Rady zahradnice Andrey: Jak se starat o rajčata v srpnu, aby dozrála, a proč si dát pozor na zelené plody
7. 8. 2024 Zahrada
Rajčata patří na našich zahradách a ve sklenicích k nejobvyklejšímu druhu zeleniny, který pěstujeme. Přestože je léto stále v plném proudu, už musíme myslet na to, že je třeba se o rostliny a plody, které již nemusí stihnout dozrát, správně postarat. Jak na to, se Toprecepty.cz zeptaly zahradnice Andrey Holé.
Důležitý řez
I když se nám stále může zdát, že se našim rajčatům daří skvěle, musíme si uvědomit, že je nejvyšší čas jim poskytnout potřebnou péči. „Do poloviny srpna je důležité odstranit vrchol u rajčat a to za 6-8 květním vijanem. Nad posledním vijanem necháme jeden list a nad ním se vrchol odstraní,” vysvětluje Andrea, která své rady prezentuje i na instagramovém účtu.
Důvod je prostý. „Dělá se to proto, že by další rajčata nestihla dozrát. Takhle rostlina směřuje svojí energii do plodů, a ne do růstu,” říká pro Toprecepty.cz zkušená zahradnice. „Od květu až po rajče to trvá přibližně dva měsíce, a to už budeme na konci září, začátku října, kdy už bývá celkem chladno a rajčata už špatně dozrávají,” dodává.
Dopřejte rajčatům slunce
Odstranění vrcholu rostliny ovšem není jediným důležitým zásahem. „Je také dobré odstranit spodní listy až do výše plně vyvinutých plodů, ať k nim může slunce. Urychlí se tím dozrávání a předejde se plísním,” popisuje Andrea.
Mohlo by vás zajímat
S nedozrálými plody opatrně
Co však dělat s rajčaty, na něž plíseň zaútočí, nebo přece jen nestihnou dozrát? „Nejlepší je ustřihnout celý trs a zavěsit ho doma v teple nebo otrhat rajčata i se stopkou a dát do bedýnky s jablkem, kde ještě dozrají,” radí Andrea.
Zároveň varuje před konzumací nedozrálých zelených rajčat. „Obsahují jedovatý solanin a tomatin, tudíž nejsou vhodná k jídlu. I když je dnes spoustu receptů, jak zelená rajčata zpracovat, tak bych to nedoporučovala,” říká Andrea.
Je však riziko skutečně tak velké, vždyť existuje spousta receptů, jak zelená rajčata využít? „U citlivějších lidí můžou vyvolat zažívací potíže, nebo jiné zdravotní problémy,” vysvětluje zahradnice. „Ale jestli to přece jen někdo chce zkusit, tak je dobré použít rajčata ve fázi před zabarvením,” dodává.
Tepelná úprava pomůže
Dalším způsobem, jak v kuchyni využít nezralá rajčata, je jejich tepelná úprava. Připravit si snadno můžete například perfektní salsu, kterou lze podávat nejen k masu, ale také si do ní můžete namáčet nachos. Stačí pouze zelená rajčata opéct, stejně jako cibuli a česnek, a pak je společně s koriandrem a limetkou rozmixovat dohladka.
Skvěle chutná i polévka ze zelených rajčat. Ta pouze v troubě opečete s cibulí a česnekem a nato je důkladně promícháte se zeleninovým vývarem. Další variantou je i čatní, které perfektně „sedne“ k pečenému kuřeti nebo vepřovým kotletám. Dá se také přidat do domácích hot dogů.
Náš tip: Máte přebytek rajčat, tak si podle našeho video receptu připravte skvělý domácí protlak:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více