Domácí sýr z mléka - syrek - hrudka

Sýry Doba přípravy: 24 hodin 0 názorů

Sýry Doba přípravy: 24 hodin 0 názorů

Suroviny

1 l plnotučného mléka
3 vejce
300 ml 33% smetany
1 polévková lžíce soli

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme vařit mléko. Když začne vřít, přidáme do něj sůl, smetanu a vejce. Pořádně promícháme a necháme opět chvilku vařit, dokud celá směs nezhoustne. Celé to bude trvat přibližně 5–10 minut.

  2. Když je směs hezky hustá, přelijeme ji z hrnce do propustné utěrky a necháme odtéct přebytečnou syrovátku. V utěrce směs uhladíme do kulatého tvaru a necháme ztuhnout. Celý proces tuhnutí může trvat několik hodin a doporučuje se nechat sýr v pokojové teplotě, která není nižší než 15 stupňů, ale ani ne vyšší než 26 stupňů.

  3. Nakonec už zůstává jenom sýr nakrájet a uložit do lednice. Jelikož v něm nejsou žádné přidané konzervanty ani jiné chemické látky, doporučuje se spotřebovat do 4 dní.

Poznámka od kuchařky

Pokud chcete trošku experimentovat, můžete do sýru přidat vždy něco jiného – různé druhy koření nebo bylinky jako kopr, jarní cibulka, pažitka atd. Získáte tak pokaždé trošku jinou chuť. Pokud do sýru přidáte sodu, získáte tak hotový sýr s otvory, což opravdu působí dobrým a profesionálním dojmem.

Komentáře k receptu Domácí sýr z mléka - syrek - hrudka

K receptu nejsou žádné komentáře.