Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
28. 1. 2025 Vaření
Podívat se do Bradavic, zahrát si třeba famfrpál a vyzkoušet, jakou příchuť budou mít Bertíkovy fazolek tisíckrát jinak, to chce snad každý fanoušek Harryho Pottera. Stejně jako chce každý ochutnat proslulý máslový ležák. A tak jsme jeden takový uvařili a teď se s vámi podělíme o naše zkušenosti. Máslový ležák uvařila naše redaktorka Hanka.
Podívat se tak do Bradavic...
Knihy jsem sice nečetla, ale filmy jsem všechny viděla už několikrát a mánie po Harrym Potterovi se pomalu probouzí i u mých dětí, hlavně u starší dcery. Té bude v listopadu jedenáct, takže šance, že dostane dopis z Bradavic, tu stále je, nicméně, mně už asi jízdenka na Bradavický express nedorazí. Ochutnat máslový ležák jsem ale vždycky toužila.
Máslový ležák je jednou ze specialit, které se objevují v knihách i filmech o slavném čarodějnickém učni Harrym Pottterovi, jež napsala spisovatelka J. K. Rowlingová. Tento nápoj se podává v hostinci U Tří košťat v Prasinkách, oblíbeném místě, kam si chodí posedět nejen studenti, tedy i hlavní postavy Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová, ale také profesoři kouzelnické školy Čar a kouzel v Bradavicích.
Mohlo by vás zajímat
Na butterbeer do Londýna
Ano, mám trochu naději, že si ho možná někdy dám v Londýně ve Warner Bros. studiu Harry Pottera, kde je možné si prohlédnout přímo místa, kde se filmy natáčely a kde si aspoň trochu budete připadat jako v Bradavicích. Máslový ležák tam servírují nealkoholický, hlavně kvůli dětem, které tu jsou nejčastějšími hosty.
Jak už jsem psala v našem předchozím článku, tyto butterbeer limonády se dají sehnat i u nás a po internetu kolují recepty na jejich domácí verze většinou připravené z limonády zvané cream soda. Kamarádi, kteří ležák v Londýně ochutnali z něj ale byli zklamaní, protože prý s pivem neměl nic společného a chutnal jen jako přeslazená limonáda.
Jednou jsme si domů koupili bonbony s příchutí máslového ležáku, které to vlastně potvrzovaly. Ale dětem chutnaly, takže možná jim bude chutnat i ta limonáda s příchutí máslového ležáku.
Je máslový ležák s alkoholem?
Jaký by ale tedy máslový ležák měI být? I když je o něm v sérii zmínka několikrát, nikde není napsán podrobný recept. V knihách je popisován jako teplý nebo studený nápoj s pěnou chutnající trochu jako máslový karamel. Fanoušci se rovněž dohadují, zda je nápoj alkoholický nebo nealkoholický.
J. K. Rowlingová v několika rozhovorech zmínila, že máslový ležák by mohl mít podobné vlastnosti jako slabé pivo nebo cider – obsahuje tedy pravděpodobně malé množství alkoholu. Údajně silněji působí na domácí skřítky, kteří se po něm mohou i opít.
Máslový ležák inspirovaný receptem z Instagramu
Kromě toho existuje nespočet receptů na verze máslového ležáku s alkoholem, do nichž se používá buď klasické pivo nebo cider. Mě na Instagramu nejvíc zaujala verze se ciderem, kterou jsem se rozhodla vyzkoušet, jen v malinko pozměněné podobě.
Její předností je, že neobsahuje žádné ingredience, které by byly u nás obtížně sehnatelné, jako jsou různé ochucené sirupy či extrakty nebo cream sodu, ale kromě cideru jen koření, cukr a máslo.
Získáte tak horký nápoj, který se výborně hodí do současných chladných dnů. Chcete-li, aby měl ještě větší zahřívací účinky, můžete přidat navíc panáka rumu nebo bourbonu. A samozřejmě nezapomeňte na šlehačku, aby vám po vypití máslového ležáku zůstal hezký šlehačkový knírek jako Hermioně. A jak tedy na nápoj?
Budete potřebovat: 500 ml cideru, 2 lžíce třtinového cukru, máslo, 1 lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, 1 lžíci másla, 1 malý panák rumu, šlehačku na ozdobu, skořici na posypání.
- Cukr nasypejte do kastrůlku a rozpusťte na karamel, pak přidejte za stálého míchání máslo, skořici a zázvor. Do směsi přilijte cider a vše prohřejte, až se cukr rozpustí a všechno spojí. Pozor, ať směs nepřejde varem! Nakonec odstavte a přilijte panáka rumu.
- Ušlehejte šlehačku dotuha. Nápoj nalijte do sklenic nebo hrnku a ozdobte šlehačkou. Nakonec posypejte skořicí.
Zkušenosti redaktorky Hanky:
- Do nápoje jsem použila jablečno-hruškový cider, který mám raději, ale klidně lze použít jen jablečný. Možná by bylo ještě zajímavé dát zázvorový cider, který se u nás dělá několik výrobců, a k dostání je dokonce i v nealko verzi.
- Máslový ležák jsem vyzkoušela bez rumu i s ním, s rumem měl ale výraznější chuť a samozřejmě byl o dost silnější.
- Příště bych do nápoje přidala možná víc zázvoru, byl v něm nevýrazný. Možná by stálo za to zkusit i variantu s ginger beer – zázvorovou limonádou, která se v receptech také občas objevuje.
- Překvapilo mě, jak byla dobrá kombinace cideru se šlehačkou, to jsem moc nečekala. Asi na to mělo vliv i máslo v cideru, které vše hezky propojilo. Šlehačka navíc hezky zjemnila nakyslost cideru.
- Vyzkoušeli jsme i nealko verzi z jablečného moštu a ta chutnala i dětem.
- Tato verze máslového ležáku mě opravdu zaujala a určitě ho zařadím mezi své oblíbené zimní drinky na zahřátí. Teď mě jen ještě zajímá, jak chutná ten nealko z Londýna.
Na přípravu máslového ležáku se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Jak chutná máslový ležák: Připravili jsme jeho teplou verzi. Kombinace cideru a šlehačky nás překvapivě nadchla
Náš tip: Stejně tak dobrým horkým nápojem se šlehačkou je i italské bombardino. To můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více