Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vynikající smaženou vídeňskou cibulku k roštěné či ke guláši? Podle receptu Romana Pauluse bude dokonale křupavá
Zdroj: se souhlasem Romana Pauluse, koláž Toprecepty

Dokřupava osmažená cibulka je neoddělitelnou součástí vídeňské roštěné a právě ona z ní dělá specialitu. Je vynikajícím dochucovadlem, které se ovšem báječně hodí třeba i na guláše nebo hot dogy. Umět udělat vídeňskou cibulku se zkrátka vyplatí a podle receptu Romana Pauluse ji zvládnete hravě.

Cibule na ozdobu

Cibule je základem mnoha pokrmů, jimž zajišťuje tu správnou chuť. Může však být i skvělou ozdobou některých jídel, a to v syrové i smažené podobě. Předností té smažené je, že ztrácí svou štiplavost, přesto jídlo v mnohem vylepší a chuťově obohatí. Pokud navíc cibuli osmahnete správným způsobem, získá úžasnou křupavost, která pokrmu rovněž prospěje. A přesně taková je vídeňská cibulka

Vídeňská je jen u nás

I když se této smažené cibulce říká vídeňská, v samotné rakouské metropoli byste na pokrm tohoto názvu, respektive na wiener zwiebel, nenarazili. Vídeňská se této smažené cibuli říká jen u nás a právě podle ní nazýváme dušené hovězí maso vídeňská roštěná.

I když mu neříkají vídeňský, podobný pokrm u našich sousedů znají. Smaženou křupavou cibulku označují za rostzwiebeln a s oblibou ji používají jako ozdobu mnoha jídel, a to v celém Rakousku a i v Německu. Čistě vídeňská ale není.  

K vídeňské hovězí pečeni

Tato smažená křupavá cibulka se nejčastěji podává s rakouskou specialitou zwiebelrostbraten, což lze vlastně volně přeložit jako cibulová pečeně. Restovaná cibule je tedy u tohoto jídla z hovězího masa nejdůležitější.

Někdy je pečeně přímo nazývána jako wiener, tedy vídeňská. S oblibou se totiž servíruje právě ve vídeňských restauracích se smaženými či pečenými bramborami jako přílohou. Jde ovšem o tradiční pokrm nejen rakouské, ale i švábské a také bavorské kuchyně.  Ve Švábsku je tato hovězí pečeně vnímána jako nedělní či sváteční jídlo a podává se se špeclemi. 

Na roštěnky i hot dogy

Tato specialita je výjimečná už samotným šťavnatým a doměkka pečeným masem podávaným s vypečenou šťávou, cibulka jej ale povznáší úplně k dokonalosti. Kouzlo cibule spočívá v tom, že se obalí v mouce a pak se smaží v silné vrstvě oleje pěkně dozlatova a pořádně dokřupava.

Dokáže pak povznést nejen tuto hovězí pečeni, dušené roštěnky, ale i vídeňský guláš. Podává se rovněž se sekanou, můžete jí posypat hot dogy, ale i speciality kuchyní asijských zemí. Vynikající je ovšem natolik, že ji můžete mlsat místo chipsů. 

Smažená cibulka podle Romana Pauluse

Právě recept na tuto vynikající cibulku představil na Instagramu i slavný kuchař Roman Paulus, nositel michelinské hvězdy. Známý šéfkuchař kolečka cibule obaluje ve směsi mouky a navíc mleté papriky, což ji ještě vylepšuje.

A pokud byste chtěli udělat celý pokrm i s hovězím masem, můžete se do jeho přípravy rovněž pustit podle receptu na instagramovém profilu Romana Pauluse. A jak tedy na smaženou cibulku?

Budete potřebovat: 2 střední cibule, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžičku sladké papriky, sádlo nebo olej.

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka, případně na proužky. V misce si připravte směs z hladké mouky a papriky. Kolečka cibule opatrně rozdělte na jednotlivé dílky a obalte ve směsi.
  2. Cibuli ihned osmažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Je dobré si obalit jen takové množství najednou, které následně osmažíte. Další várku obalte až těsně před smažením. 
  3. Cibuli smažte za stálého promíchávání a kontrolování dozlatova. Hotovou cibulku vyjměte z oleje, osušte na ubrousku a dozdobte jí roštěnou nebo guláš.

Náš tip: Samotnou vídeňskou roštěnou můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku