Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce Kasino podle ČSN: Vynikající plněná vejce jsou ideální možností, jak zpracovat vajíčka po Velikonocích
Zdroj: Toprecepty

Velikonoce jsou sice ještě před námi, to nám ale nemusí bránit v tom začít pomalu přemýšlet, co budeme dělat s vajíčky od koledníků. Inspiraci můžete hledat v minulosti, třeba v recepturách studené kuchyně. Plněná vejce totiž byla a stále jsou jednou z oblíbených vaječných pochoutek.

Co udělat s vajíčky z Velikonoc?

Vařená vajíčka se dají, pokud je nechcete jíst samotná, využít mnoha způsoby. Jako první se nabízí pomazánka nebo vaječný salát, oblíbenou vaječnou specialitou jsou i vejce v aspiku nebo vejce plněná. V tomto případě jde i výborné pohoštění na různé oslavy a party. U nás bývají rovněž vnímána jako retro pokrm silvestrovských večírků. 

Vejce mimóza nebo ďábelská vejce

Plněná vajíčka ovšem nejsou jen českou specialitou. Podobná pochutina se připravuje i v dalších zemích světa a bývá tradiční součástí švédských stolů. Údajně pochází již ze starověkého Říma a nejvíc je známá pod názvem vejce mimóza podle žluté barvy náplně, podobné, jakou mají květy stejnojmenné květiny. V anglicky mluvicích zemích se jí ovšem říká deviled eggs (ďábelská vejce).

Specialita od Viléma Vrabce

U nás tuto chuťovku doporučoval a recepty na ni měl zařazené ve svých knihách autor mnoha kuchařek a „mistr studené kuchyně“ Vilém Vrabec. Předností této vaječné speciality totiž je, že se dá připravit na mnoho způsobů, a to poměrně snadno.

Z vařeného vajíčka se jen opatrně vyjme žloutek tak, aby se nepoškodil bílek. Žloutek se pak už jen smíchá s dalšími ingrediencemi a vzniklým krémem nebo pěnou se opět naplní prázdné místo po žloutku. Nakonec se tyto vaječné jednohubky už jen dozdobí proužkem papriky, salámem nebo sardelovým očkem a máte vynikající vaječnou jednohubku.

Jak na plněná vajíčka?

Žloutky lze smíchat s tvarohem, pomazánkovým máslem, normálním máslem, taveným či čerstvým sýrem nebo majonézou. Směs je navíc možné mnoha způsoby dochutit – vhodná je hořčice, tuňák, uzené ryby, sardelová pasta, křen, mletá paprika, bylinky… zkrátka to, co vás zrovna napadne.

Plněná vajíčka se kdysi připravovala i podle norem (tedy podle přesného předpisu a rozpočtu ingrediencí), které byly závazné pro všechny restaurace a další podniky a byly zárukou, že jídlo chutnalo všude stejně. 

Vejce Kasino podle ČSN

V knize Receptury studených pokrmů je u vajíček plněných žloutkovou fáší uveden rovněž název vejce Kasino. Ten je odvozen od stejné maďarské vaječné speciality, maďarsky nazývané Kaszinótojás

V publikaci se doporučuje vajíčka podávat na vlašském salátě, který si rovněž můžete připravit podle normy a navíc ještě ozdobená aspikem. Klidně je ale můžete servírovat samotná, jen doplněná zeleninou (třeba proužky papriky) a pažitkou. A jak tedy plněná vejce podle Československé státní normy připravit?

Budete potřebovat: 200 g vajec, 100 g majonézy, 10 g sardelové pasty, 1 g worcesteru, 10 g citronu, 3 g soli, 30 g sardelových oček, 100 g papriky kapie a 100 g konzervovaných okurek. 

  1. Z rozpůlených natvrdo vařených vajec vyjměte žloutky a prolisujte přes jemné sítko nebo rozmačkejte. Přidejte majonézu, worcester, sardelovou pastu, citronovou šťávu a sůl a vše dobře vyšlehejte. 
  2. Takto připravenou fáší plňte ozdobně sáčkem s vroubkovanou trubičkou důlky po žloutcích. Povrch upraveného vajíčka ozdobte půlkou sardelového očka  a kousky červené papriky kapie. Vajíčko ozdobte vějířkem okurky (nebo dle své fantazie). Půlky vajec můžete podávat podle normy na vlašském salátu a navíc ozdobené kousky ztuhlého aspiku.

Náš tip: Vynikající vaječnou pomazánku můžete udělat podle našeho video receptu. 

Wikipedia.org: Vejce mimóza

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli