

Velikonoční nádivka ze Šumavy
Suroviny 6-8 porcí
- 400 g vařeného masa (vepřové, telecí)
- 300 g uzeného masa vařeného v osolené vodě
- 250 ml vývaru z uzeného masa
- 7 vajec
- 50 g másla
- 8 rohlíků (nebo 1 celá veka)
- miska nasekaných kopřivových listů
- hrstka jarních zelených bylinek podle chuti (pažitka, petrželka + mladá cibulka)
- osmažená na jemno nakrájená cibule s půlkou osmažené na jemno nakrájené červené papriky
- utřené 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 2 malé lžičky čubrici
- máslo na vymazání zapékací nádoby
Postup přípravy receptu
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso.
Osolíme, opepříme, přidáme čubricu a hrst nasekaných spařených kopřiv, pokrájené jarní bylinky, promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků (sníh pomalu vmícháme).
Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše. V troubě předehřáté na 180 °C zapékáme cca 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Velikonoční nádivka je typický jarní pokrm, to neznamená, že si ji nemůžeme udělat v průběhu roku, že? Babička k ní dělala jednoduchý bavorský bramborový salát.
A ještě dodatek: mám vyzkoušeno, že tato varianta je lepší vychladlá.
Tento recept může dělat více lidí, ale od každého bude chutnat jinak a i každý máme jiné chutě.