Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sandokanovy oči
Zdroj: Toprecepty, Vytvarnik

Sandokanovy oči s lentilkou uprostřed, ledovky s báječně křupavou polevou, nebo na přípravu jednoduché burizonové hrudky. Některé druhy cukroví před 50 lety jsou zkrátka nezapomenutelné! Pojďme si je připomenout.

Retro cukroví

Nejspíš se nejednalo o žádná cukrářská veledíla, ale bylo to dětství a mládí. A na něj člověk většinou rád vzpomíná. Tehdy cukroví ovládalo kakao, čokoláda na vaření a ztužený tuk. Možná, že jste se nechtěli svých oblíbenců vzdát a stále retro cukroví připravujete. Které z nich bylo nejpopulárnější u vás?

Sandokanovy oči

Sandokan v 70. letech ovládl televizi, ale také se "dostal" do cukroví. Postava byla tak populární, že po ní byly pojmenovány pralinky ze ztuženého tuku a sušeného mléka. Sandokanovy oči se skládaly ze tří vrstev. Horní byla s kokosem, druhá s mletými oříšky a spodní s kakaem. Vrstvy se postupně lily do prázdného plastového plata po bonboniéře a to se dávalo ztuhnout do lednice. Na pralinkách trůnily barevné lentilky, které připomínaly uhrančivé oči Kamira Bediho (filmového představitele Sandokana). Lentilky byly někdy nahrazovány rozinkami nebo kandovaným ovocem. Zopakujte si nostalgii v podobě Sandokanových očí podle tohoto receptu.

Tatranské řezy

Kdysi jsme byli jedním státem. A právě tehdy byly populární tatranské řezy. Nebo ještě jsou? Cukroví bylo nejen jednoduché na přípravu, ale také plné lahodných chutí. Jedná se o křehké ořechové cukroví se základem z lineckého těsta. Ten je pomazán kyselejší marmeládou (ideálně rybízovou nebo malinovou). Na to se navrstvila křupavá směs bílků, cukru a mletých ořechů. Snadno si tatranské řezy připravíte ze: 400 g polohrubé mouky, 250 g másla, 4 bílků, 180 g cukru krystal, 150 g cukru moučka, 4 žloutků, 150 g mletých ořechů, 1 balíčku pečícího prášku a malinového džemu.

Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Máslo dejte změknout, a pak ho vyšlehejte s cukrem dokrémova. Vezměte si k ruce žloutky a po jednom je zašlehejte. Pak si odměřte mouku, přidejte prášek do pečiva a obojí zapracujte do směsi. Výsledkem bude hladké těsto. Na pomoučeném válu z něj potom vyválejte tenkou placku. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a těsto na něj přeneste. Potřete ho marmeládou. Našlehejte bílky, přimíchejte k nim moučkový cukr a mleté ořechy. Bílkovo-ořechovou směs přeneste na těsto a rozetřete ji. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut.

Pražské koule

Nepečené druhy jsou velmi oblíbené a připravujeme je dodnes. Často dokonce i ti, kteří nestíhají, nebo si dávají péct. Kuličky a hrudky ovládly sváteční stoly už před lety. Jejich základem bývají drcené piškoty, kokos, mleté oříšky. Pražské koule jsou velmi snadné. Jedná se o dva piškoty, slepené krémem. Pak se vše namočí do čokoládové polevy (nebo cukrové polevy) a posype oříšky. Většinou se jedná o drcené arašídy. Nakonec se ještě kulička vykoupe v dávce mléčné čokolády. Vše se nechá ztuhnout. Dnes by se tomu nejspíš říkalo falešné Ferrero Rocher.

Náš tip: Připravte si podle tohoto receptu nepečené ořechové trubičky

Ledovky s polevou

Tentokrát nemáme na mysli bonbony s čokoládou uvnitř, ani ledovou čokoládu, ale retro cukroví, které tak trochu připomíná linecká kolečka. Ledovky s polevou jsou ale spojovány máslovým nebo pudinkovým krémem. Navrchu jsou ozdobeny cukrovou nebo čokoládovou polevou a ozdobeny mandlí nebo vlašských ořechem. Můžete je posypat (stejně jako tehdy) barevným cukrovým zdobením.

Cukroví z burizonů

Burizony už miluje několik generací. Ať už bílé nebo barevné. Právě ty bílé burizonky často mířily právě do cukroví. V kombinaci s cukrem a kondenzovaným mlékem vznikly karamelové kuličky. Pro lepší variantu byly ještě máčeny v čokoládové polevě. Anebo stačilo burizony smíchat s rozpuštěnou čokoládou a klást hromádky lžící na pečicí papír. Po zatuhnutí vznikly burizonové hrudky. 

Domácí čokoláda

Není čokoláda jako čokoláda. Domácí čokoláda se připravovala z kakaa a ztuženého rostlinného tuku. Je to tak trochu něco jiného, než prémiová čokoláda z obchodu, ale je domácí. Po rozehřátí a důkladném smíchání se lila nejen do plat po bonbonech z bonboniéry, ale také třeba do formiček na medvědí pracny. Výsledkem pak byly nejrůznější tvary. Mohli jste do ní přidat kokos, jindy zase třeba ořechy.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více