Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový flan je nadýchaný, dokonale vláčný a jemný nákyp, který efektně vypadá, luxusně chutná, a přitom je levný a rychlý
Zdroj: Wikimedia Commons, By voyages provence - https://www.flickr.com/photos/voyages-provence/10838944755/, CC BY 2.0

Znáte flan? Španělský dezert podobající se pudinku obvykle voní vanilkou a karamelem, flan se však dá stejně dobře připravit i ve slané verzi, a to z různých druhů zeleniny. Je krásně hebký, nadýchaný a hlavně vám na jeho přípravu stačí jen pár základních ingrediencí.

Dvě podoby flanu

Flan patří k oblíbeným španělským dezertům, znám je ovšem i ve Velké Británii. Navzdory honosnému názvu jde vlastně jen o pudink, který se však nepodává v mističce, ale má  podobu malých báboviček (ve španělské verzi), přelitých karamelem, nebo koláče z křehkého těsta s pudinkovou, respektive vaječnou, náplní.

Do flanu ovšem nepatří žádný škrob, jen spousta vajec a smetana, případně další ingredience na dochucení, jako je vanilka, skořice nebo citrusová kůra. Právě díky těmto ingrediencím vznikne lahodný dezert, který je nádherně jemný a přímo se rozplývá na jazyku. 

Flan ve slaném provedení

Pokud sladkému moc nefandíte, můžete si tyto bábovičky udělat i ve slané verzi. Získáte vynikající lehoučkou netradiční delikatesu, kterou můžete podávat jako předkrm, lehký hlavní chod nebo i jako přílohu. Zeleninový flan je vlastně takový jemný a nadýchaný nákyp trochu i podobný paštice. A proč se této zeleninové specialitě říká flan? To hlavní, co spojuje sladký flan (flan je v překladu dort či koláč) se slaným jsou vejce, která vytvářejí onu úžasnou texturu pokrmu. Vejce pak ve slané verzi můžete spojit rovněž s trochou smetany, hlavně však se zeleninovým pyré, případně jej lze udělat i sýrový.

Chuť flanu vylepší parmazán

Do zeleninového flanu můžete použít různé druhy zeleniny, a to i té, která vám zbyla v lednici a nemáte pro ni žádné využití. Jednoduchým receptem ji přeměníte v luxusní předkrm, za který si ještě vysloužíte spoustu chvály. Zeleninu stačí jen uvařit a pak rozmixovat na jemné pyré a ochutit nějakým kořením. Flan je vynikající třeba mrkvový, špenátový, cuketový nebo i dýňový. Pro zajímavější chuť pak můžete k zelenině také přidat nastrouhaný sýr. Nejvíc se hodí třeba parmazán, ke špenátu ale můžete použít třeba i gorgonzolu

Malé zeleninové bábovičky

Příprava samotného flanu už je velmi jednoduchá. To hlavní, co na něj potřebujete, jsou malé zapékací formičky, tzv. ramekiny. Flan se pak peče krátce v těchto mističkách, jež je třeba předem dobře vymazat tukem, ve vodní lázni, přičemž výsledný produkt trochu připomíná nadýchanou vaječnou omeletu. Tu pak z mističek vyklopíte na talíř a ozdobíte nasekanými bylinkami, případně ještě můžete flan přelít nějakou omáčkou nebo doplnit zakysanou smetanou

Mrkvový flan s javorovým sirupem

Pokud vás zeleninová verze flanu zaujala, můžete rovnou vyzkoušet tento mrkvový s javorovým sirupem. Je velmi snadný na přípravu a navíc se dá připravit dopředu. Po vychladnutí mističku s flanem zakryjte fólií a uložte do lednice až na 2 dny. Před podáváním jej stačí znovu ohřát a vyklopit na servírovací talíř. A jak tedy mrkvový flan připravíte? 

Budete potřebovat: 400 g oloupané a nakrájené mrkve, 2 velká vejce, ¼ šálku bílého řeckého jogurtu, ¼ šálku sýra ricotta, 3 lžíce smetany na vaření, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 3 lžíce + ½ lžičky javorového sirupu, ½ lžičky soli, ⅜ lžička mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku a další na závěrečné poprášení, ¼ lžičky kardamomu a 1 lžíci másla. 

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Mrkev povařte v hrnci v troše vody do změknutí. 
  2. Ve míse prošlehejte vejce, jogurt, sýr ricotta, smetanu, parmazán, 1 a ½ lžíce javorového sirupu a sůl. Vše pak dejte společně s mrkví do mixéru a rozmixujte na velmi hladké pyré. Pak vmíchejte koření.
  3. Malé mističky (ramekiny) dobře vymažte máslem a rozdělte do nich mrkvové těsto. Umístěte je do velkého pekáče a naplňte jej vodou tak, aby sahala do ⅔ výšky formiček. 
  4. Pekáč vložte do formy a pečte 35 minut. Formičky pak vyjměte z vody a nechte 10 minut chladnout. Pak přejeďte ostrým nožem po okraji, trochu mističkami zatřeste, aby se flany uvolnily ode dna, každý pokapejte 1 lžičkou javorového sirupu a vyklopte na talíř. Před podáváním posypejte vršek špetkou muškátového oříšku.
Náš tip: Mrkev můžete využít i do toho vynikajícího salátu, který si snadno připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více