Country pečený bůček na kysaném zelí: Dokonale sladěná chuť dozlatova pečeného masa s kysaným zelím nemá chybu
8. 5. 2025 Vaření
Knedlík, zelí a vepřové jsou českou klasikou. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, ale přitom podobného, přichystejte country pečený bůček na kysaném zelí. Okořeněné masíčko ve spojení se zelím je vynikající.
Pečený bůček
Pečený bůček je výborným jídlem, které má několik variant. Když maso připravíme správně, je krásně měkké, šťavnaté a na povrchu dozlatova opečené. A pokud se spojí s kvalitním kysaným zelím a provoníme ho kořením, získáme vynikající jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak dobře upéct bůček
Klíčem k dokonalému výsledku je výběr masa a způsob přípravy. Sáhneme po libovějším bůčku bez kůže a kostí, který se dobře krájí na plátky. Před pečením se vyplatí maso osolit a okořenit.
V níže uvedeném receptu ho ochucujeme kořenicí směsí Country. Pokud ji nemáme, můžeme využít následující druhy koření: římský kmín, hořčici, papriku, česnek, ale také přidat i černý pepř, koriandr a pro pikantnost i špetku chilli.
Druhým podstatným bodem je způsob pečení. Pečeme pomalu a pod poklicí, ideálně při 180–200 °C. Maso pak bude krásně šťavnaté a zároveň se na zelí dobře propeče a obě ingredience se báječně chuťově propojí.
Tím, že maso během pečení občas pokropíme pivem, dodáme bůčku další rozměr chuti a podpoříme karamelizaci. Varianta pečení s kysaným zelím je skvělá už proto, že zelí během tepelné úpravy změkne, ztratí přílišnou kyselost a perfektně doplní chuť masa. Výsledkem je dokonale vyvážené jídlo, které voní domovem a pohodou.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Country pečený bůček na kysaném zelí
Na 8 porcí potřebujete: 1 kg vepřového bůčku (libového, bez kůže a kostí), 500 g kysaného zelí, 2 lžičky koření Country, sůl a 200 ml piva.
Jak na to? Do pekáčku nebo remosky nasypte kysané zelí bez nálevu a rozprostřete v souvislé vrstvě.
Bůček rozkrájejte na 8 plátků, osolte a posypejte kořením. Připravené plátky položte na kysané zelí. Pečte asi 60 minut přikryté poklicí v troubě vyhřáté na 180-200 °C dorůžova. Při pečení a obracení lehce prostříkněte pivem. Podávejte s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.
Náš tip: Přichystat si můžete také luxusní knedlo vepřo zelo podle Václava Friče z následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více