Madame de Pompadour: Krále Ludvíka XV. rozmazlovala jídlem, on podle jejích prsou nechal navrhnout sklenky na šampaňské
20. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Oficiální milenka markýza de Pompadour měla zřejmě mnoho skrytých předností, které králi Ludvíku XV. imponovaly. Nejvlivnější žena francouzské monarchie 18. století si potrpěla na špičkovou gastronomii. Krále tak asi kromě jiného „utáhla“ i na jídlo.
Z ctižádostivé Jeanne se stala markýza
Narodila se jako Jeanne-Antoinette Poisson do rodiny obyčejného pařížského měšťana. Za jejího skutečného otce je však považován bohatý finančník Normant de Tourhenem. Ostatně to byl on, kdo se o dívku, která mu říkala „strýčku“, vzorně staral a platil jí vzdělání. Poté ji provdal za svého synovce Charlese d´Etiolles a z obyčejné dívky se stala příslušnice nižší šlechty.
Ctižádostivá Jeanne dostala možnost několikrát se dostat do blízkosti krále Ludvíka XV. Mladá žena ho natolik zaujala, že si ji nastěhoval do Versailles. S jeho pomocí došlo k odluce od manžela a král mladé milence pořídil zámek a s ním i šlechtický titul – z Jeanne se tak stala markýza de Pompadour.
Mohlo by vás zajímat
Král Ludvík XV. byl gurmán
Nepochybně velice inteligentní dáma dokázala udržet králův zájem mj. i jídlem. Ludvík XV. byl z dnešního pohledu gurmán, rád a dobře jedl i pil. Dynastie Bourbonů měla vztah k vysoké gastronomii zřejmě v genech. Když se tedy král oficiálně začal ukazovat s novou milenkou, vodit ji do společnosti a překládat jí vybraná jídla, bylo jasné, že i Jeanne má smysl pro dobré a kvalitní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Na stole byly nejvybranější lahůdky
Na královském dvoře se servírovaly ty nejvybranější lahůdky té doby. Nechyběly čerstvé ústřice, na mnoho způsobů připravený humr, ale samozřejmě také foie gras jako předkrm. Ludvík XV. rád chodil na lov, proto se podávaly i na mnoho způsobů upravená zvěřina, dušené a pečené hovězí a telecí nebo drůbež a ryby. To vše s různými druhy sezónní zeleniny.
Jako dezert bylo čerstvé nebo sladké kandované ovoce, sladké pečivo s marmeládou i horká čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo v režii markýzy de Pompadour
Markýza de Pompadour využila královu slabost pro dobré jídlo a vyhledávala nové recepty. Za pomoci tehdy známých kuchařů sestavila i mnoho nových receptů, podle kterých se králi vařilo. Šlo mj. o filety z mořského jazyka à la Pompadour s lanýži, jehněčí kousky připravované ve vývaru s plátky telecího masa a lanýži, nebo lehce podušené a kořeněné filety z kuřecích prsou.
Mohlo by vás zajímat
Chřest s omáčkou
Královské zahrady dodávaly do kuchyně spoustu druhů zeleniny. Mezi nimi byl i chřest, který si oblíbil již předchůdce (a pradědeček Ludvíka XV.) Ludvík XIV. Podával se s omáčkou z másla a žloutků připravovanou ve vodní lázni (podobná bernské omáčce), ochucené verjus (kyselá tekutina vyráběná z nezralého ovoce, převážně z vinných hroznů) a muškátovým oříškem.
Možná ještě na závěr stojí za zmínku, že král Ludvík XV. a jeho milenka Jeanne milovali víno a rádi si dávali skleničku šampaňského. Král pak údajně nechal sklenky na šampaňské navrhnout podle velikosti prsou markýzy de Pompadour.
Náš tip: Chřest s jemnou sýrovou omáčkou podle našeho videoreceptu by neudělal ostudu ani na stole Ludvíka XV. a jeho milenky markýzy de Pompadour:
Zdroje informací:
finedininglovers.com: Dining with Madame de Pompadour
fxcuisine.com: Asparagus à la Pompadour
afsf.com: Louis XV: Tales of love and cookery
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více