Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
20. 9. 2023 Vaření
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy jsou příjemnou změnou masové klasiky. Kulička s pokladem uvnitř je ještě zabalená do voňavé anglické slaniny. Z horkovzdušné fritézy jsou nejlepší!
Slavnostní oběd
Mleté maso bývá většinou zpracované do různých placiček, které nevypadají vždy reprezentativně. Lépe vypadají koule, a když je naplníte zajímavým vnitřkem a obalíte do plátku anglické slaniny, hned se budou tvářit jako luxusní jídlo. Tak se nebudeme muset bát připravit masové koule na různé oslavy, a ještě sklidíme pochvalu.
Mohlo by vás zajímat
Masové koule ve vylepšené variantě
Masové kuličky nebo koule mohou mít řadu podob a chuťových variant. Většinou v nich nechybí mleté maso (může jít o směs hovězího a vepřového), vejce, sůl, strouhanka, česnek a koření.
A to je základ i této varianty. Ve vylepšené verzi si můžeme pohrát s kořením a místo koupené směsi do mletého masa použít vlastní. Jak namíchat koření na mleté maso? V základu bývá česnek, zázvor a majoránka. Variantou je ale také kmín, cibule, pálivá paprika, tymián, nebo třeba kardamom.
Jako bonus vložíme do středu koule větší růžičku kapusty, zabalíme do masa a vše omotáme plátkem anglické slaniny.
Výhody přípravy jídla v horkovzdušné fritéze
Klasická fritéza není velká výhra, ale když správně měníme olej, můžeme získat i dobré a voňavé Jídlo. To v horkovzdušné fritéze není s olejem žádná starost. Nemusíme ho totiž využívat vůbec. Princip fungování přístroje je založen na cirkulaci horkého vzduchu přes vnitřní stěny nádoby.
Díky tomuto přístroji se dá nejen smažit, ale i vařit, opékat a grilovat různé pokrmy a není potřeba olej. Pouze ho můžeme přidat na vylepšení chuti. Celý proces je v konečném důsledku kratší než v klasické fritéze.
Je třeba počítat s tím, že jídlo má trochu jinou chuť než to z klasické fritézy. Je dobře stravitelné a nejsme nuceni čichat zápach z přepáleného oleje ani likvidovat nepříjemnou mastnotu.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Mleté koule s růžičkovou kapustou
Jak připravit mleté koule s růžičkovou kapustou? Budete potřebovat: 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 500 g mleté vepřové krkovice, 5 lžic mléka, 2 lžičky směsi koření do mletých mas, 10 dlouhých plátků anglické slaniny a 5 větších růžiček kapusty.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno a dejte ji do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy. Do ní také vložte mleté maso. Přidejte koření, mléko a důkladně promíchejte. Na půl hodiny dejte směs do lednice.
Očistěte kapustičky. Připravte si kastrol s teplou vodou. Osolte ji a přiveďte k varu. Pak kapustičky vložte do hrnce a vařte je, dokud nebudou "na skus". Trvá to asi 6 minut. Připravte si misku s ledovou vodou. Kapustičky slijte a dejte je do ledové vody. Osušte je. Na prkénku rozložte plátky slaniny do kříže.
Maso vyndejte z lednice, promíchejte ho a rozdělte na pět dílů. Navlhčete si dlaně a vytvarujte koule, které mírně zploštěte. Dejte na ně kapustičku, uzavřete jako knedlík a vytvarujte kouli. Tu položte na slaninu. Slaninou koule zabalte. Koule vložte do děrovaného koše horkovzdušné fritézy a zasuňte ho do přístroje.
Fritézu nastavte na 165 °C a časovač na osm minut. Pak koule otočte a znovu fritujete na stejnou teplotu po stejnou dobu. K hotovým masovým koulím se hodí třeba vařené brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více