prolisovaný česnek.
Krátce povaříme, dáme trochu majoránky, případně dochutíme solí a posypeme zelenou petrželkou. Polévku podáváme s opečenými krutony.
Poznámka od kuchařky
V téhle podobě jsem se setkala s polévkou Čabraka v jedné restauraci kde chodíme na oběd a velmi mi chutnala. Polévku můžeme ještě zahustit jíškou, případně přidat nakrájenou klobásu.
Pod názvem Čabraka už zde jedna polévka je, ingredience jsou podobné, ale myslím si, že chuťově je jiná.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čabraka s krutony
-
-
krásná polívčička
-
Dobrá polívečka
+10
Také jsem koukala na ten názevJá to já si pod názvem čabraka hned vybavila takovou tenkou matraci, která se pokládá na normální matraci
Ale samozřejmě spousta názvů může mít více významů
-
zizala:Tak to mě těší. Děkuji
-
Bahula: Já vím, že jsi recept dala do podobných Ty
Vzhledem k tomu, že se moje vaření opět trochu posunulo jinam, já zase bych si dala dnes spíš Tvoji verzi
-
zizala:Já jsem ho dala hned do podobných, příště vyzkouším se zelím a smetanou,podle Tvého receptu, jistě bude také dobrá, opravdu škoda, že zapadla
Tahle u nás všem chutnala
-
zizala: ďakujem,
ten podobný rec. som nepozerala.
-
magdalenka: spagetka: Pod mým receptem byste našly vysvětlení
Čabraka byla barevná deka pod koňské sedlo, používali ji huláni :) Ten recept jsem měla léta na receptech.cz, byl hodně chválený. Sem jsem ho pak přenesla a tady zapadl, jako spousta dalších starších receptů. Ale těší mě, že recept, byť v zjednodušené verzi, vaří i nějaká restaurace
-
spagetka: mne sa ten názov polievky - čabraka - tiež honí hlavou...čosi sa mi zdá z nejakých historických románov, ako keby sa toto slovo spájalo s koňmi - niečo z ich postroja...nestíham pátrať.
-
Nádhera!
-
Tak u nás by taky chutnala
-
Čabraka mi taky něco říká, ale mám pocit, že to nebyla polévka
, ale může to být jen pocit, recept mňam
-
Jéééžiši!! Já si říkám, že ten název mi něco říká a ona je to moje polévka-(ikdyž ne úplně)
v podobných!
. Ty začátky tady a ta fotka!
Evi, vím, že je skvělá, proto bodík!
-
Evo,ty máš tak krásné recepty a parádní fotky u nich.V této polévce je zeleninka,houby,uzené...mňam.
-
Mě by chutnala určitě také
a podle nádherných fotek to vypadá na fajnovou delikatesu
+2