Bramborové mléko: Nejnovější hit mezi rostlinnými mléky se hodí do vaření i do kávy, připravit ho podle našeho receptu je snadné
6. 6. 2023 Vaření
Sójové, rýžové nebo mandlové jsou dnes běžnými náhražkami kravského mléka, které oceňují nejen vegani. Mléko, které má podobné vlastnosti, se dá překvapivě snadno vyrobit i z brambor. Navíc je levné a jeho přípravu velmi snadno zvládnete i sami doma.
Bramborové mléko ze Švédska
Zatímco na jiných rostlinných mlécích si pochutnáváme již spoustu let, to bramborové se objevilo teprve nedávno. S tímto vynálezem přišla jistá švédská firma na veganské produkty, která své mléko DUG začala vyrábět nejen v klasické variantě, ale i ve slazené nebo v krémovitější pro baristy. Ta se pak dá výborně vyšlehat třeba pro dokonalé cappuccino. Mléko pak ihned vzbudilo velký ohlas a získalo i ocenění jako produkt, který je ze všech mlék nejvíc šetrný k životnímu prostředí.
Bramborové mléko je totiž nejméně náročné na emise oxidu uhličitého (CO2), což platí nejen oproti mléku kravskému, které je na tom z tohoto hlediska úplně nejhůře, ale i oproti jiným rostlinným mlékům. Brambory jsou totiž poměrně nenáročnou plodinou na pěstování, nepotřebují moc vody a z hlediska využití půdy jsou dvakrát efektivnější než třeba pěstování ovsa.
Mohlo by vás zajímat
Proč pít bramborové mléko?
Přináší nám ale popíjení bramborového mléka i jiné benefity? Na to jsem se zeptali specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové: „Konzumace bramborového mléka mi příliš nedává smysl, brambory i pár mandlí můžeme jíst i bez pracné výroby mléka z nich, nic tím výživově nezískáváme a při alergii lze ve většině receptů mléko vynechat nebo si dát kokosové či kvalitnější ořechové. Bramborové mléko z obchodu je pak vysoce průmyslově zpracovaný produkt, kterým se v rámci zdravé výživy doporučuje vyhýbat. Ano, pěstování samotných brambor je levné a ekologičtější než chov krav pro mléko, ale otázkou je, jak hodně ekologický je už takovýto bramborový produkt.“
Ačkoli byste mohli být na pochybách, zda se bramborové mléka vůbec vyplatí ochutnat, jisté přednosti oproti jiným mlékům má. Výhodou je, že neobsahuje alergeny jako třeba to kravské nebo mandlové či sójové. Navíc je rovněž bezlepkové na rozdíl třeba od ovesného mléka. A oproti ořechovým mlékům jeho výroba vyjde mnohem levněji a ani není tak složitá.
Jak chutná mléko z brambor?
Pokud ve vás bramborové mléko vzbuzuje obavy, že bude chutnat jako bramboračka bez hub, nemusíte se strachovat. Chuť brambor v něm není tak patrná a na první ochutnání byste zřejmě nebyli schopni určit, z čeho výrobek vlastně je. Bramborové mléko obsahuje i spoustu živin, jen není oproti jiným mlékům tak bohaté na bílkoviny, zato ale není skoro vůbec tučné. Jeho využití je však stejné jako v případě jiných druhů mléka.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí bramborové mléko
Ačkoli se jiná rostlinná mléka u nás prodávají úplně běžné, na to bramborové (zabalené v krabici) zatím ještě nenarazíte. Poměrně snadno si je ale můžete udělat i doma a jediné, co potřebujete, jsou vařené, oloupané brambory. Nejvhodnější jsou ty žluté nebo bílé. Použít se ovšem dají třeba i batáty. Hotové mléko vám pak v dobře vymyté a uzavřené nádobě vydrží v chladu asi 3 dny. Domácí mléko si také můžete dochutit a dosladit dle vašeho gusta. Pokud vás bramborové mléko láká, můžete si rovnou připravit jeho trochu vylepšenou verzi podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 velkou bramboru (250-300 g), ¼ šálku blanšírovaných mandlí, namočených na 1 hodinu do vody (mandle můžete vynechat, ale udělají mléko ještě lahodnější a jemnější, a ještě mu dodají bílkoviny), 2 až 4 polévkové lžíce javorového sirupu, medu nebo sirupu z agáve, ½ čajové lžičky čistého vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 3 až 4 šálky vody, nejlépe filtrované.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na centimetrové kousky. Dejte je do hrnce a zalijte je jen trochou vody, aby byly ponořené. Vodu přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké, ale ne kašovité. Trvá to asi 12 minut.
- Brambory slijte. Vložte je do mixéru spolu s namočenými a osušenými mandlemi, sladidlem dle výběru, vanilkovým extraktem a solí. Přidejte 3 šálky studené vody.
- Mixujte, dokud nebude směs velmi hladká. Pak směs přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem, aby byla krásně jemná.
- Po scezení přidejte podle potřeby další vodu, abyste dosáhli požadované konzistence mléka. Mléko případně doslaďte a dochuťte. Sladidlo ovšem zmírňuje chuť brambor. Před podáváním protřepejte nebo promíchejte. Podávejte nejlépe studené.
Zdroje informací:
Cookedbest.com: Potato Milk: The Complete Guide
Timesofindia.indiatimes.com: Everything you need to know about potato milk
Thespruceeats.com: Potato Milk Recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Jen málokterý salát je jednodušší než italský… Číst více
Jak připravit salát Caprese. Skvělá kombinace surovin a barev je výtečná i k tepelné úpravě
Červená, zelená a bílá barva jsou lákavé pro oči a připomínají italskou vlajku. Na krásně barevný salát si připravíme pěkně vyzrálá rajčata (červená… Číst více
Caprese, lehký letní salát s vůni moře a Itálie: Videonávod poradí s přípravou
V teplých letních dnech vyhledáváme hlavně lehká jídla, která dokáží příjemně zasytit, pohladit smyslové buňky a hlavně nedají tolik práce. Přesně… Číst více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Jak zavařit papriky? S tímto receptem snadno a rychle zpracujete i větší množství
Papriky sklízíme přibližně od poloviny léta až do podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom… Číst více
Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich… Číst více
7 oblíbených tvarohových pomazánek připravíme velmi rychle. Nejlépe chutnají na čerstvém pečivu, doplněné kapií a cibulkou
Tvarohové pomazánky nejlépe chutnají na krajíci čerstvého chleba nebo ke křupavému pečivu. Zdobíme je čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mažeme… Číst více
Jak udělat budapešťskou pomazánku? Retro pomazánka z tvarohu je stále populární
Jak připravit základní budapešťskou pomazánku Budapešťská pomazánka je nestárnoucí klasikou, která neztrácí na své oblíbenosti. Přitom její příprava… Číst více