Univerzální krém do cukroví jen ze dvou surovin: Stačí Salko, máslo a pět minut času, zvládne to i začátečník
19. 12. 2024 Vaření
Máte ještě napečené košíčky, ořechy či linecké sušenky a potřebujete je něčím naplnit? Pokud už nestíháte a hledáte nějaký jednoduchý krém, zkuste třeba ten ze Salka a másla. Jeho příprava je neskutečně jednoduchá a navíc si jej můžete mnoha způsoby dochutit.
Krém, který dlouho vydrží
Plnění cukroví krémy je společně s přípravou nepečených druhů jedním z posledních kroků, které v rámci sladkých předvánočních příprav absolvujeme. Pokud vás dokončování některých druhů cukroví teprve čeká a nemáte žádný prověřený krém, zkuste třeba ten úplně nejjednodušší po máslovém s cukrem, a to se Salkem.
I do něj se přidává máslo, místo cukru se do něj ale dává v poměru 1:1 slazené kondenzované mléko - Salko. Vzhledem k tomu, že jde o trvanlivý mléčný výrobek, předností takového krému je rovněž delší trvanlivost než třeba u krémů pudinkových nebo z vajec. Pokud budete cukroví s takovým krémem skladovat v lednici při stabilní teplotě, vydrží vám přibližně dva až tři týdny.
Mohlo by vás zajímat
Aby se krém nesrazil
Příprava tohoto krému je velmi snadná. Stačí jen máslo ušlehat se Salkem. Nejlépe to jde v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem. Lepší je, když mají obě suroviny stejnou pokojovou teplotu. Hlavně máslo musí být změklé, aby se krém lépe šlehal.
Pokud byste použili studené máslo rovnou z lednice, hrozí, že se krém srazí. To může nastat i v případě, když krém dostatečně nevyšleháte. Správně ušlehaný krém musí být krásně nadýchaný a jemný. Takový je pak ozdobou košíčků, plněných ořechů nebo trubiček, ale hodí se i do jiných druhů cukroví nebo třeba do dortů.
Jak krém dochutit?
Krém je vynikající sám o sobě, pokud by vám ale připadal málo sladký, můžete do něj přidat ještě trochu moučkového cukru. Krém lze i různými způsoby dochutit.
- Úplně nejjednodušším řešením je použít karamelové Salko, případně si můžete to klasické zkaramelizovat tak, že celou neotevřenou konzervu ponoříte do hrnce s vodou a necháte vařit asi dvě hodiny.
- Část Salka můžete nahradit třeba rozpuštěnou čokoládou, místo ní lze použít i kakao.
- Krém báječně ochutí i různé druhy koření, třeba vanilka, skořice nebo perníkové koření.
- Delší trvanlivost krému zajistí, když do něj přidáte trochu rumu nebo jiného alkoholu. Vynikající volbou je třeba vaječný koňak nebo griotka. Alkohol jen přidávejte po malých dávkách a za stálého šlehání, aby vám příliš nenaředil krém a ten se pak nesrazil.
- Pro svěžejší ovocnou chuť je ideální volbou zavařenina, případně kůra z citronů či pomerančů. Jen si dejte pozor na šťávy, respektive na množství vody v dochucovadle, ta naruší konzistenci krému.
- Do krémů se báječně hodí i oříšky, jen pak počítejte s tím, že krémy s ořechy se rychleji kazí. Místo nich lze ale dát i ořechová másla, která jsou trvanlivější.
Recept na krém z másla a Salka
Pokud vás tento jednoduchý krém zaujal nebo vám doma zbyla plechovka Salka, můžete si jej ušlehat podle našeho receptu.
Budete potřebovat: 1 plechovku Salka a 1 změklé máslo (případně 1, 5 másla).
- Do větší mísy dejte nakrájené máslo a zalijte je Salkem z plechovky. Elektrickým šlehačem šlehejte.
- Zpočátku bude směs řídká, šleháním zhoustne. Výsledkem by měl být krásně hladký krém.
Náš tip: Pro přípravu krému lze využít i domácí Salko. To se snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se zbytkem rybích řízků? Další dny už na ně není chuť. Poradíme, co s nimi
Zbytky rybího masa je skutečně škoda vyhodit, protože to není levná záležitost, pokud nejste rybáři. Kyselý nálev výrazně prodlouží trvanlivost masa.… Číst více
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři… Číst více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky,… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více