Retro okénko: Pochoutky s vystřihovacími panenkami Dana, Jana a Lena stávaly 3,90 Kčs a dělaly se ve třech příchutích
8. 10. 2024 Historie a zajímavosti
Dana, Jana nebo Lena? Pamatujete si vystřihovací panenky z obalů „čokoládových“ pochoutek? Nešlo sice o klasickou čokoládu, děti je ale milovaly, hlavně holčičky. Vystřihovací panenky tenkrát frčely samy o sobě a co teprve, když k nim jako bonus bylo něco sladkého.
Čokoládové dobroty let minulých
Jestli byla něčeho za socialismu poměrně velká nabídka, byly to čokolády, čokoládové bonbony a tyčinky. Kakao sice bylo drahé a na čokolády s vysokým podílem kakaa jste v obchodech nenarazili, jinak ale byly čokoládové dobroty, jež byly běžně k dostání, poměrně kvalitní.
Však také tradice výroby čokolád u nás spadala až do počátku 19. století a továrny vyrábějící čokoládu si udržely poměrně dobrou kvalitu i po znárodnění. Česká čokoláda tak měla dobrou pověst a prodávala se i v Tuzexech.
Mohlo by vás zajímat
Retro tabulkové čokolády
Tabulkových čokolád u nás existovala celá řada. Většina lidí si vybaví dodnes populární Studentskou pečeť, pamětníci možná zavzpomínají na mléčnou čokoládu s lískovými oříšky ve žlutém obalu s modrým pruhem, nebo luxusní čokolády Rusalku, Libuši a Šárku. Pokud jste v těch dobách, konkrétně na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, byli dětmi, určitě si ale pamatujete i na menší tabulky s obaly, na nichž byly panenky k vystřihnutí.
Pochoutky ze Slovenska
Tyto cukrovinky jsou spjaté se slovenskou továrnou Figaro, kde se na konci sedmdesátých let a během osmdesátých vyráběly. Historie tohoto závodu sahá až do konce 19. století. Tehdy se totiž německý výrobce cukrovinek Stollwerck rozhodl rozšířit své působení směrem na východ a založil pobočku v Bratislavě.
Již na počátku se proslavili hlavně výrobou karamelek, jimž se tenkrát podle továrny říkalo štolverky. Na počátku 20. století se rozšířila výroba i na čokoládu a již za první republiky odtud pocházely velmi oblíbené bonboniéry. V padesátých letech se bratislavský závod sloučil s trnavským, což byl počátek značky Figaro. A nápis Figaro byl i na obalech tabulek s panenkami.
Karamelová, arašídová nebo kávovinová
I když byl závod Figaro jedním z našich nejvýznamnějších výrobců čokolád, v tomto případě nešlo o klasickou čokoládu, ale o tzv. pochoutku s obsahem kakaového másla, mléka, cukru a sóji. Ostatně na obalu nebyl nápis čokoláda, ale pochúťka. Tabulka vážila 100 g, stála 3,90 Kčs a prodávala se ve třech verzích – s karamelovou, arašídovou a s kávovinovou příchutí.
Panenky na obalu
Děti, především malé slečny, lákaly ale čokolády hlavně kvůli jejich obalu. Na každém z nich totiž byla oblékací panenka, kterou bylo možné si vystřihnout. Ta pak měla ještě nějaký doplněk, takže bylo možné ji oblékat jako klasické papírové panenky.
Mnohé maminky si jistě pamatují, jak byly nuceny vystřižené panenky podlepovat nějakým tvrdým papírem, aby déle vydržely. Zajímavostí je, že nešlo o náš vynález - podobné panenky se objevovaly i na obalech zahraničních čokolád, např. od firem Lindt, Sprüngli nebo Schatzmann.
Dana, Jana Lena a další
Československé panenky a příslušné pochoutky se jmenovaly Dana, Lena a Jana, a tak se nazývaly i samotné čokolády. Nejznámější je hlavně design z osmdesátých let, Dana, Jana a Lena však měly ještě své předchůdkyně v sedmdesátých letech, které vypadaly trochu jinak.
Stejné ilustrace byly na i na „pochúťkách“ Zoja, Joja a Naďa. Holčičky na obrázcích sice nebyly vystřihovací, ale zato měly „čokoládky“ zajímavé příchutě – Zoja byla banánová, Joja citronová. Ty stály tehdy 4 Kčs. Naďa byla s arašídy a k dostání byla za 4,70 Kčs.
Kromě toho se vyráběly ještě pochoutky Mona, Nora, Svetlana a Albena. I na jejich obalu byly obrázky, nešlo ovšem o vystřihovací panenky, ale postavy v historických oděvech, které ukazovaly módu v různých historických obdobích. Jejich cena se pohybovala od 3,80 Kčs do 4,50 Kčs.
Náš tip: Patříte-li k milovníkům čokoládových dobrot, můžete si udělat třeba tyto cookies podle našeho video receptu
Petrov, M.: Retro. Co byloo (a nebylo) za reálného socialismu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
McDonald's dnes patří k neznámějším franšízovým… Číst více
Den rychlého občerstvení
Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více
Nakoukněte do nejluxusnějšího fastfoodu na světě. McDonald’s v Římě bojoval proti odpůrcům, dnes je turistickou atrakcí
Přestože je pro některé lidi stravování ve… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Soft drinks
Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Den nezdravých jídel
Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více
Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto… Číst více
20 receptů na rychlá jídla, která jsou chutná, jednoduchá a zároveň levná
Když potřebujeme nakrmit rodinu a času je málo, volíme k přípravě jídla suroviny, které máme stále po ruce nebo takové, jejichž vaření či pečení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více