Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odborník na etiketu Ladislav Špaček poradil, jak správně na chlebíčky.
Zdroj: Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k nejoblíbenějšímu druhu občerstvení. Podle Ladislava Špačka by si však každý měl dobře rozmyslet, zda se do jejich konzumace pustí. Sám odborník na etiketu to nedoporučuje, a to dokonce ani doma.

Na veřejnosti nikdy

„U chlebíčků platí jedno jediné pravidlo - nikdy je na veřejnosti nejezte. Nic víc k tomu není třeba dodávat,“ říká Ladislav Špaček pro Toprecepty.cz. „Koledovali bychom si o nehodu, a i kdyby se nestala, jak bychom při jejich konzumaci vypadali?“ dodává s tím, že na veřejnosti je pojídání chlebíčků skutečným „nebezpečím“.

Proč chlebíček vadí

Nemůžeme se věnovat ostatním lidem ve společnosti, máme plná ústa a plné ruce práce, hlídáme si šaty, prsty, koutky úst, nos. Navíc se děsíme, jestli nám některá z částí občerstvení nespadne na košili nebo halenku,“ vyjmenovává úskalí bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a konstatuje, že chlebíček nelze jíst slušně.

Vrcholem nevkusu je podle něj nabízet hostům chlebíčky s půlkou vejce. „Lidé musí hodně otevřít ústa, aby do nich vajíčko vpravili. Vezmeme si raději něco, co je estetičtější a méně rizikové,“ radí odborník na etiketu. Zároveň odmítá i konzumaci chlebíčků v domácím prostředí.

Jak jíst chlebíček doma

„Pokud to nemůžete vydržet a chlebíček si nutně potřebujete dát, tak si ho tedy kupte,“ připouští Špaček pro Toprecepty.cz. Vzápětí ovšem s úsměvem dodává: „Až si ho donesete domu, zhasněte, zatáhněte žaluzie, rolety nebo závěsy, přesvědčte se, že vás skutečně nikdo nevidí a běžte do koupelny. Tady si vlezte do vany, chlebíček snězte a hned potom se osprchujte“.

Náhradní řešení

Pokud tedy uvažujete o tom, že byste na silvestrovské party podávali obložené chlebíčky, má pro vás Ladislav Špaček radu. Volte raději malé sendviče, dva plátky naplocho seříznutého pečiva a mezi nimi plátky šunky, sýra, masa, roastbeefu. Hosté si s nimi poradí mnohem lépe než s chlebíčkem a budou u toho i lépe vypadat,“ říká odborník na etiketu.

Náš tip: Pokud patříte mezi fanoušky chlebíčků, vytvořte si podle našeho videoreceptu jedny hodně oblíbené:

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více