Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý
20. 9. 2024 V kuchyni s VIP
Jeden z nejpopulárnějších českých herců současnosti, Miroslav Donutil, se umí otáčet nejen před kamerou nebo na jevišti, ale i v kuchyni. Miluje jednoduchá jídla, a na jedno takové nám prozradil svůj recept. Pokud máte rádi zelené fazolky a vepřové maso, tak tady si obojí užijete v kombinaci, která vás možná překvapí. Ale hlavně - servírovat se bude do pár minutek!
Záhady Mirka Donutila
S oblíbeným českým hercem, Miroslavem Donutilem, jsme se potkali koncem léta při příležitosti představení nového seriálu Záhadné případy, který se bude vysílat na podzim v TV Nova. Nemohli jsme se tedy nejdříve nezeptat, jak si herecký bard natáčení užil. „Práce na seriálu mě bavila moc. Poprvé jsem totiž měl možnost zahrát si člověka s nadpřirozenými schopnostmi. Taky to ale pro mě hodně znamenalo, protože tam velkou hereckou příležitost dostal nejenom můj syn, ale i jeho manželka,“ svěřil se pro Toprecepty Miroslav Donutil.
„Je to výjimečná, krásná věc a já si toho moc vážím,“ dodal herec, který v novém seriálu ztvární léčitele Jaroslava, což bude v kontrastu k jeho někdejší slavné roli doktora Martina. Zatímco léčitel Jaroslav bude v Záhadných případech zkoumat věci mezi nebem a zemí, doktor Martin byl ostře racionální. Až nepříjemně.
„Mě tehdy velmi překvapilo, že za mnou chodily děti ve věku 7-12 let a všechny byly ze seriálu nadšené. Vůbec jsem tomu nerozuměl, až mi to jednou vysvětlila má žena. On je totiž ten tvůj doktor Martin upřímný člověk, řekla mi a dodala, že doktor Martin říká věci tak, jak jsou, a to se dětem líbí,“ zavzpomínal herec, kterého jsme během léta mohli vídat též v seriálu Vůně kuchyně, kdy při svých cestách objevoval kulinární speciality Kréty, Srbska, Albánie či Kypru.
Mohlo by vás zajímat
Láska k jižním kuchyním
Jak nám herec prozradil, ze všeho nejvíc ho baví jižní kuchyně, tedy Balkán, Itálie, Srbsko, Španělsko, Albánie... „Tam všude jsme mým kamarádem Georgem Agathonikiadisem cestovali a ochutnávali kuchyni, která je barevná, pestrá, chutná, zdravá a to jsme se snažili divákům ukázat,“ vysvětlil Donutil s tím, že mnohá jídla a recepty jižní kuchyně už předem znal a doma je běžně připravuje.
„Je to opravdu velmi jednoduché, spousta zeleniny, masa, dobré koření...,“ popisuje herec a dodává, že například běžně dělává řecký choriatiki salata, neboli vesnický salát z okurek, paprik, oliv, feta sýra, rajčat, cibule, s olivovým olejem, solí a trochou pepře.
Aby ale balkánské kuchyně nebylo málo, herec nám prozradil také svůj oblíbený recept na super jednoduché teplé jídlo. Původní originální recept z Balkánu sice tak snadný není, ale Mirek Donutil si jej upravil do verze, kterou zvládne každý během pár minut.
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila
„Kdysi jsem se potkal s člověkem, který na Balkánu žil a stále mluvil o jídle s fazolkami. Já mám fazolky rád, tak jsem si nechal říct recept, který mi ale připadal složitý. Tak jsem si vytvořil vlastní snazší verzi a když jdeme s chlapama na ryby a je potřeba rychle něco udělat, dělám přesně tohle,“ vyprávěl Donutil a pro čtenáře webu Toprecepty.cz svůj oblíbený recept prozradil.
Na chalupářské fazolky podle Mirka budete potřebovat: 1 cibuli, 1-2 stroužky česneku (dle chuti), 1 kvalitní konzervu vepřového masa ve vlastní šťávě, 1 sklenici zelených fazolek v nálevu, olivový olej, 1 lžičku hořčice (nebo více, dle chuti) a koření dle chuti – například souvlaki, kari, chilli…
Jak na to?
- Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a najemno utřeme. Fazolky z nálevu slijeme, ale trochu nálevu ponecháme.
- V pánvi na trošce olivového oleje usmažíme dozlatova cibuli, pak přidáme česnek a krátce prohřejeme. Přidáme vepřové maso z konzervy a fazolky, dle chuti doladíme zbylým nálevem.
- Přidáme lžíci hořčice, koření dle chuti, hodí se kari, ale i jakékoliv jiné, případně i ostřejší. „Já vždy přidávám ještě pálivé chilli koření,“ upřesňuje herec a dodává, že vše jen promíchá a za tři minuty je jídlo hotové. „S chlapama na rybách se s kusem čerstvého chleba výtečně najíme,“ uzavírá herec a zdůrazňuje, že pro přípravu využívá vždy tu nejlepší vepřovou konzervu a kvalitní nakládané fazolky.
Něco navíc: Fazolky podle pana Donutila jsme zkusili udělat a tak můžeme zodpovědně prohlásit, že příprava je jednoduchá a rychlá, jídlo krásně voní a je příjemně pikantní. Na celý postup se můžete podívat ve videu:
Jak to představení podzimního programu TV Nova vypadalo, na to se podívejte v naší galerii.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Kypření se může zdát složité, ale když pronikneme do jeho tajů a pochopíme základní principy, již to pro nás tak těžké nebude. Na výběr máme více… Číst více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Mražení potravin je skvělou možností, jak je… Číst více
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo… Číst více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Zatímco droždí si kupujeme v podobě kostek, seženeme ho v každém supermarketu a nelze ho množit, kvas si můžeme vypěstovat svépomocí a množit do… Číst více
Těsto s kvasnicemi nemusí vždy kynout, přesto z něj vykouzlíte báječné záviny i koláče
Nekynuté těsto oceníte, když potřebujete rychle upéct něco dobrého. Můžete se pustit do závinu, upéct šátečky nebo pletýnky a samozřejmě také… Číst více
Drožďová pomazánka je rychlá, levná a moc dobrá. Podle videa se ji snadno naučíte
Pomazánky z kvasnic patří nepochybně k jídlům, na které se recepty dědí. Některé máme ještě od našich babiček. Základem pomazánky jsou kvasnice… Číst více
Co dělat, aby těsto vykynulo? Důležitá je teplota a dostatek času
Obvykle postupujeme tak, že nejprve připravíme kvásek z droždí, tekutiny, malého množství mouky a cukru. V takovém prostředí se kvasnice rychle… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více