Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohovo-pudinkový pohár s rýží a ostružinami je skvělá letní svačinka plná bílkovin. Zažene chuť na sladké a ještě dokonale osvěží
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Osvěžující dezerty s ovocem krásně ladí s létem. A nemusí to být pokaždé jen jahody, maliny nebo rybíz, které použijeme. K chuti přijdou i moučníky se sladkokyselými ostružinami, které právě zrají.

Jaké ostružiny použít do nepečeného dezertu

Když je léto v plném běhu, začínají se od července do září objevovat načernalé ostružiny. Ovoce podobné malinám je plné slunečních paprsků, ale i vitaminu A, vitaminu C, B, E a K, a také draslíku, hořčíku, železa, mědi, vlákniny a kyseliny listové. 

Do nepečeného dezertu je teď v sezóně ideální použít čerstvé ostružiny. Když si je nasbíráme a zamrazíme, nebo z nich připravíme kompot, můžeme si dezert přichystat i během chladných měsíců a vzpomínat na krásné léto. Když zbyde nálev z kompotu, jde pak využít místo vody.

Jakou rýži použít do tvarohového dezertu

Na přípravu rýže do tvarohového dezertu použijeme kulatozrnnou rýži stejně jako do rýžové kaše (mléčné rýže) nebo do italského rizota. Rýže je plná škrobu a spolu s tvarohem se bude dobře doplňovat. Měla by být dobře uvařená (ve vodě, případně v mléce), ale ne se úplně rozpadat .

Jak vylepšit tvarohovou směs

Tvarohovou směs spojuje kromě tvarohu a rýže také pudink, cukr, sůl a zakysaná smetana. Do tvarohové směsi lze přidat i vanilkový cukr a pro vůni také rum. Chuť také mírně pozměníme volbou pudinku. Od vanilkového přes smetanový až po kokosový, který se k ostružinám skvěle hodí. 

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak připravit tvarohovo-pudinkový pohár s rýží a ostružinami

Na sedm 230 ml skleniček dezertu si připravte následující ingredience. Na tvarohovo-pudinkovou směs: 100 g rýže, trošku soli, 350 ml mléka, 1 pudink, 60 g cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu (i odkapaný z vaničky), 200 ml zakysané smetany, 1 lžíci rumu a 50 g cukru moučka. Na ovocnou směs si přichystejte: 250 g ostružin, 50 g cukru krupice, mletou skořici, 30 g kukuřičného škrobu a asi 240 ml vody.

Jak na to? Dejte vařit vodu na rýži a trochu ji osolte. Odváženou rýži propláchněte v cedníku, nechte vykapat a nasypte ji do vody. Vařte dle návodu. Uvařenou rýži sceďte a nechte dobře okapat.

Škrob rozmíchejte v trošce vody. Ostružiny dejte do hrnku, přidejte cukr a skořici podle chuti, asi 200 ml vody a přiveďte k varu. Po dosažení varu zahustěte škrobem a za stálého míchání nechte směs projít varem. Zkontrolujte chuť případně dochuťte cukrem a skořicí. Odstavte a za občasného promíchání nechte zchladnout.

Dejte do hrnku pudinkový prášek a rozmíchejte ho v trošce mléka spolu s cukrem. Do kastrolu nalijte zbytek mléka a začněte ohřívat, přilijte rozmíchaný pudink a směs za míchání přiveďte k varu. 1 až 2 minuty provařte. Pak sporák vypněte a pudink za občasného promíchání nechte trochu vychladnout. 

Po zchladnutí dejte pudink do mísy, přidejte tvaroh, zakysanou smetanu, cukr podle potřeby, rum a vše prošlehejte.

Připravte si skleničky a obě směsi střídavě dávejte do skleniček a dezert nechte v lednici ztuhnout alespoň 3 hodiny. Před podáváním můžete pohár ještě ozdobit čerstvým celým ovocem. Efektní je i lístek máty nebo meduňky. 

Zdroje informací: 
wikipedia.org: Ostružiník
vitalia.cz: Pro sběr ostružin v přírodě je nyní ideální doba. Proč byste měli vyrazit?

Náš tip: Pokud toužíte po nepečeném dezertu, připravte si malinový cheesecake a maliny nakombinujte s ostružinami nebo použijte pouze ostružiny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více