Vejce Kasino podle ČSN: Vynikající plněná vejce jsou ideální možností, jak zpracovat vajíčka po Velikonocích
15. 4. 2025 Vaření
Velikonoce jsou sice ještě před námi, to nám ale nemusí bránit v tom začít pomalu přemýšlet, co budeme dělat s vajíčky od koledníků. Inspiraci můžete hledat v minulosti, třeba v recepturách studené kuchyně. Plněná vejce totiž byla a stále jsou jednou z oblíbených vaječných pochoutek.
Co udělat s vajíčky z Velikonoc?
Vařená vajíčka se dají, pokud je nechcete jíst samotná, využít mnoha způsoby. Jako první se nabízí pomazánka nebo vaječný salát, oblíbenou vaječnou specialitou jsou i vejce v aspiku nebo vejce plněná. V tomto případě jde i výborné pohoštění na různé oslavy a party. U nás bývají rovněž vnímána jako retro pokrm silvestrovských večírků.
Mohlo by vás zajímat
Vejce mimóza nebo ďábelská vejce
Plněná vajíčka ovšem nejsou jen českou specialitou. Podobná pochutina se připravuje i v dalších zemích světa a bývá tradiční součástí švédských stolů. Údajně pochází již ze starověkého Říma a nejvíc je známá pod názvem vejce mimóza podle žluté barvy náplně, podobné, jakou mají květy stejnojmenné květiny. V anglicky mluvicích zemích se jí ovšem říká deviled eggs (ďábelská vejce).
Specialita od Viléma Vrabce
U nás tuto chuťovku doporučoval a recepty na ni měl zařazené ve svých knihách autor mnoha kuchařek a „mistr studené kuchyně“ Vilém Vrabec. Předností této vaječné speciality totiž je, že se dá připravit na mnoho způsobů, a to poměrně snadno.
Z vařeného vajíčka se jen opatrně vyjme žloutek tak, aby se nepoškodil bílek. Žloutek se pak už jen smíchá s dalšími ingrediencemi a vzniklým krémem nebo pěnou se opět naplní prázdné místo po žloutku. Nakonec se tyto vaječné jednohubky už jen dozdobí proužkem papriky, salámem nebo sardelovým očkem a máte vynikající vaječnou jednohubku.
Jak na plněná vajíčka?
Žloutky lze smíchat s tvarohem, pomazánkovým máslem, normálním máslem, taveným či čerstvým sýrem nebo majonézou. Směs je navíc možné mnoha způsoby dochutit – vhodná je hořčice, tuňák, uzené ryby, sardelová pasta, křen, mletá paprika, bylinky… zkrátka to, co vás zrovna napadne.
Plněná vajíčka se kdysi připravovala i podle norem (tedy podle přesného předpisu a rozpočtu ingrediencí), které byly závazné pro všechny restaurace a další podniky a byly zárukou, že jídlo chutnalo všude stejně.
Mohlo by vás zajímat
Vejce Kasino podle ČSN
V knize Receptury studených pokrmů je u vajíček plněných žloutkovou fáší uveden rovněž název vejce Kasino. Ten je odvozen od stejné maďarské vaječné speciality, maďarsky nazývané Kaszinótojás.
V publikaci se doporučuje vajíčka podávat na vlašském salátě, který si rovněž můžete připravit podle normy a navíc ještě ozdobená aspikem. Klidně je ale můžete servírovat samotná, jen doplněná zeleninou (třeba proužky papriky) a pažitkou. A jak tedy plněná vejce podle Československé státní normy připravit?
Budete potřebovat: 200 g vajec, 100 g majonézy, 10 g sardelové pasty, 1 g worcesteru, 10 g citronu, 3 g soli, 30 g sardelových oček, 100 g papriky kapie a 100 g konzervovaných okurek.
- Z rozpůlených natvrdo vařených vajec vyjměte žloutky a prolisujte přes jemné sítko nebo rozmačkejte. Přidejte majonézu, worcester, sardelovou pastu, citronovou šťávu a sůl a vše dobře vyšlehejte.
- Takto připravenou fáší plňte ozdobně sáčkem s vroubkovanou trubičkou důlky po žloutcích. Povrch upraveného vajíčka ozdobte půlkou sardelového očka a kousky červené papriky kapie. Vajíčko ozdobte vějířkem okurky (nebo dle své fantazie). Půlky vajec můžete podávat podle normy na vlašském salátu a navíc ozdobené kousky ztuhlého aspiku.
Náš tip: Vynikající vaječnou pomazánku můžete udělat podle našeho video receptu.
Dadala.hyperlinx.cz: Plněná vejce "Casino"- Kaszinótojás - z maďarského studeného bufetu
Wikipedia.org: Vejce mimóza
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více