Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Granola nemusí být jen sladká. Slané variantě dodá chuť pár kapek tabasca nebo parmezán a na mlsání je zdravější než chipsy
Zdroj: Pixabay, GorilaCreativo

Granola neboli zapečené müsli patří k nejoblíbenějším snídaním. Směs ovesných vloček, oříšků a sušeného ovoce je báječně křupavá a chutná nejen s mlékem a jogurtem, ale i jen tak samotná, když nás honí mlsná. A stejně tak dobrá je slaná, stačí vyměnit rozinky třeba za sušená rajčata. 

Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?

Müsli i granola mohou mít nesčetně variant a kombinací. Většina lidí tyto snídaňové dobroty zaměňuje, rozdíl však mezi nimi je. Müsli je totiž směs sypká, granola se zapéká, což jí dodává křupavější konzistenci a podobu hrudek. Bez ohledu na to, jestli je to müsli nebo granola, vždy jde o podobný mix, jehož základem jsou ovesné vločky, které doplňují různé druhy ořechů, sušené ovoce a třeba i čokoláda.

Různé müsli směsi a granola se sice v mnoha příchutích prodávají v obchodech, spousta lidí si ale dělá domácí. To se vyplatí hlavně v případě granoly, neboť ta z obchodů bývá často zbytečně přeslazená a ze zdravé dobroty se mění na kalorickou bombu. 

Domácí müsli a granola jsou zdravější

Předností domácích směsí je to, že je můžete nejen udělat dietnější, ale i si nakombinovat své vlastní verze. A když už budete v tom experimentování, není nic jednoduššího než rovnou vyzkoušet směs slanou. Tu si sice ke snídani s mlékem asi nedáte, ale oceníte ji jako rychlou svačinku někde na výletě v přírodě, v autě během cesty na dovolenou nebo jen jako chuťovku k vínu či pivu nebo když vás přepadne u televize chuť na něco slaného. Navíc se dá použít jako posypka na saláty či polévky, vychutnat si ji můžete samotnou a pokapat ji třeba tahini dresinkem. 

Jak na domácí slanou granolu?

Stejně jako se slaná granola dá udělat na mnoho způsobů, můžete si vyhrát i při přípravě té slané. Ostatně už klasické ovesné vločky můžete vyměnit třeba za pohankové, které jsou vhodné i pro ty, kteří nesmějí lepek. A čím tedy můžete vločky doplnit?

  • Stejně jako v případě sladké granoly se i do té slané hodí nejlépe oříšky. Ideální jsou mandle nasekané na hranolky, arašídy, kešu, vlašské ořechy, pekany, ale třeba i pistácie nebo pinie. 
  • K oříškům můžete pro větší křupavost přidat i semínka, např. dýňová, slunečnicová či sezamová.  Zajímavou exotickou chuť dodají směsi i malá černá kulatá a aromatická semínka černuchy
  • Zapomenout nesmíte ani na koření, právě to udělá z obyčejných ovesných vloček delikátní pochoutku. Použít můžete mletou papriku (třeba i uzenou), kmín, fenykl, zázvor, koriandr, římský kmín nebo kurkumu. 
  • Místo sušeného ovoce lze přidat třeba i sušená rajčata nebo sušené olivy. Chuť směsi báječně zvýrazní i parmezán
  • Kromě tuku je dobré vmíchat i něco, co udrží vločky pohromadě. Ideální jsou vaječné bílky, díky nimž se vám vytvoří křupavé velké hrudky. 

Recept na kořeněnou granolu se semínky a ořechy

Pokud byste chtěli slanou granolu ochutnat, můžete popustit uzdu fantazii a vytvořit vlastní úžasnou směs. Pokud ovšem neradi experimentujete, zkuste ji třeba podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 1 vaječný bílek, 150 g ovesných vloček, 50 g dýňových semínek, 50 g pistácií, 50 g vlašských ořechů, 100 g slunečnicových semínek, 50 g sezamových semínek, 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžičku soli, ½ lžíce kajenského pepře, ½ lžíce mleté uzené papriky, 100 ml olivového oleje, 1 lžíci agávového nebo javorového sirupu, případně tabasco pro pikantní chuť. 

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 170 °C a v míse vyšlehejte vaječný bílek. 
  2. Do mísy přidejte ovesné vločky, dýňová semínka, pistácie, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sezamová semínka, fenyklová semínka, sůl, kajenský pepř, papriku, olivový olej, agáve a tabasco podle chuti a promíchejte.
  3. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více