Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na išelské dortíčky: Tradiční cukroví s ořechovou náplní voní po čokoládě a chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty

Chcete-li se o svátcích trochu blýsknout a udělat opravdu skvělé cukroví, jsou išelské dortíčky ideální volbou. Už jen jejich název dává tušit, že jde o něco výjimečného. Ačkoli je někdo označuje jen jako išelská kolečka, dortíčky jsou výstižnější, opravdu totiž vypadají jako malé dortíkové jednohubky. 

Cukroví pro císařovna

Išlské dortíčky neboli išelská kolečka jsou typickým cukrovím našich babiček, které se opět vrací na výsluní. Objevovalo se ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, třeba ve slavné Sandtnerce, jejich historie ovšem sahala ještě o trochu dál do minulosti, do časů Rakouska-Uherska.

A že už tehdy šlo zřejmě o populární cukroví dokládá i fakt, že je miloval samotný císařpán Franz Josef a nechával si je dokonce vozit až do Vídně. Išlské dortíčky neboli Ischler Törtchen se totiž původně pekly pouze v rakouských lázních Bad Ischl, které byly vyhlášené svými cukrárnami. Odtud se pak rozšířily do celého Rakouska-Uherska a tedy i k do Čech. 

Různé podoby išlských dortíků

V Bad Ischlu v místní cukrárně Zauner se cukroví sice stále peče podle původního stále stejného a tajného receptu, v průběhu let se ale vyvinulo mnoho verzí vyhlášených dortíčků. I když se liší těstem a náplní, vždy vypadají stejně – tedy mají podobu malých dortíků zalitých čokoládou a ozdobených oříškem

Základem cukroví jsou dvě kolečka z křehkého těsta, které může být obyčejné a podobné tomu na linecké cukroví, nebo mandlové či ořechové. Kolečka se pak v originále slepují jemným lanýžovým krémem.

U nás se používá máslový krém či krém ze žloutků utřených s cukrem, do něhož se vmíchají mleté vlašské či lískové oříšky a také obvykle i marmeláda, která sladkému krému dodá trochu svěžesti. V Bad Ischlu zdobí kolečka nasekané pistácie, u nás jsou běžnější poloviny vlašských ořechů, mandle nebo lískové oříšky

Šest tipů na dokonalé išlské dortíčky

Pokud jste ještě išlské dortíčky nedělali a láká vás je vyzkoušet, určitě vám přijdou vhod následující tipy:  

  • Chcete-li si tedy trochu usnadnit práci, nemusíte nutně dělat extra těsto, ale můžete si nechat část těsta, když budete péct linecké nebo vanilkové rohlíčky
  • Pokud máte obavy z krému se syrovými žloutky, můžete použít jednoduchý máslový – tedy máslo prošlehané s cukrem, který dochutí mleté ořechy
  • Marmeláda se hodí do krému nějaká kyselejší a pikantnější. Ideální je rybízová nebo meruňková. Pro chuť můžete přidat trochu rumu, prodlouží trvanlivost krému.
  • Išlské dortíčky by se měly plnit asi dva týdny před Vánoci, aby se stihly dostatečně rozležet a krém se vsákl do těsta. Dortíčky je ale nutné uchovávat v chladu.
  • Dortíčky můžete polít jednoduchou polevou z rozpuštěné čokolády, do níž se přidá trocha tuku. Použijte na polevu raději kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. A rozpouštějte ji ve vodní lázni, aby se čokoláda nespálila a nevytvořily se v ní hrudky. 
  • Chcete-li vytvořit ještě opravdovější dortíčky, můžete k sobě místo dvou sušenek slepit rovnou tři

Išelské cukroví: recept, který nezklame 

A jak na samotné išlské dortíčky? Udělat je můžete třeba podle následujícího rakouského receptu

Budete potřebovat: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 400 g hladké mouky, 1 špetku soli, 1 sáček prášku do pečiva. Na náplň si připravte: 100 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce meruňkového džemu, čokoládu podle potřeby na polevu a půlky vlašských ořechů na ozdobu. 

  1. Máslo, moučkový a vanilkový cukr utřete do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte žloutky, rum a poté směs suchých přísad. Z těsta vytvarujte bochánek a dejte jej na hodinu odležet do lednice. Poté jej rozválejte na tenký plát.
  2. Z těsta vykrajujte kolečka a pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C cca 7 minut.
  3. Mezitím smíchejte mleté ořechy s meruňkovým džemem - uvedené množství je pouze orientační, poměr závisí na konzistenci džemu. Náplň nesmí být ani příliš řídká, ani příliš hustá.
  4. Ve vodní lázni si připravte čokoládovou polevu. Vždy dvě sušenky spojte k sobě krémem a poté je horním dílem namočte do čokoládové polevy. Každý išlský dortíček ozdobte půlkou vlašského ořechu a nechte ztuhnout.

Náš tip: Išlské dortíčky si můžete připravit také podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Zauner.at: Original Ischler Törtchen
Top-rezepte.de: Ischler Törtchen mit Nussfüllung
Wikipedia.org: Ischler Törtchen


 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více