Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Country pečený bůček na kysaném zelí: Dokonale sladěná chuť dozlatova pečeného masa s kysaným zelím nemá chybu
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Knedlík, zelí a vepřové jsou českou klasikou. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, ale přitom podobného, přichystejte country pečený bůček na kysaném zelí. Okořeněné masíčko ve spojení se zelím je vynikající.

Pečený bůček

Pečený bůček je výborným jídlem, které má několik variant. Když maso připravíme správně, je krásně měkké, šťavnaté a na povrchu dozlatova opečené. A pokud se spojí s kvalitním kysaným zelím a provoníme ho kořením, získáme vynikající jídlo.

Jak dobře upéct bůček

Klíčem k dokonalému výsledku je výběr masa a způsob přípravy. Sáhneme po libovějším bůčku bez kůže a kostí, který se dobře krájí na plátky. Před pečením se vyplatí maso osolit a okořenit. 

V níže uvedeném receptu ho ochucujeme kořenicí směsí Country. Pokud ji nemáme, můžeme využít následující druhy koření: římský kmín, hořčici, papriku, česnek, ale také přidat i černý pepř, koriandr a pro pikantnost i špetku chilli. 

Druhým podstatným bodem je způsob pečení. Pečeme pomalu a pod poklicí, ideálně při 180–200 °C. Maso pak bude krásně šťavnaté a zároveň se na zelí dobře propeče a obě ingredience se báječně chuťově propojí. 

Tím, že maso během pečení občas pokropíme pivem, dodáme bůčku další rozměr chuti a podpoříme karamelizaci. Varianta pečení s kysaným zelím je skvělá už proto, že zelí během tepelné úpravy změkne, ztratí přílišnou kyselost a perfektně doplní chuť masa. Výsledkem je dokonale vyvážené jídlo, které voní domovem a pohodou. 

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Country pečený bůček na kysaném zelí

Na 8 porcí potřebujete: 1 kg vepřového bůčku (libového, bez kůže a kostí), 500 g kysaného zelí, 2 lžičky koření Country, sůl a 200 ml piva.

Jak na to? Do pekáčku nebo remosky nasypte kysané zelí bez nálevu a rozprostřete v souvislé vrstvě.

Bůček rozkrájejte na 8 plátků, osolte a posypejte kořením. Připravené plátky položte na kysané zelí. Pečte asi 60 minut přikryté poklicí v troubě vyhřáté na 180-200 °C dorůžova. Při pečení a obracení lehce prostříkněte pivem. Podávejte s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.

Náš tip: Přichystat si můžete také luxusní knedlo vepřo zelo podle Václava Friče z následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli