Jak na vynikající smaženou vídeňskou cibulku k roštěné či ke guláši? Podle receptu Romana Pauluse bude dokonale křupavá
19. 2. 2025 Vaření
Dokřupava osmažená cibulka je neoddělitelnou součástí vídeňské roštěné a právě ona z ní dělá specialitu. Je vynikajícím dochucovadlem, které se ovšem báječně hodí třeba i na guláše nebo hot dogy. Umět udělat vídeňskou cibulku se zkrátka vyplatí a podle receptu Romana Pauluse ji zvládnete hravě.
Cibule na ozdobu
Cibule je základem mnoha pokrmů, jimž zajišťuje tu správnou chuť. Může však být i skvělou ozdobou některých jídel, a to v syrové i smažené podobě. Předností té smažené je, že ztrácí svou štiplavost, přesto jídlo v mnohem vylepší a chuťově obohatí. Pokud navíc cibuli osmahnete správným způsobem, získá úžasnou křupavost, která pokrmu rovněž prospěje. A přesně taková je vídeňská cibulka.
Mohlo by vás zajímat
Vídeňská je jen u nás
I když se této smažené cibulce říká vídeňská, v samotné rakouské metropoli byste na pokrm tohoto názvu, respektive na wiener zwiebel, nenarazili. Vídeňská se této smažené cibuli říká jen u nás a právě podle ní nazýváme dušené hovězí maso vídeňská roštěná.
I když mu neříkají vídeňský, podobný pokrm u našich sousedů znají. Smaženou křupavou cibulku označují za rostzwiebeln a s oblibou ji používají jako ozdobu mnoha jídel, a to v celém Rakousku a i v Německu. Čistě vídeňská ale není.
K vídeňské hovězí pečeni
Tato smažená křupavá cibulka se nejčastěji podává s rakouskou specialitou zwiebelrostbraten, což lze vlastně volně přeložit jako cibulová pečeně. Restovaná cibule je tedy u tohoto jídla z hovězího masa nejdůležitější.
Někdy je pečeně přímo nazývána jako wiener, tedy vídeňská. S oblibou se totiž servíruje právě ve vídeňských restauracích se smaženými či pečenými bramborami jako přílohou. Jde ovšem o tradiční pokrm nejen rakouské, ale i švábské a také bavorské kuchyně. Ve Švábsku je tato hovězí pečeně vnímána jako nedělní či sváteční jídlo a podává se se špeclemi.
Na roštěnky i hot dogy
Tato specialita je výjimečná už samotným šťavnatým a doměkka pečeným masem podávaným s vypečenou šťávou, cibulka jej ale povznáší úplně k dokonalosti. Kouzlo cibule spočívá v tom, že se obalí v mouce a pak se smaží v silné vrstvě oleje pěkně dozlatova a pořádně dokřupava.
Dokáže pak povznést nejen tuto hovězí pečeni, dušené roštěnky, ale i vídeňský guláš. Podává se rovněž se sekanou, můžete jí posypat hot dogy, ale i speciality kuchyní asijských zemí. Vynikající je ovšem natolik, že ji můžete mlsat místo chipsů.
Smažená cibulka podle Romana Pauluse
Právě recept na tuto vynikající cibulku představil na Instagramu i slavný kuchař Roman Paulus, nositel michelinské hvězdy. Známý šéfkuchař kolečka cibule obaluje ve směsi mouky a navíc mleté papriky, což ji ještě vylepšuje.
A pokud byste chtěli udělat celý pokrm i s hovězím masem, můžete se do jeho přípravy rovněž pustit podle receptu na instagramovém profilu Romana Pauluse. A jak tedy na smaženou cibulku?
Budete potřebovat: 2 střední cibule, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžičku sladké papriky, sádlo nebo olej.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka, případně na proužky. V misce si připravte směs z hladké mouky a papriky. Kolečka cibule opatrně rozdělte na jednotlivé dílky a obalte ve směsi.
- Cibuli ihned osmažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Je dobré si obalit jen takové množství najednou, které následně osmažíte. Další várku obalte až těsně před smažením.
- Cibuli smažte za stálého promíchávání a kontrolování dozlatova. Hotovou cibulku vyjměte z oleje, osušte na ubrousku a dozdobte jí roštěnou nebo guláš.
Náš tip: Samotnou vídeňskou roštěnou můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více