Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
27. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k nejoblíbenějšímu druhu občerstvení. Podle Ladislava Špačka by si však každý měl dobře rozmyslet, zda se do jejich konzumace pustí. Sám odborník na etiketu to nedoporučuje, a to dokonce ani doma.
Na veřejnosti nikdy
„U chlebíčků platí jedno jediné pravidlo - nikdy je na veřejnosti nejezte. Nic víc k tomu není třeba dodávat,“ říká Ladislav Špaček pro Toprecepty.cz. „Koledovali bychom si o nehodu, a i kdyby se nestala, jak bychom při jejich konzumaci vypadali?“ dodává s tím, že na veřejnosti je pojídání chlebíčků skutečným „nebezpečím“.
Mohlo by vás zajímat
Proč chlebíček vadí
„Nemůžeme se věnovat ostatním lidem ve společnosti, máme plná ústa a plné ruce práce, hlídáme si šaty, prsty, koutky úst, nos. Navíc se děsíme, jestli nám některá z částí občerstvení nespadne na košili nebo halenku,“ vyjmenovává úskalí bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a konstatuje, že chlebíček nelze jíst slušně.
Vrcholem nevkusu je podle něj nabízet hostům chlebíčky s půlkou vejce. „Lidé musí hodně otevřít ústa, aby do nich vajíčko vpravili. Vezmeme si raději něco, co je estetičtější a méně rizikové,“ radí odborník na etiketu. Zároveň odmítá i konzumaci chlebíčků v domácím prostředí.
Jak jíst chlebíček doma
„Pokud to nemůžete vydržet a chlebíček si nutně potřebujete dát, tak si ho tedy kupte,“ připouští Špaček pro Toprecepty.cz. Vzápětí ovšem s úsměvem dodává: „Až si ho donesete domu, zhasněte, zatáhněte žaluzie, rolety nebo závěsy, přesvědčte se, že vás skutečně nikdo nevidí a běžte do koupelny. Tady si vlezte do vany, chlebíček snězte a hned potom se osprchujte“.
Náhradní řešení
Pokud tedy uvažujete o tom, že byste na silvestrovské party podávali obložené chlebíčky, má pro vás Ladislav Špaček radu. „Volte raději malé sendviče, dva plátky naplocho seříznutého pečiva a mezi nimi plátky šunky, sýra, masa, roastbeefu. Hosté si s nimi poradí mnohem lépe než s chlebíčkem a budou u toho i lépe vypadat,“ říká odborník na etiketu.
Náš tip: Pokud patříte mezi fanoušky chlebíčků, vytvořte si podle našeho videoreceptu jedny hodně oblíbené:
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více