Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Směs vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění - obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 240,88 g |
Tuky | 165,96 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 4,32 g |
Sodík | 2,79 g |
Sůl | 6,36 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce nalijeme studené mléko a rozmícháme v něm vejce. Přidáme hřebíčky, sůl a cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka. Poté stáhneme z ohně.
Krok 2: Cedník vyložíme dvojitým plátýnkem a směs do něj nalijeme. Svážeme provázkem a necháme do druhého dne vykapat.
Krok 3: Syrek řežeme na plátky a podávame se šunkou jako součást studené mísy.
Zveřejněno 30. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Moje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Nejnovější recepty
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 7 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 9 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 1 hodinou
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 3 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 3 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 4 hodinami
Bublanina
veronika812 před 5 hodinami
Kuřecí řízek s Nivou a jarní cibulkou
Zazie před 5 hodinami
Růžičky s tvarohovou náplní
olleg před 5 hodinami
Domácí chléb bez hnětení
boomgo před 6 hodinami
Tyrolské Gröstle
Fitulka před 6 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
jana 5051 před 7 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční hrudka,
syrek,
recept na syrek,
syrek recept,
velikonoční jídelníček,
velikonocni syr,
velikonoční recepty jídelníček,
recepty na velikonoční jídelníček,
recepty velikonoční,
klinčeky,
masovy syrek,
peceny syrek,
velikonoční recepty,
velikonoční hrudka recept,
co jsou klinčeky,
velikonoční šoldra,
velkonocny syrek,
velikonoční top recepty,
recept sýrek,
syrek k velikonocům
Suroviny:
mléko,
vejce,
koření hřebíček,
sůl,
cukr krupice
Komentáře (34)
Pridávam foto veľkonočnej raňajkovej misy so syrkom
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal